Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

MIMORIADNA SPRÁVA Orkán zasiahol Slovensko: Prvou obeťou je 14-ročný chlapec, ďalšie deti zranené

Zobraziť galériu (47)
(Zdroj: Vlado Benko Jr., TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA/PRAHA - Počasie v strednej Európe začala ovplyvňovať tlaková níž Mortimer, ktorá so sebou priniesla prudký vietor. Problémy spôsobila v Nemecku, Česku či Poľsku. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na dnes výstrahu II. stupňa pred vetrom pre 12 okresov na severe a západe Slovenska, I. stupeň však platí pre celý zvyšok územia. Nárazy vetra môžu aj v nížinách dosiahnuť až do 100 km/h. Bohužiaľ, nepriaznivé počasie si vyžiadalo aj život 14-ročného chlapca v Nitre a dve ďalšie zranené deti.

Máte informácie, fotografie či videá z vyčíňania vetra na Slovensku? Pošlite nám ich na adresu tipy@topky.sk.

22:00 Za posledných 12 hodín sa na Slovensku stalo takmer 230 technických udalostí, pri ktorých bola potrebná pomoc hasičov. Z celkového počtu zásahov až 90 percent tvorili výjazdy k popadaným stromom, ktoré blokovali vozovku, spadli na zaparkované vozidlá alebo inak ohrozovali okolie.

20:45 Príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskobystrickom kraji zasahovali od rána od 6.00 h do 18.00 h v súvislosti so silným nárazovým vetrom takmer 40-krát. 

"Išlo prevažne o odstraňovanie spadnutých stromov zo štátnych ciest a miestnych komunikácií, odstraňovanie následkov strhnutých striech z bytových a rodinných domov, spadnutých stromov z osobných motorových vozidiel a v jednom prípade zasahovali príslušníci pri požiari stromu, ktorý spadol na elektrické vedenie," konštatovalo operačné stredisko s tým, že nedošlo k zraneniu osôb ani zasahujúcich príslušníkov HaZZ.

MIMORIADNA SPRÁVA Orkán zasiahol
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA/Jakub Julény)

20:10 Silný vietor v pondelok spôsobil pád stromu aj v areáli materskej školy na Námestí SNP v Detve. Deti sa pritom na mieste hrali iba štvrťhodinu predtým. Informuje o tom internetová stránka mesta. Poškodená je aj detvianska poliklinika.

"O časť prestrešenia prišiel vstup do polikliniky. Polykarbonátové dosky, ktoré najprv pristáli na streche polikliniky a následne zleteli do dvora, našťastie, nikoho nezranili a nepoškodili ani žiadne zo zaparkovaných áut," uvádza webová stránka samosprávy.

19:45 Pre silný vietor na Podunajskej ulici v Bratislave spadol strom a odtrhlo strechu.

Počasie narobilo problémy aj v hlavnom meste

19:20 Po silnom vetre, ktorý v pondelok postihol viaceré oblasti stredného Slovenska, nemalo večer o 18.00 h elektrinu ešte asi 6000 odberných miest. Mimo prevádzky je stále 70 trafostaníc. Informoval o tom hovorca Stredoslovenskej distribučnej (SSD) Miroslav Gejdoš. Najviac trafostaníc mimo prevádzky je momentálne v Osrblí (13) a Klenovci (11).

19:05 Doposiaľ bolo k udalostiam vyslaných takmer 250 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru, ktorí aj v týchto chvíľach zasahujú na mnohých miestach. 

MIMORIADNA SPRÁVA Orkán zasiahol
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA/Jakub Julény)

19:00 "V Trnavskom kraji boli vyslaní k 47 prípadom, a to najčastejšie do okresov Dunajská Streda a Galanta. V súvislosti so silným vetrom zasahovali tiež 37-krát v Banskobystrickom kraji, 35-krát v Bratislavskom kraji, 14-krát v Žilinskom kraji," povedala Farkasová. Ako ďalej priblížila, hasiči zasahovali aj osemkrát v Trenčianskom i Košickom kraji a v štyroch prípadoch v Prešovskom kraji.  

MIMORIADNA SPRÁVA Orkán zasiahol
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA/Jakub Julény)

18:45 Za posledných osem hodín zaznamenali hasiči na celom Slovensku viac ako 200 výjazdov z dôvodu poveternostnej situácie. Najviac zasahovali v Nitrianskom kraji, a to 52-krát. Informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru. V Nitrianskom kraji hasiči pomáhali najmä v okresoch Nové Zámky, Nitra a Komárno.

MIMORIADNA SPRÁVA Orkán zasiahol
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA/Jakub Julény)

17:45 Na Dlhých Dieloch v Bratislave je spadnutý stĺp elektrického vedenia. Ide o úsek častých dopravných nehôd. 

Spadnutý stĺp elektrického vedenia na Dlhých Dieloch v Bratislave

17:15 V úseku Vlkanová – Radvaň narazil rušeň osobného vlaku do visiaceho konára, pričom došlo k rozbitiu čelného skla. 

16:37 Vyjadrenie primátora Nitry k nešťastiu.  Za obrovskú tragédiu označil Marek Hattas udalosť z dnešného poludnia, pri ktorej po páde stromu na ulici Nábrežie prišiel o život 14-ročný chlapec. Na prechádzke bolo v tom čase osem detí zo Základnej školy Topoľová.

MIMORIADNA SPRÁVA Orkán zasiahol
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: TASR - Milan Ivanič)

„Chcel by som vyjadriť úprimnú sústrasť rodičom chlapca. Príčiny nešťastia sú predmetom vyšetrovania. V tomto momente vieme povedať, že pozemky, na ktorých stál strom, nie sú majetkom mesta,“ povedal Hattas na stretnutí s novinármi. Podľa informácií agentúry SITA patria pozemky cirkvi. Kto mal v kompetencii starostlivosť o stromy, ukáže ďalšie preverovanie.

Na deti v Nitre spadol strom, chlapec zomrel

16:33 Silný vietor si vyžiadal už 171 zásahov hasičov. Najvážnejšia situácia je v Nitrianskom a Trnavskom kraji, kde hasiči zasahovali už 40-krát v oboch prípadoch. V Bratislavskom kraji boli hasiči v súvislosti s vetrom vyslaní k 34 prípadom, z toho až 32-krát zasahovali priamo v Bratislave. V Banskobystrickom kraji pomáhali hasiči pri 32 technických udalostiach, v Žilinskom kraji boli vyslaní na 13 miest.

MIMORIADNA SPRÁVA Orkán zasiahol
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: HaZZ)

Situácia v Košickom a Prešovskom kraji je pokojnešia, hasiči tu zasahovali len 2-krát v oboch prípadoch. Predpokladá sa, že výjazdy k podobným udalostiam budú ešte pribúdať, informovalo Prezídium HaZZ na sociálnej sieti.

MIMORIADNA SPRÁVA Orkán zasiahol
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: HaZZ)

16:29 Železničná doprava na trati Kúty – Kúty štátna hranica je opäť obnovená. Informoval o tom hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko Tomáš Kováč. "Doprava v tomto úseku bola obnovená o 14.09 h. Prerušená bola z dôvodu popadaných stromov od 10.48 h. Popadané stromy boli v dôsledku silného vetra, ktorý v súčasnosti vyčíňa na celom Slovensku," uviedol Kováč. Podľa jeho slov vlaky v Bratislavskom a Trnavskom samosprávnom kraji už jazdia. "Aktuálne informácie môžu cestujúci nájsť na webovej stránke zssk.sk," doplnil hovorca.

16:28 "V súvislosti s dnešným silným nárazovým vetrom v Bratislave evidujeme popadané stromy na Štefánikovej ulici, Devínskej ceste, pri Ovsišti, pri River parku, na Gagarinovej, na Ríbezlovej ulici a na Popradskej ulici. V teréne máme nasadených 14 pilčíkov, ktorí odstraňujú následky nárazového vetra v Bratislave. Úzko spolupracujeme aj s hasičskými jednotkami," píše sa na facebookovej stránke Matúš Vallo má rád Bratislavu. Verejnosť môže svoje prípadné podnety, škody nahlasovať priamo na infolinku telefonicky na tel. číslo: +421 259 356 111, alebo mailom infolinka@bratislava.sk.

MIMORIADNA SPRÁVA Orkán zasiahol
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: TASR – Jaroslav Novák)

16:19 Hasiči majú plné ruky práce aj v Ružomberku.

MIMORIADNA SPRÁVA Orkán zasiahol
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: FB/Polícia SR)

MIMORIADNA SPRÁVA Orkán zasiahol
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: FB/Polícia SR)

15:50 Ďalšie zábery z miesta nešťastia v Nitre.

MIMORIADNA SPRÁVA Orkán zasiahol
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: TASR - Milan Ivanič)

MIMORIADNA SPRÁVA Orkán zasiahol
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: TASR - Milan Ivanič)

15:29 Bez elektriny je aktuálne viac ako 11-tisíc odberných miest. Väčšinu problémov spôsobili stromy popadané na vedenia vysokého napätia. Informoval o tom hovorca Stredoslovenskej distribučnej Miroslav Gejdoš. Najviac trafostaníc mimo prevádzky je v Hriňovej (36), Handlovej (15) a Strelníkoch (13).

15:15 "Môžem potvrdiť, že sme o 12:12 prijali na tiesňovú linku 155 výzvu o pomoc, podľa ktorej zavalil strom maloleté osoby a jedna z nich nejaví známky života. Deti boli údajne na prechádzke s pedagógom. Záchranári, ktorých sme vyslali na miesto, však žiaľ jednému z troch detí nedokázali pomôcť. Utrpel zranenia, ktoré boli nezlučiteľné so životom. Ďalšie dve zranené deti boli po ošetrení prevezené do nemocnice. Bližšie informácie k ich zdravotnému stavu nemôžem poskytnúť vzhľadom k tomu, že ide o maloleté osoby," uviedla pre Topky hovorkyňa záchranárov  Alena Krčová.

15:07 Bratislavské cintoríny i urnový háj v bratislavskom krematóriu sú z dôvodu nebezpečného silného vetra do odvolania uzavreté. Informoval o tom Radoslav Vavruš, riaditeľ organizácie Marianum, ktoré má v správe bratislavské mestské cintoríny.

MIMORIADNA SPRÁVA Orkán zasiahol
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: TASR - Miroslav Košírer)

15:05 Nárazy vetra miestami dosahujú 50 až 70 kilometrov za hodinu, ojedinele až do 90 kilometrov za hodinu. Silný vietor bude na Slovensku fúkať ešte niekoľko hodín, potvrdil to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na profile na sociálnej sieti.

MIMORIADNA SPRÁVA Orkán zasiahol
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: TASR - Miroslav Košírer)

14:54 Silný nárazový vietor v Bratislave spôsobil nemalé škody najmä v Podunajských Biskupiciach. Popadané stromy, konáre či strhnuté strechy však hlásia aj z iných častí hlavného mesta. Mestské časti upozorňujú obyvateľov na to, aby sa nezdržiavali pod stromami či bytovkami. Zároveň vyzvali vedenie základných a materských škôl, aby deti nechodili na vychádzky do miest, kde je zvýšené riziko pádu stromov či konárov.

14:47 Počasie spôsobuje problémy aj na železnici. Niektoré vlaky meškajú aj dve hodiny.

MIMORIADNA SPRÁVA Orkán zasiahol
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: zsr.sk)

14:41 Dve zranené deti, ktoré zasiahol spadnutý strom v Nitre, sú mimo ohrozenia života. Potvrdila to hovorkyňa nitrianskej fakultnej nemocnice Tatiana Timková. Nemocnica bližšie nešpecifikovala, aké zranenia deti po zásahu padajúcim stromom utrpeli. „Podľa informácií od lekárov si zranenia jedného z detí vyžiadali operačný zákrok. Druhé musí podstúpiť ešte niekoľko vyšetrení. Dôležité je, že obe deti sú mimo ohrozenia života,“ doplnila Timková.

14:39 V súvislosti s prudkým vetrom v niektorých častiach Trnavského kraja, vyzýva polícia motoristov, aby zvýšili opatrnosť. Rýchlosť jazdy prispôsobte aktuálnym poveternostným podmienkam. V okrese Dunajská Streda sme zaznamenali už spadnutý strom cez cestu, spadnutý strom na auto a prevrátenú vlečku. Obzvlášť pozor treba dávať s prázdnymi zaplachtovanými návesmi.

14:38 Výstrahy platia aj na horách. V okresoch Tvrdošín, Liptovský Mikuláš a Poprad môže v nadmorskej výške nad 1500 metrov dosiahnuť rýchlosť vetra v nárazoch 38 až 44 metrov za sekundu a v priemere 25 až 28 metrov za sekundu. "Predpokladaná rýchlosť vetra je v danom ročnom období a danej oblasti nadpriemerná a predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo," komentujú odborníci. Výstraha druhého stupňa v týchto lokalitách platí do 21.00 h.

Hasiči za posledné tri
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: Facebook/HaZZ)

14:37 Výstrahy pred silným vetrom platia v pondelok pre celé územie Slovenska až do večerných hodín. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojej webovej stránke. Meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa. Platí pre celé územie Slovenska do 19.00 h. Rýchlosť vetra môže ojedinele dosiahnuť 18 až 23 metrov za sekundu. "Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity," upozornili na to meteorológovia. Môže tiež spôsobiť škody menšieho rozsahu.

​14:30 Zábery z miesta nešťastia. Polícia na sociálnej sieti už opravila prvotnú nepresnú informáciu a uviedla, že v Nitre zahynul 14-ročný chlapec, a nie dievča.

Zábery z miesta nešťastia.
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: Facebook/Polícia SR)

Zábery z miesta nešťastia.
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: Facebook/Polícia SR)

14:23 Na silný vietor zareagovali aj v Pezinku. Zámocký park je po páde stromu pre návštevníkov uzavretý.

14:12 Michal Varga, hovorca HaZZ Nitra potvrdil, že obeťou prírodného živlu bol 14-ročný chlapec. Prvotnú informáciu o tom, že o život prišlo dievča, zverejnila na sociálnej sieti polícia. Dvomi zranenými deťmi sú taktiež chlapci.

14:06 Najvážnejšia situácia je v Bratislavskom a Trnavskom kraji, kde bola pomoc hasičov doposiaľ potrebná na 21 miestach (v každom kraji). Hasiči zasahujú tiež v Banskobystrickom a Nitrianskom kraji (14 výjazdov). V Žilinskom, Trenčianskom a Prešovskom kraji je situácia pokojnejšia (6, 6 a 2 udalostí). V hlavnom meste zasahujú príslušníci najmä v mestských častiach Petržalka a Staré Mesto.

Hasiči za posledné tri
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: Facebook/HaZZ)

14:05 V súvislosti s nepriaznivou poveternostnou situáciou zasahovali slovenskí hasiči za posledné 3 hodiny viac ako 80-krát. Uviedlo to Prezídium HaZZ na sociálnej sieti. V prevažnej miere pomáhajú pri odstraňovaní popadaných stromov na vozovkách a zaparkovaných automobiloch a pri uvoľnených plechových strechách. 

Hasiči za posledné tri
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: Facebook/HaZZ)

Hasiči za posledné tri
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: Facebook/HaZZ)

14:04 Mestské lesy v Bratislave neodporúčajú pre aktuálne silný vietor návštevu lesoparku. Platí totiž zvýšené riziko. Upozorňujú na to na sociálnej sieti.

14:03 "S pohnutím a so smútkom som prijala správu o tragickej smrti mladého dievčaťa a vážnom zranení ďalších mladých ľudí v Nitre, ktoré zapríčinil silný vietor. Myšlienkami som s rodinami obetí tohto nešťastia. Chcem vyjadriť úprimnú sústrasť rodine, ktorá prišla o milované dieťa. Dúfam, že všetci ostatní dostanú najlepšiu opateru a budú v poriadku," napísala na sociálnej sieti prezidentka Zuzana Čaputová. 

13:58 Na ceste II. triedy 573 medzi Vlčnami a Šaľou došlo k preváteniu kamiónu. Za fotografiu ďakujeme Tomášovi.

V smere Vlčany -
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: Tip čitateľa/Tomáš)

13:57 Hasiči v Bratislave zasahovali v súvislosti so silným vetrom zatiaľ pri 20 udalostiach. Potvrdili, že od 10.50 h prijali viacero volaní. Dôvodom sú najmä popadané stromy, ale aj odtrhnutá strecha na garáži. Pri udalostiach doteraz zasahovalo 29 príslušníkov HaZZ a 17 príslušníkov dobrovoľných zborov s 11 kusmi techniky.

13:47 "Polícia v Nitre prijala oznámenie o tragédii na ulici Nábrežie za hydrocentrálou. Vplyvom silného vetra tu spadol strom na skupinu žiakov miestnej školy. Jedno dieťa utrpelo zranenia následkom ktorých podľahlo a jedno je podľa predbežných informácií ťažko zranené. Polícia okolnosti prípadu vyšetruje. Na mieste sú všetky záchranné zložky. Dostupné informácie k prípadu poskytneme verejnosti hneď ako to bude možné," uviedla nitrianska policajná hovorkyňa Renáta Čuháková.

13:40 "Dnes medzi 12:00 a 12:15 v Nitre na ulici Fraňa Mojtu, neďaleko od Knižnice Karola Kmeťku vyvalilo strom, zničil murovaný plot a zablokoval jeden pruh na ceste," napísal nám Slavomír.

V Nitre na ulici
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: Tip čitateľa/Slavomír Maťo)

V Nitre na ulici
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: Tip čitateľa/Slavomír Maťo)

13:35 "Hasiči momentálne zasahujú na cyklotrase pri futbalovomštadióne pod Zoborom v Nitre, kde následkom silného nárazového vetra došlo k pádu stromu. Strom pri páde zasiahol tri maloleté osoby, zktorých dve utrpeli zranenia rôzneho charakteru a jedno udalosť neprežilo. Zranené osoby sú v opatere zdravotníkov a budú prevezené do nemocnice. Psychológovia HaZZ poskytujú na mieste nešťastia krízovú intervenciu," informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

Pád stromu následkom silného
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: Facebook/HaZZ)

Pád stromu následkom silného
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: Facebook/HaZZ)

13:34 Neberte dnešné počasie na ľahkú váhu!

MIMORIADNA SPRÁVA Orkán zasiahol
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: FB/Polícia Slovenskej republiky)

13:20 Pohľad na Žabotovu ulicu v Bratislave.

MIMORIADNA SPRÁVA Orkán zasiahol
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

MIMORIADNA SPRÁVA Orkán zasiahol
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

13:14 Podľa našich informácií boli deti zo základnej školy na prechádzke s pedagógom. V Nitre na nábreží v blízkosti cyklistického chodníka ich zastihlo zlé počasie. Po páde stromu jedna osoba zomrela, dve sú zranené. Podľa polície je obeťou 14-ročné dievča.

13:08 Mimoriadne tragická správa. "SILNÝ VIETOR ZABIL 14 -ROČNÉ DIEVČA A ZRANIL ĎALŠIE DETI," informovala slovenská polícia na FB.

13:05 Hasiči odstraňujú spadnutý strom na Podunajskej ulici v Bratislave.

MIMORIADNA SPRÁVA Orkán zasiahol
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: TASR – Jaroslav Novák)

MIMORIADNA SPRÁVA Orkán zasiahol
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: TASR – Jaroslav Novák)

12:55 Podľa portálu TV JOJ vietor odtrhol aj vlajku na novom stožiari, ktorý dal pred parlamentom postaviť šéf SNS Andrej Danko.

12:50 Podľa informácií z Operačného strediska HaZZ došlo k pádu striech aj na Budovateľskej a Karadžičovej ulici v Bratislave.

12:46 Takýchto výjavov bude v hlavnom meste asi len pribúdať.

MIMORIADNA SPRÁVA Orkán zasiahol
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: Vlado Benko Jr.)

12:44 Podľa Večerníka sa pravdepodobne pod náporom vetra zrútilo lešenie na Bratislavskom hrade.

12:43 Vietor šarapatí aj na cestách.

MIMORIADNA SPRÁVA Orkán zasiahol
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: FB/Trnavsky Kraj Dopravny Servis - Nagyszombati Kerület Útinform/Peti Meli H.)

12:37 Pre popadané stromy sú niektoré úseky MHD neprejazdné alebo je cez ne obmedzený prejazd. Jedna z najvážnejších situácií sa stala na linke 29, kde konár stromu prerazil čelné sklo autobusu. Zaobišlo sa to bez zranení.

12:30 Silný vietor v hlavnom meste zatiaľ spôsobil pád desiatich stromov. Povedala to pracovníčka Operačného strediska Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Bratislave.

12:22 Na Podunajskej ulici vo Vrakuni zase zhodil vietor strechu aj strom.

MIMORIADNA SPRÁVA Orkán zasiahol
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: FB/Vrakuňa Bratislava/Alexandra R.)

12:20 Búrlivý vietor však už úraduje aj v iných častiach Slovenska. Hasiči budú mať plné ruky práce.

12:02 Komplikovanejšie to vyzerá na linke 98, ktorá kvôli spadnutému stromu neobsluhuje Ovsište. MHD zo zastávky Ekonomická univerzita pokračuje rovno po Dolnozemskej ceste.

MIMORIADNA SPRÁVA Orkán zasiahol
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: Vlado Benko Jr.)

MIMORIADNA SPRÁVA Orkán zasiahol
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: Vlado Benko Jr.)

11:38 Prvé problémy v súvislosti s počasím zaznamenal Dopravný podnik Bratislava. Tento je skôr však z kategórie kurióznych.

MIMORIADNA SPRÁVA Orkán zasiahol
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: FB/DPB)

"Počasie u nás bude v najbližších hodinách a aj zajtra ovplyvňovať tlaková níž, ktorej stred sa postupne presunie z Britských ostrovov cez Severné more a Dánsko nad Pobaltie. V týchto chvíľach cez naše územie postupuje s ňou spojený teplý front, za ktorý k nám bude večer a v noci prechodne prúdiť teplejší vzduch od juhozápadu. Toto teplejšie prúdenie ukončí prechod studeného frontu, ktorý cez Slovensko prejde od západu až severozápadu zajtra ráno a dopoludnia," napísali v nedeľu meteorológovia zo SHMÚ vo svojom profile na sociálnej sieti. 

MIMORIADNA SPRÁVA Orkán zasiahol
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SHMÚ)

Podľa portálu imeteo.sk by sa už dopoludnia malo rozfúkať v Žilinskom kraji a na krajnom západe, okolo poludnia dorazí vietor aj do nížin západného a východného Slovenska. "Vietor bude dosahovať v nárazoch 50 - 80 km/h, v nížinách na západe a východe Slovenska to bude v nárazoch až do 100 kilometrov za hodinu," uvádza portál. Najsilnejší vietor bude na horách, kde dosiahne rýchlosť so silou víchrice až silnej víchrice. V nížinách dosiahnu nárazy do 100 km/h. V dolinách a kotlinách to bude do 80 km/h.

Česko

Silný vietor spôsobuje problémy najmä v Čechách. Kvôli popadaným stromom nejazdia v niektorých úsekoch vlaky, hasiči majú desiatky výjazdov. Bez prúdu bolo okolo 10. h takmer 30-tisíc domácností. Vietor môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť až 90 kilometrov za hodinu, na horách až 110 km/h. Slabnúť bude k večeru.

MIMORIADNA SPRÁVA Orkán zasiahol
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: HZS Středočeského kraje)

Kvôli popadaným stromom nejazdia vlaky napríklad v úseku medzi Jihlavou a Kostelcom u Jihlavy, Domažlicami a Českou Kubicou alebo Medlešicami a stanicou Pardubice-Rosice nad Labem. Opatrní ale musia byť tiež vodiči, hasiči už odstraňovali spadnuté stromy a konáre z ciest.

MIMORIADNA SPRÁVA Orkán zasiahol
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: HZS Karlovarského kraje)

Škodu vietor spôsobil aj v pelhřimovskej nemocnici. Poškodil 120 štvorcových metrov strechy nad garážami uprostred areálu. Nikto sa nezranil, spadnuté plechy ale poškodili zaparkované auto a sanitku.

MIMORIADNA SPRÁVA Orkán zasiahol
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: HZS Karlovarského kraje)

Výstraha pred silným vetrom platí v celej Českej republike až do dnešnej . V utorok už by mal viať väčšinou len mierny vietor, prudšie nárazy sa môžu vyskytnúť na východe do 20. hodiny a na hrebeňoch hôr na severe a severovýchode.

Meteorológovia na hore Sněžka na severe krajiny zaznamenali vietor s rýchlosťou 157 kilometrov za hodinu, čo je sila orkánu. "Vietor by mal v nárazoch dosahovať rýchlosť 55 až 90 kilometrov za hodinu, v severnej polovici územia až 110 kilometrov za hodinu," povedal Jan Šrámek z Českého hydrometeorologického ústavu.

Nemecko

Vietor sprevádzajúci tlakovú níž s označením Mortimer sa v noci prehnal takisto cez časti Nemecka. Spadnutý strom ochromil diaľkové vlakové spoje medzi Brémami a Hannoverom. Diaľková železničná doprava bola prerušená aj na ďalších tratiach, napríklad medzi Berlínom a Hamburgom. O väčších škodách či zraneniach zatiaľ informácie nie sú, hasiči ale napríklad museli z pastvín v záchrannom člne evakuovať ovce.

Nemecká železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) na twitteri informovala, že zhruba od 8. hodiny SELČ bola diaľková doprava pozastavená tiež na tratiach Hamburg-Berlín, Hamburg-Hannover, Hannover-Göttingen, Hannover-Wolfsburg a Wolfsburg-Braunschweig-Hildesheim-Göttingen. Hovorca Deutsche Bahn dnes ráno povedal, že nie je jasné, ako dlho bude narušenie dopravy trvať.

Správa národného parku v stredonemeckom pohorí Harz dnes varovala pred vstupom do lesov. Hovorca parku Friedhart Knolle povedal, že vietor tam môže kedykoľvek vyvrátiť stromy. Meteorológovia dnes na Brockene, najvyššom vrchole pohoria, namerali vietor s rýchlosťou takmer 145 kilometrov za hodinu.

Len zo západonemeckej spolkovej krajiny Sársko bolo do dnešných 2.20 h. SELČ hlásených okolo 50 vyvrátených stromov alebo stavebných plotov. Silný vietor má podľa predpovedí meteorológov sužovať Nemecko ešte do dnešného popoludnia. Na severe a severovýchode hrozí nárazový vietor so silou orkánu.

Viac o téme: PočasieVietorTlaková nížSHMÚMortimer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu