Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ministerstvo obrany rokuje s Nemeckom: Chce nasadiť vojakov do operácie Irini

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Martin Havran)

BRATISLAVA - Ministerstvo obrany (MO) SR rokuje s Nemeckom o nasadení vojakov do operácie Irini. Pôsobiť by v nej mohlo do päť príslušníkov Ozbrojených síl (OS) SR a pravdepodobne desať členov Vojenskej polície. Uviedla to hovorkyňa MO SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

Prvý tím zložený z maximálne piatich vojakov OS SR by mal pôsobiť na operačnom veliteľstve operácie v Ríme. "Počíta sa tiež s vyslaním príslušníkov Vojenskej polície v rámci tzv. Boarding Teamu, ktorý by mal byť nasadený na plavidle Námorníctva Spolkovej republiky Nemecko," načrtla hovorkyňa s tým, že sa predpokladá vyslanie desiatich príslušníkov polície.

Ako pripomenula Kovaľ Kakaščíková, nasadenie oboch tímov je aktuálne predmetom rokovaní. V zmysle platnej legislatívy musí byť tiež návrh schválený vládou a následne poslancami Národnej rady SR.

Operácia EUNAVFOR MED Irini od 1. apríla nahradila operáciu EUNAVFOR MED Sophia, ktorej súčasťou boli v období rokov 2017/2018 aj slovenskí vojenskí policajti. Ich pôsobenie na nedávnej návšteve SR ocenila aj nemecká ministerka obrany Annegret Kramp-Karrenbauerová.

Viac o téme: VojaciArmádaNasadenieNemeckoMinisterstvo obranyIrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu