Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Prieskum dôvery politikov a Kotlebova potupa: V parlamente by sa ocitli progresívci už aj bez Spolu

Boris Kollár, Zuzana Čaputová, Igor Matovič Zobraziť galériu (4)
Boris Kollár, Zuzana Čaputová, Igor Matovič (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - V období prebiehajúcej pandémie nového koronavírusu, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19 a kvôli ktorému vlády po celom svete pristupujú k razantným opatreniam, je tu nový prieskum. Agentúra AKO pre Nový Čas odmerala potenciálnu dôveru politikov a tiež sa pozrela na samotnú dôveru politickým stranám. V tom prvom si ešte viac polepšila prezidentka Zuzana Čaputová, no na opačnom konci sa umiestnil šéf ĽSNS Marian Kotleba.

Obidva prieskumy agentúra AKO uskutočňovala v dňoch 14. až 17. apríla 2020, teda minulý týždeň. Išlo o klasické telefonické dopytovanie. V obidvoch prieskumoch tvorilo výskumnú vzorku 1000 respondentov. V tom prvom boli respondenti postavení k otázke: „Prečítam vám teraz mená niektorých politikov a vy, prosím, pri každom z nich povedzte, či je pre vás dôveryhodný alebo nie.“

Prieskum dôvery politikov a
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Agentúra AKO)

Čaputová pokorila Kisku, Kotlebovi nedôverujú najviac

Z výsledkov je evidentné, že na čelo rebríčka sa s rekordným percentom dôveryhodnosti posadila hlava štátu Zuzana Čaputová so ziskom 83,5 percent, čo je číslo, ktoré nedosiahol ani Andrej Kiska po nástupe do funkcie v roku 2014. Čaputovej nedôverovalo 12,3 percenta respondentov.

Nasleduje ju premiér Igor Matovič s dôverou 64,7a nedôverou 31,7 percent. Na treťom mieste skončil predseda NR SR Boris Kollár, za ním volebný líder Smeru Peter Pellegrini, na piatom mieste je minister hospodárstva Richard Sulík, Veronika Remišová získala rovných 49 percent dôvery a 33,6 percent nedôvery a na samom konci rebríčka dôvery skončil predseda extrémistickej ĽSNS Marian Kotleba so ziskom len 19,6 percent a s vysokou nedôverou 74,2 percenta.

Voľby by vyhralo OĽaNO, Progresívci by boli už v parlamente aj sami

Aj v druhom prieskume AKO tvorilo výskumnú vzorku 1000 respondentov, no išlo o klasický prieskum politických strán, kde sa odpovedalo na otázku: „Aj keď to technicky teraz nie je možné, skúste si predstaviť, že by sa konali najbližší víkend voľby do NR SR. Išli by ste voliť? A ktorej politickej strane by ste dali váš hlas? Prečítam vám v náhodnom poradí zoznam všetkých kandidujúcich strán.“

Prieskum dôvery politikov a
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Agentúra AKO)

Ak by sa voľby konali počas uplynulého víkendu, vyhralo by ich hnutie OĽaNO so ziskom 29,9 percenta, čo je o vyše 4 percentá viac, než malo vo výsledku parlamentných volieb 2020. Na druhom mieste sa umiestnil už opozičný Smer so ziskom 18,3 percenta, ktorý vlastne skopíroval volebný výsledok. Iné to je v prípade Sme rodina, ktorá oproti voľbám vyskočila až na 10 percent a takisto aj SaS (9,7 percent).

Strata kotlebovcov a Beblavého hnutie hlboko pod kvórom

Prekvapenie sa však koná na piatom mieste. AKO pristúpilo k oddeleniu strán Progresívne Slovensko a Spolu. Výsledkom je, že PS by sa v parlamente ocitlo už aj samo so ziskom 6,5 percenta a dostalo byt tak 12 mandátov. Pokles zaznamenali Kotlebovci-ĽSNS a v prieskume získali 6,4 percenta, čo je viac ako jednopercentná strata oproti voľbám.

Prieskum dôvery politikov a
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

AKO navyše potvrdilo už avizované padajúce čísla Za ľudí a aj v tomto prieskume by dostali len rovné 3 percentá dôvery. Prepad by zaznamenala aj strana SPOLU - Občianska demokracia, ktorú viedol Miroslav Beblavý a získala len necelé percento dôvery.

Viac o téme: PrieskumIgor MatovičBoris KollárZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu