Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Izraelská armáda podnikla nálet na Gazu v odvete za vyslanie zápalných balónov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Hatem Moussa)

JERUZALEM - Jednotky izraelskej armády podnikli v noci na piatok nálety na severe palestínskeho pásma Gazy. Stalo sa tak po tom, ako Palestínčania opäť vypustili smerom k izraelskému územiu zápalné balóny s výbušninami.

Izraelská armáda v krátkom oznámení uviedla, že pri svojich náletoch zasiahla infraštruktúru, ktorú v pásme Gazy vládnuce hnutie Hamas údajne využívalo na podvratnú činnosť. Informácie o zranených nateraz nie sú k dispozícii. Šarkany a héliom naplnené balóny so zápalnými alebo výbušnými predmetmi vypúšťajú radikáli z radov palestínskych Arabov nad územie Izraela, aby tam požiarmi ničili úrodu na poliach či lesné porasty.

Izraelská armáda sa tieto balóny snaží zneškodňovať za pomoci dronov určených na civilné využitie - multikoptér. Túto taktiku začali Palestínčania znovu využívať pred dvoma rokmi v čase násilných protestov v blízkosti hraničných plotov, ktoré oddeľujú Gazu od Izraela. Palestínčania túto taktiku prestali používať pred niekoľkými mesiacmi - zrejme aby dali priestor Izraelu a Hamasu priestor na uplatnenie neformálneho prímeria, ktoré bolo dosiahnuté vďaka medzinárodným sprostredkovateľom.

Od roku 2007, keď Hamas ovládol pásmo Gazy, došlo medzi ním a Izraelom k trom vážnym ozbrojeným konfliktom a niekoľkým menším potýčkam. Izrael naďalej pripisuje Hamasu zodpovednosť za všetky prípady streľby prichádzajúcej z palestínskej pobrežnej enklávy.

Viac o téme: ArmádaNáletIzraelGaza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu