Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Odborári s odporúčaním pre lekárov: Nepodpisujte súhlasy na služby na budúci rok

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

BRATISLAVA - Lekárske odborové združenie (LOZ) odporúča lekárom nepodpisovať súhlasy na služby na rok 2020 nad limity, ktoré im prikazuje zákon. Združenie zároveň radí lekárom, ktorí majú uzatvorené zmluvy o nadčasoch a službách na dobu neurčitú, aby tieto zmluvy čím skôr vypovedali a súhlas odňali.

Združenie o tom informovalo na svojej webovej stránke s tým, že toto odporúčanie nie je iba pre členov LOZ, ale aj pre ostatných lekárov slovenských nemocníc. Združenie dodalo, že ak chce nemocnica, aby lekár pracoval nad limity vo výške 100 hodín pracovnej pohotovosti a 150 hodín nadčasov ročne, môže to urobiť iba so súhlasom lekára. "Prečo by ste dávali súhlas, ak sa k vám ministerstvo a kompetentní takto správajú?" pýtajú sa zástupcovia združenia. Minulosť a nedávne skúsenosti niektorých nemocničných oddelení podľa LOZ opakovane potvrdili, že nedanie súhlasu na služby výrazne pomohlo pri rokovaniach a pri argumentácii o stabilizácii lekárov v nemocnici.

"LOZ sa niekoľko rokov snažilo konštruktívne upozorňovať na každoročne sa zhoršujúcu personálnu situáciu v našich nemocniciach. Ako všetci vieme, problémom našich nemocníc je nedostatok skúsených lekárov s dlhšou praxou. Ich nedostatok má za následok neefektívnosť systému, ale aj exodus mladých lekárov do zahraničia, pretože sa na slovenských oddeleniach nemajú od koho učiť," uvádza sa v stanovisku.

Odborári sú presvedčení, že celé toto volebné obdobie združenie ukazovalo príklady zo zahraničia a zdôvodňovalo, prečo treba stabilizovať kľúčových lekárov na oddeleniach slovenských nemocníc formou diferenciácie miezd podľa odpracovaných rokov. Takáto diferenciácia je podľa nich štandardom v krajinách, ktoré Slovensku vo veľkom odoberajú skúsených lekárov. "Napriek našej snahe, argumentácii a rokovaniam s ministrami, Ministerstvom zdravotníctva SR a s Implementačnou jednotkou Úradu vlády kompetentní neriešia stabilizáciu skúsených lekárov na Slovensku," uvádza LOZ na stránke.

Viac o téme: DoktoriBratislavaSlovenskoLekárske odborové združenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu