Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slováci dobre poznajú pojem občan EÚ aj svoje práva v Únii, ukázal Eurobarometer

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Veľká väčšina Európanov (91 percent) pozná pojem "občan Európskej únie" a 65 percent uviedlo, že ho pozná a vie, čo znamená. Na Slovensku je tento pomer 95 k 78 percentám. Vyplýva to z nového prieskumu Eurobarometer o občianstve EÚ a demokracii, ktorý vo štvrtok zverejnila Európska komisia (EK).

Prieskum naznačil, že ide o najvyššiu úroveň informovanosti od roku 2007 a stabilný nárast "euroobčianstva" v porovnaní s rokom 2015, keď na túto otázku kladne odpovedalo 87 percent opýtaných. Väčšina Európanov je tiež dobre informovaná o svojich právach.

Slovenskí respondenti podľa výsledkov prieskumu poznajú najmä právo podať sťažnosť inštitúciám EÚ (90 percent, priemer EÚ je 89 percent), právo na pobyt v ktoromkoľvek členskom štáte EÚ (86 percent) a pokiaľ sa už nachádzajú v inom členskom štáte, aj právo na rovnaké zaobchádzanie, aké majú štátni príslušníci daného členského štátu (83 percent, priemer EÚ 81 percent).

Slováci dobre poznajú pojem
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Rastie aj počet Európanov, ktorí vedia, čo robiť, keď sa nedodržiavajú ich práva ako občanov Únie. Na otázku o voľnom pohybe občanov v priestore Európskej únie 82 percent respondentov vyjadrilo názor, že pre ich ekonomiku je to prínos. A 92 percent opýtaných (87 percent Slovákov) uviedlo, že ak by boli v štáte mimo EÚ, v ktorom ich krajina nemá konzulárny úrad ani veľvyslanectvo a potrebovali by pomoc, vedia, že sa môžu obrátiť na Delegáciu EÚ.

Prieskum obsahoval aj otázky týkajúce sa volebných práv občanov EÚ. Výsledky ukázali, že v priemere 71 percent Európanov a 73 percent Slovákov vie, že európsky občan žijúci v inej krajine EÚ, než z ktorej pochádza, má právo voliť alebo byť volený vo voľbách do Európskeho parlamentu.

Väčšina opýtaných uviedla, že ak by mali lepšie informácie o eurovoľbách (predchádzajúce sa konali vlani v máji) vo všeobecnosti a o konkrétnom vplyve EÚ na ich každodenný život, viac by ich to motivovalo zúčastniť sa na týchto voľbách.

Viac o téme: PrieskumPrávaSlovenskoSlováciEurobarometerEurópska úniaEurópska komisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu