Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Vnútorný audit vo Vojenských lesoch: Dôvodom sú marcové zistenia kontrolného úradu

Minister obrany SR Jaroslav Naď Zobraziť galériu (4)
Minister obrany SR Jaroslav Naď (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) našiel v štátnom podniku Vojenské lesy viacero porušení zákona už v marci. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) vtedy uviedol, že si správu NKÚ preštuduje a na základe toho vyvodí dôsledky. Momentálne čaká Ministerstvo obrany (MO) SR na výsledky vnútorného auditu. Informovala o tom hovorkyňa rezortu obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

„V súčasnosti prebieha v štátnom podniku Vojenské lesy a majetky SR vnútorný audit, ktorý si vzhľadom na precíznosť a dôkladnosť celého procesu vyžaduje náležitý čas,“ uviedla Kovaľ Kakaščíková. O výsledkoch auditu aj následne prijatých záveroch hodlá rezort informovať verejnosť hneď po ukončení celého procesu.

O porušeniach viacero zákonov vrátane zákona o verejnom obstarávaní informoval NKÚ ešte v marci tohto roku. Vtedy našlo NKÚ problémy so zákonom do tej miery, že sa mali Vojenské lesy a jeho manažéri „správať ako súkromná spoločnosť“. Úrad pre verejné obstarávanie už v minulosti rozhodol, že sú Vojenské lesy verejným obstarávateľom, čo štátny podnik podľa NKÚ nerešpektoval a odmietal s úradom spolupracovať. To bol aj jeden z dôvodov, prečo NKÚ začal kontrolu hospodárenia Vojenských lesov v rokoch 2016 až 2019.

Vnútorný audit vo Vojenských
Zobraziť galériu (4)

Verejné obstarávanie podľa NKÚ Vojenské lesy zverovali externej firme, ktorej výber nebol vecne zdôvodnený a stál 80.000 eur. Rovnako tak boli vybrané advokátske kancelárie bez verejného obstarávania. Za ich služby zaplatili Vojenské lesy počas kontrolovaného obdobia takmer 735.000 eur. Problém našiel NKÚ aj pri postupovaní v nesúlade s princípmi verejného obstarávania, rovnako ako chyby pri zverejňovaní faktúr, objednávok a zmlúv v zmysle infozákona.

Za vážne zistenie považuje úrad aj „neštandardnú“ zmenu zakladacej listiny Vojenských lesov. Rezort obrany podpisom už bývalého ministra Petra Gajdoša (SNS) zmenilo hlavný predmet činnosti štátneho podniku na podnikateľský. Udiať sa tak malo v septembri minulého roku, desať dní pred oficiálnym začiatkom kontroly. Tento krok považuje NKÚ za snahu vyhnúť sa povinnostiam vyplývajúcim zo zákona o verejnom obstarávaní.

Vnútorný audit vo Vojenských
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FOTO TASR - Roman Hanc)

Naď chce navštíviť všetky vojenské útvary

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) chce osobne navštíviť všetky vojenské útvary Ozbrojených síl (OS) SR. Vo výjazdoch pokračoval vo štvrtok návštevou útvarov v Žiline a Martine. Sprevádzal ho podpredseda Národnej rady SR Milan Laurenčík (SaS), štátny tajomník rezortu obrany Marian Majer a náčelník Generálneho štábu OS SR Daniel Zmeko. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

„Ak chceme mať funkčné a kvalitné ozbrojené sily, musíme poznať ich problémy už, takpovediac, od podlahy. Jednoducho od stola v Bratislave sa problémy našich vojakov identifikovať nedajú. Preto mám za cieľ osobne navštíviť všetky naše útvary,“ vyhlásil minister. Príslušníci elitného 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline potvrdzujú podľa Naďa svoj strategický význam pre ozbrojené sily v rámci domáceho krízového manažmentu, ako aj počas nasadenia v medzinárodných misiách a operáciách.

Jaroslav Naď
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Kancelária Národnej rady Slovenskej republiky)

Minister vyzdvihol napríklad dlhoročné pôsobenie v Afganistane. Počas návštevy sa informoval o aktuálnom plnení úloh, medzi ktoré patria špeciálny prieskum a pozorovanie, úderné akcie, protiteroristická činnosť, ako aj boj proti chemickým, biologickým a rádiologickým zbraniam či asistenčné úlohy v prospech Ministerstva vnútra SR.

Základňu výcviku a mobilizačného doplňovania v Martine považuje minister za nevyhnutnú súčasť ozbrojených síl. Zabezpečuje odborný výcvik a vzdelávanie profesionálnych vojakov. "Zaujímal som sa preto o možnosti, ako môžeme prípravu príslušníkov ozbrojených síl ešte skvalitniť," uviedol Naď. Počas uplynulého roka absolvovalo podľa MO SR základný výcvik v Martine celkovo 782 nových vojakov vrátane kadetov Akadémie Ozbrojených síl generála M. R. Štefánika.

Základňa okrem toho zabezpečuje aj ďalšie odborné kurzy a výcviky pre takmer 5000 vojakov ročne vrátane prípravy personálu na nasadenie v zahraničných misiách a operáciách, ako aj pred vyslaním na plnenie úloh v štruktúrach NATO. V Martine minister navštívil aj Zásobovaciu základňu II, 11. Mechanizovaný prápor – prápor okamžitej reakcie kapitána Jána Francisciho a tiež Opravárenský prápor Martin.

Viac o téme: Ministerstvo obranyNajvyšší kontrolný úradJaroslav NaďVojenské lesy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu