Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Slováci si určili prioritu v ekologickom dohovore: Kľúčový je podľa nich boj s plastmi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Najvyššou prioritou v Európskom ekologickom dohovore a v boji proti zmene klímy by mal byť boj proti plastovému odpadu a líderstvo v problematike používania jednorazových plastov. Tvrdí to 50 percent Slovákov. Vyplýva to z prieskumu Európskej komisie Eurobarometer z jesene minulého roka.

Druhou prioritou by podľa 41 percent Slovákov mala byť podpora farmárov v Európskej únii (EÚ), aby dostávali spravodlivú odmenu a poskytovali tak cenovo dostupné a bezpečné potraviny. Katarína Javornická z agentúry Kantar priblížila, že na úrovni ostatných obyvateľov EÚ mala táto stratégia "mierne nižšiu podporu", a to 37 percent. "Veľký nesúlad sme zaznamenali v otázke rozvoja využívania energie z obnoviteľných zdrojov, ktorú podporilo 35 percent respondentov na Slovensku a nadpolovičná väčšina v EÚ," uviedla Javornická.

Na znižovaní spotreby energie a podpore „obehového hospodárstva“ sa zhodla jedna tretina Slovákov i obyvateľov EÚ. Nasleduje potom ochrana biodiverzity či kroky smerujúce k snahe o nulové znečistenie. "Mierne vyššiu podporu ako vo zvyšku EÚ má na Slovensku myšlienka zavedenia dane na produkty dovážané z tretích krajín, ktoré majú nižšie štandardy týkajúce sa politiky v oblasti klímy," povedala Javornická. Na poslednom mieste s 23 percentami sú opatrenia na zabezpečenie  toho, aby sa EÚ stala do roku 2050 uhlíkovo neutrálnou znížením účinkov emisií skleníkových plynov na nulu.

Viac o téme: EkológiaPlastyDohovorSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu