Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

KORONAVÍRUS Život v Grécku sa vracia do normálu: Opäť otvoria staroveké pamiatky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Petros Giannakouris)

ATÉNY - Grécko od 18. mája opäť otvorí pre verejnosť aténsku Akropolu a ďalšie staroveké pamiatky, ktoré na dva mesiace uzavreli v dôsledku pandémie koronavírusu. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters.

Znovuotvorenie pamiatok je súčasťou zmierňovania prísnych karanténnych opatrení, ktoré sa v Grécku začali postupne uvoľňovať od 4. mája. Gréci už môžu napríklad bez obmedzení opúšťať svoje domovy; otvorené sú i kaderníctva a mnohé obchody. Akropola a ďalšie pamätihodnosti, ktoré za bežnej situácie denne navštevujú davy turistov, sú zatvorené od polovice marca, rovnako ako tamojšie múzeá. Tie sa majú otvoriť v polovici júna a od polovice júla bude povolené aj konanie predstavení pod holým nebom.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Podľa gréckej ministerky kultúry Liny Mendoniovej však bude pri návšteve pamiatok aj kultúrnych podujatí potrebné zachovávať sprísnené bezpečnostné opatrenia a spoločenský odstup. Pandémia, s ňou spojené cestovné reštrikcie a rušenie dovolenkových pobytov veľmi tvrdo postihli grécky turistický sektor.

Znovuotvorenie pamiatok je súčasťou snáh gréckej vlády o opätovné prilákanie aspoň časti zahraničných návštevníkov. Grécka vláda zaviedla karanténu skoro po vypuknutí koronavírusovej krízy, čo pomohlo udržať nízke počty úmrtí a vážne chorých. Grécko dosiaľ hlásilo 147 úmrtí na ochorenie COVID-19 spôsobované koronavírusom a 2663 prípadov nákazy.

Viac o téme: OtvoreniePandémiaPamiatkyGréckoAtényKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu