Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VOĽBY 2020 Tento prieskum dal stranám na frak: Takto ich vidia odborníci na ekológiu

Ktoré su najekologickejšie strany a ktoré sú naopak stranami, ktorých táto téma takmer nezaujíma? Zobraziť galériu (6)
Ktoré su najekologickejšie strany a ktoré sú naopak stranami, ktorých táto téma takmer nezaujíma? (Zdroj: Topky/Maarty, pixabay)

BRATISLAVA - Tzv. "zelené organizácie" sa pustili do hodnotenia politických programov. Ich primárnym zameraním pred voľbami bolo zhodnotenie programu jednotlivých strán z hľadiska ekologického dopadu na našu zem a klimatických zmien, ktoré sa práve dejú. Pozrite sa kto podľa týchto organizácií dopadol najlepšie a naopak, pre koho nie sú tieto záležitosti predvolebnou témou.

Prieskum iniciovali hnutia Greenpeace Slovensko, Priatelia Zeme - CEPA, Slovenská klimatická iniciatíva (SKI), Fridays for Future Slovensko, Budovy pre budúcnosť, Slovenská ornitologická spoločnosť/BirdLife Slovensko, Extinction Rebellion Slovensko, Znepokojené matky a Nestrácajme čas.

Ich úlohou bolo analyzovať, ako chcú strany pred voľbami voličov presvedčiť o svojom riešení klimatickej krízy a krízy biodiverzity. Strany boli hodnotené na základe dotazníka, ktorý mali vyplniť. Bodový zisk sa získaval nielen na základe rozhodnutí, ale aj spôsobom, akým chcú tieto rozhodnutia v budúcnosti robiť a dosiahnuť.

Ako to dopadlo

Výsledky poriadne prekvapili. Z konečného rebríčka to totiž vyzerá tak, že s výnimkou Mostu-Híd sa vládna koalícia Smer a SNS o klimatické témy veľmi nestará. Obidve menované subjekty totiž inkasovali hodnotenia E, ktoré je tým najnižším. 

VOĽBY 2020 Tento prieskum
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: volmezaklimu.sk)

Kto sa umiestnil na vrchole?

Najvyšší počet bodov z oslovených strán získala Koalícia PS/SPOLU a zároveň ako jediná získala hodnotenie A. Nejde však o to najlepšie hodnotenie, keďže nad ním ešte vyčnieva stupeň A+, ktorý nedosiahol žiadny zo strán.

VOĽBY 2020 Tento prieskum
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Stredná pozícia

Klimatické hodnotenie B si delia strany Za ľudí a Sme rodina. Známku C si rozdelili viaceré subjekty, a to konkrétne Dobrá voľba, KDH, Most-Híd a OĽaNO. Predposlednú pozíciu D získala SaS.

VOĽBY 2020 Tento prieskum
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Richard Sulík)

Opačné krídlo

V najnižšej triede skončila už spomínaná strana Smer-SD a strana národniarov SNS. Tí totiž ani neodpovedali na dotazník a ani nemajú program venujúci sa klimatickej zmene.

VOĽBY 2020 Tento prieskum
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Členovia organizácie chcú, aby bola aj klimatická kríza témou týchto volieb

“Klimatická kríza by mala byť prioritnou témou politických strán. Teraz máme pravdepodobne poslednú šancu nastaviť opatrenia na zníženie emisií skleníkových plynov. Nasledujúce volebné obdobie môže byť rozhodujúce na to, či vôbec zvládneme zachrániť budúcnosť nás a planéty. Keďže klimatická kríza je komplexná a pomerne zložitá téma, rozhodli sme sa spoločnými silami urobiť pre verejnosť prehľadnú analýzu, ktorá im napovie, koho voliť, ak chcú voliť za klímu,” povedal koordinátor klimatickej kampane Greenpeace Slovensko, Radek Kubala.

“Okrem ambicióznych cieľov na znižovanie emisií je pre nás podstatné aj to, ako chcú postupovať v najdôležitejších odvetviach od energetiky a priemyslu, cez dopravu, poľnohospodárstvo až po ochranu biodiverzity a lesov. Keď sa pozrieme detailne na programy a odpovede jednotlivých strán, vidíme, že ich plány nie sú také pozitívne ako ich deklarácie,” dopĺňa Juraj Melichár koordinátor Priateľov Zeme-CEPA.

VOĽBY 2020 Tento prieskum
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Podľa Lucie Szabovej z iniciatívy Znepokojené matky si stále viac ľudí uvedomuje potrebu postaviť sa výzve, akou je klimatická kríza, a konať. “Ak chcete vo februári urobiť jednu vec, ktorá pomôže ochrániť klímu, choďte spolu s vašimi blízkymi voliť klimaticky zodpovednú vládu. To, čo zanedbáme a zmeškáme v najbližších rokoch, už zdá sa nebudeme mať šancu napraviť my ani naše deti.”

Čo sa dá z výsledkov vyčítať?

  • Všetky strany chcú dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roku 2050. Žiadna neuvažuje o ambicióznejšiom cieli do roku 2040.
  • Okrem SaS sa všetky strany zaviazali podporiť zvýšenie európskeho ciela pre znižovanie emisií do roku 2030, ktorý je v súčasnosti 40 %. OĽaNO chce zvýšenie na 45 %, KDH a Dobrá voľba na 50 %, Most-Híd a Za ľudí na 55 %. Najambicióznejší cieľ 65 % podporuje Kalícia PS/Spolu a Sme Rodina.
  • Postupné ukončenie využívania elektriny a tepla z plynu nepodporuje iba KDH a SaS. Najambicióznejší cieľ ukončiť využívanie plynu do roku 2030 podporuje OĽaNO, ostatné strany podporujú ukončenie do roku 2040.
  • Všetky strany podporujú razantné zvýšenie podielu obnoviteľných zdrojov na energetickom mixe Slovenska. Iba SaS podporuje plán dosiahnuť sto percent energie z obnoviteľných zdrojov.
  • Obnovu verejných budov smerom k zníženiu energetickej náročnosti tempom 3 % ročne podporujú všetky strany, ktoré nám odpovedali, okrem OĽaNO, ktorá preferuje tempo 2 % ročne.
  • Vyhlásenie klimatickej núdze Národnou radou SR podporujú v odpovediach všetky strany okrem KDH a SaS.
  • Znižovanie emisií v poľnohospodárstve a presun dotácií z intenzívneho poľnohospodárstva do ekologických a udržateľných foriem poľnohospodárstva podporujú všechny zúčastnené strany. Zároveň sa však žiadna strana vo svojom programe nezaoberá potrebou znížiť spotrebu živočíšnych výrobkov a presmerovania produkcie na rastlinné alternatívy.
  • Všetky strany považujú pokles biodiverzity a vymieranie druhov za vážny problém ohrozujúci budúcnosť Slovenska.
  • Rozširovanie prísne chránených území nepodporuje iba Sme Rodina. Rozšírenie chránených území na 5 % podporuje Dobrá voľba, KDH, Most-Híd, OĽaNO, SaS a PS/Spolu. Rozšírenie na 10 % podporilo iba Za ľudí.
Viac o téme: HodnotenieStranyKlimatický program
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu