Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

VOĽBY 2020 Mazurek mal mať dlh voči poisťovni: Hovorca vraví, že išlo o omyl

Milan Mazurek Zobraziť galériu (2)
Milan Mazurek (Zdroj: FOTO TASR - Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Už niekoľkokrát sa ukázalo, že niekto vodu káže a v tichosti víno pije. Reč je o kotlebovcoch, ktorí sa v týchto dňoch dostávajú na druhé miesto v prieskumoch, no pritom ich morálny kredit vážne pokrivkáva. Reč je o aj Milanovi Mazurekovi, ktorý za Kotlebovcov - ĽSNS kandiduje z posledného, 150. miesta kandidátky.

Veľký bojovník proti "asociálom" mal mať totiž v zdravotnej poisťovni vyrubený dlh vo výške 504 eur a 72 centov. Poslenecký mandát Milanovi Mazurekovi zanikol po tom, ako Najvyšší súd SR v septembri minulého roka rozhodol, že Mazurek sa dopustil úmyselného prečinu hanobenia národa, rasy či presvedčenia. Toho sa dopustil uprostred rozhlasového vysielania. Mazurek pritom nahrávku aj videozáznam z vysielania aj na súde spochybňoval.

VOĽBY 2020 Mazurek mal
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Dlznik.sk)

O tom, že Mazurek mal mať podlžnosti svedčí výpis z portálu Dlžnik.sk, kde 150. členovi kandidátky Kotlebovci - ĽSNS svieti ešte vyššia suma - 504 eur a 72 centov. Výpis zahŕňa všetky podlžnosti do aktuálneho dňa. V databáze sa nachádzal aj iný Milan Mazurek, ktorého dlhy aj voči Sociálnej poisťovni presiahli dokonca 5 500 eur. Domnievali sme sa, že ide tiež o exploslanca Národnej rady za ĽSNS, no nie je to tak.

V závere treba dodať, že exposlanec Mazurek sa počas svojho mandátu rozhodne nemal zle. Keďže nejde o poslanca z Bratislavy, mal okrem štandardného platu aj prídavok. Dokopy tak poslanec NR SR mimo Bratislavy zarábal 3 576 eur mesačne, kým bratislavský "len" 3 346 eur. Od januára 2019 sa situácia pre poslancov ešte viac zlepšila, pretože napríklad v prípade Mazureka išlo o nárast 1 524 eur. Základný plat poslanca je v súčasnosti pri zaokrúhlení nahor 3 039 eur. Členovia parlamentu s trvalým pobytom v Bratislavskom kraji dostávajú k platu 1 824 eur a poslanci s trvalým pobytom mimo tohto kraja 2 128 eur. Mazurek tak vyhadzovom z parlamentu prišiel o podstatnú časť svojho príjmu.

Hovorca informácie dementuje

Hovorca ĽSNS je zásadne proti a reagoval aj na pôvodné čísla dlžoby, ktoré presahovali tisíce eur.. "Náš kandidát Milan Mazurek má všetky záväzky voči Všeobecnej zdravotnej poisťovni uhradené. Aj vami uvádzanú sumu vo výške 504,72€. Kandidát Milan Mazurek dnes kontaktoval spomínanú poisťovňu a tá priznala pochybenie, nakoľko sa na zozname dlžníkov objavil omylom. Ostatné dĺžne sumy sa ho netýkajú. Nejedná sa totiž v týchto prípadoch o nášho kandidáta," povedal pre Topky hovorca ĽSNS Ondrej Ďurica.

Reaguje aj poisťovňa

V súvislosti s týmto prípadom sa ozvala aj samotná poisťovňa. "Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) pravidelne aktualizuje na internete zoznam dlžníkov. V tejto súvislosti vylučuje, že by v ňom dlhšie, ako je to potrebné, ponechávala mená osôb, voči ktorým už neeviduje žiadne záväzky. Aktualizácia zoznamu dlžníkov sa v súlade so zákonom uskutočňuje raz mesačne k rovnakému dňu a najbližšia bude 20. februára 2020. K tomuto dátumu VšZP vymaže zo zoznamu dlžníkov aj Milana Mazureka, exposlanca Národnej rady Slovenskej republiky a kandidáta na poslanca za Ľudovú stranu Naše Slovensko v nadchádzajúcich parlamentných voľbách. Jeho meno je medzi neplatičmi  zverejnené od 20. novembra 2019," uviedla hovorkyňa VšZP Slávka Gáborová.

Úhradu nedoplatku tohto platiteľa VšZP zaevidovala 21. januára 2020, teda deň po zákonom stanovenej januárovej aktualizácii zoznamu dlžníkov na internete. Ihneď po priradení platby k jeho saldokontu VšZP vrátila Milanovi Mazurekovi nárok na plnú zdravotnú starostlivosť. „Dodatočná úhrada nedoplatku však nie je dôvodom na prednostné vyradenie platiteľa z aktuálne zverejneného zoznamu dlžníkov,“ vysvetlila hovorkyňa VšZP Slávka Gáborová.

Vyjadrenie Ďuricu z ĽSNS upravili na správnu mieru

Podľa jej vyjadrenia VšZP touto informáciou uvádza na správnu mieru vyhlásenie hovorcu Ľudovej strany Naše Slovensko, ktorý nedávno v médiách v súvislosti s dlhom uviedol, že Milan Mazurek kontaktoval VšZP „a tá priznala pochybenie, nakoľko sa na zozname dlžníkov objavil omylom,“.

Viac o téme: DlhyĽSNSMilan Mazurek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu