Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Veľké porovnanie po ročnom pôsobení vo funkcii: Slováci ukázali, či dôverujú viac Kiskovi, alebo Čaputovej

Zuzana Čaputová a Andrej Kiska Zobraziť galériu (3)
Zuzana Čaputová a Andrej Kiska (Zdroj: Topky/Peter Korček, SITA/Ľudovít Vaniher)

BRATISLAVA - Agentúra Focus v týchto dňoch prichádza s novým modelom dôveryhodnosti voči najvyššej osobe republiky. V týchto dňoch bol zverejnený prieskum o tom, či sú Slováci spokojní s pôsobením prezidentky Zuzany Čaputovej. K tomu sa hneď ponúka aj prieskum z roku 2015 o Andrejovi Kiskovi. Rozdiely sú tesné.

Prieskum o Zuzane Čaputovej

Tento prieskum zverejnila Televízia Markíza v relácii Na telo. Spokojnosť s prezidentkou vyjadrilo od 14. mája do 21. mája 2020 1 011 respondentov. Tí sa jednoznačne vyjadrili za spokojnosť s prezidentkou v pomere veľmi spokojní 27,1 percent a skôr spokojní 46,5, čo dohromady predstavuje 73,6 percent. Nespokojnosť s prezidentkou predstavuje za možnosť skôr nespokojní 15,7 a veľmi nespokojní 5,9 percent, čo je dohromady 21,6 percent.

Veľké porovnanie po ročnom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: reprofoto tv markíza)

Prieskum o Andrejovi Kiskovi z roku 2015

Na porovnanie prišla agentúra Focus s prieskumom z roku 2015, kedy bol Andrej Kiska tiež približne rok vo funkcii. Prieskum bol robený na vzorke 1 018 respondentov a robil sa od 2. júna do 10. júna 2015. Ten získal podporu veľmi spokojní so ziskom 18,7 percent, a skôr spokojní s výškou 53,3 percent. Dohromady mu teda dôverovalo rovných 72 percent. Nedôveru voči Kiskovi malo v oblasti skôr nespokojných 13,5 percent a veľmi nespokojných 4,6 percent, čo predstavovalo 18,1 percent. V čase svojho ročného mandátu mal teda mierne nižšiu nedôveru respondentov ako Čaputová.

Veľké porovnanie po ročnom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: reprofoto tv markíza)

Priaznivci Čaputovej aj v táboroch Smeru a ĽSNS

Je zaujímavé, že Čaputová má priaznivcov aj u voličov Smeru a ĽSNS Mariana Kotlebu. U Smeru je to spokojnosť 46,4 percenta a nespokojnosť 47,1 percenta, u voličov Kotlebu je to spokojnosť 41,1 percenta a nespokojnosť 55,5 percenta.

Viac o téme: PrieskumAndrej KiskaZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu