Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

KORONAVÍRUS Odlišné testy na ochorenie COVID-19: ŠÚKL vysvetlil, aký je medzi nimi rozdiel

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BRATISLAVA - Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) poukázal na rozdiely medzi viacerými testami na ochorenie COVID-19. Podľa odborníkov je najspoľahlivejšou metódou priame stanovenie nového koronavírusu prostredníctvom tzv. PCR testu. ŠÚKL však opakovane apeluje na verejnosť, aby si nekupovala samotesty na domáce použitie. Vo štvrtok o tom informoval za štátny ústav Filip Kubelka.

"Tlak na nepremyslené, nesystematické a bezdôvodné testovanie na Slovensku je mrhaním vzácneho času zdravotníkov, materiálu a peňazí bez garancie protihodnoty z pohľadu ochrany zdravia ľudí či získavania zmysluplných informácií o šírení ochorenia v populácii," uviedla na margo domácich samotestov riaditeľka ŠÚKL Zuzana Baťová.

Doplnila, že ani na Slovensku, ani v Európskej únii neboli doteraz registrované žiadne testy určené pre domáce použitie. Poukázala na to, že sa množia prípady špekulatívneho predaja rýchlotestov. Ich predajcovia podľa jej slov zatajujú podstatné skutočnosti o účele určenia a laickej verejnosti tak predávajú testy určené na profesionálne použitie.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Na získanie orientačného výsledku, ktorý odborníci využívajú najmä v teréne a bez zázemia laboratórií, je možné použiť aj rôzne typy tzv. rýchlotestov. Cieľom ich použitia je rýchle získanie výsledku, známe od 10 do 30 minút od jeho vykonania. Štátny ústav tvrdí, že aj takýto typ testu má opodstatnenie, keď sa použije pri správnej osobe a v správnej situácii. Odborníci zopakovali, že momentálne je RT-PCR test z hľadiska spoľahlivosti jednoznačne najcitlivejší. Samotný test od spracovania odobratej vzorky od pacienta až po výsledok trvá niekoľko hodín.

KORONAVÍRUS Odlišné testy na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Oxford University Pool via AP)

Profesionáli používajú aj protilátkové alebo antigénové rýchlotesty. "Pri protilátkových testoch sa nestanovuje priamo vírus v odobratej vzorke ako pri teste PCR, ale protilátky proti vírusu, ktoré vytvára imunitný systém organizmu v rámci obrannej reakcie na prítomnosť vírusu v tele," uviedol ŠÚKL s tým, že spustenie obrany organizmu trvá istý čas, preto protilátky je podľa slov odborníkov možné stanoviť až po niekoľkých dňoch od prvých príznakov ochorenia.

Protilátkové testy nemá podľa ich slov zmysel vykonávať na začiatku ochorenia. "Je dôležité upozorniť, že negatívny výsledok testu nemusí byť dôkazom, že vírus sa v tele nenachádza," komentoval  štátny ústav. Antigénové testy sú založené na stanovení bielkoviny, ktorá sa nachádza v obale vírusu. Sú citlivé v čase, keď je množstvo vírusu v sliznici nosa a hrdla najvyššie, teda od troch do piatich dní od nástupu prejavov ochorenia COVID-19.

ŠÚKL zdôraznil, že k testovaniu je nevyhnutné pristupovať premyslene a s rozvahou. "Podľa odporúčaní Európskej komisie by si mali krajiny určiť priority, poradie dôležitosti a vôbec celkovú stratégiu testovania populácie. Samozrejme, na prvom mieste musia byť vždy hospitalizovaní pacienti so závažnou a rýchlo sa zhoršujúcou infekciou dýchacieho systému," uzavrel.

Viac o téme: TestovaniePandémiaBratislavaKoronavírusŠtátny ústav pre kontrolu liečiv
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu