Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Gašpar sa vracia, zmenil imidž a pritvrdil: Už vraj nechce mlčať, nevylúčil ani politickú dráhu

Tibor Gašpar sa po viac ako roku podstatne zmenil. Zobraziť galériu (4)
Tibor Gašpar sa po viac ako roku podstatne zmenil. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, Facebook/Tibor Gašpar)

BRATISLAVA - Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar sa vracia. Síce nie do funkcie policajného prezidenta, ale podľa jeho vlastných slov do verejného života, kde chce prezentovať svoj vlastný názor. Jeho prvé kroky smerovali na sociálnu sieť Facebook, kde sa tiež odprezentoval aj s novým imidžom a tu jeho ambície zďaleka nekončia. Gašpar dokonca nevylúčil ani vstup do politiky.

Gašpar sa načas stiahol z očí verejnosti. Najskôr skončil vo funkcii policajného prezidenta po vražde novinára Jána Kuciaka a neskôr isté obdobie pôsobil po boku novej ministerky vnútra Denisy Sakovej ako jej poradca. Po tom, ako opustil aj túto pozíciu, sa Gašpar na verejnosti istý čas neobjavoval. Až doteraz. Bývalý šéf polície si založil stránku na Facebooku, kde tvrdí, že už nebude viac ticho.

Gašpar sa na stránke prezentuje aj dlhším citátom
Zobraziť galériu (4)
Gašpar sa na stránke prezentuje aj dlhším citátom  (Zdroj: Facebook/Tibor Gašpar)

"Ja však už ďalej nechcem mlčať, ale slobodne vyjadrovať svoje názory a postoje. Vo svojich príspevkoch vám priblížim môj odborný pohľad na vybrané témy, ktoré rezonujú v spoločnosti," píše Gašpar v jednom z prvých príspevkov tejto stránky. Na nej sa prezentuje aj niekoľkými fotografiami, na ktorých na ňom badať zmenu imidžu, a tie dopĺňa aj archívnymi zábermi z čias svojho pôsobenia vo funkcii prezidenta.


Známa SBS, ktorá dostáva lukratívne zákazky, opäť boduje! V tichosti sa jej podarilo znova uspieť


Gašpar je z minulosti známy aj tým, že je príbuzný s Bödörovcami. Miroslav Bödör je nitriansky podnikateľ, ktorému patrí súkromná SBS Bonul. Tá je zároveň blízka strane Smer. Šéf strany Robert Fico sa dokonca aj objavil na jednom z ich večierkov. Bödöra s bývalým policajným prezidentom spája fakt, že spomínaný vlastník Bonulu je švagrom Tibora Gašpara. 

Terajšie pôsobenie

Podľa jedného z Gašparových statusov sa bývalý šéf polície teraz venuje ďalšej práci, no rozrástla sa mu aj rodina. "Momentálne pracujem na viacerých bezpečnostných projektoch. Medzi ten najväčší patrí založenie bezpečnostného inštitútu, ktorý by mal združovať odborníkov na bezpečnosť z rôznych oblastí a poskytovať okrem publikačnej a vzdelávacej činnosti aj odborné komentáre a analýzy k dôležitým bezpečnostným otázkam našej krajiny. Taktiež som čerstvým dedkom, a preto sa snažím každú voľnú chvíľu venovať mojej vnučke a rodine," pochválil sa na sociálnej sieti Gašpar.

Tibor Gašpar
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Politiku nevylúčil

Gašpar však prekvapuje aj vyjadrením, že ani politické chodníčky mu už nie sú cudzie. "Vstup do politiky je jediný zákonný spôsob, ako môže občan presadzovať svoj názor a pohľad na život tejto spoločnosti a získať si tak podporu a sympatie ostatných spoluobčanov. Ak dospejem k presvedčeniu, že moje názory zdieľajú viacerí občania a je záujem ich aplikovať do praxe (napr. zákonov tejto krajiny), nevylučujem v budúcnosti ani vstup do politiky," uzavrel Gašpar.

Vyšetrovanie vraždy Kuciaka

V rámci vyšetrovania vraždy novinára Jána Kuciaka sprevádzalo viacero pochybení. Okrem iného to bol aj fakt, že Gašpar popieral prítomnosť bývalého šéfa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Roberta Krajmera na mieste tohto činu. Kuciak totiž v minulosti priamo písal aj o Krajmerovi. Jeho prítomnosť Gašpar pripustil až po tom, ako ho z tejto skutočnosti usvedčili kamerové zábery. 

Krajmer vo Veľkej Mači
Zobraziť galériu (4)
Krajmer vo Veľkej Mači  (Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj)

Gašparovi v rámci minulosti nehrá do karát ani vyhlásenie šéfa finančnej spravodajskej jednotky a bývalého riaditeľa odboru podpory riadenia Pavla Vorobjova. Ten tvrdí, že Gašpar má prsty v lustrácii novinárov, medzi nimi aj Jána Kuciaka. Vorobjov mal tento príkaz údajne dostať priamo od Gašpara. "K publikovaným informáciám o tom, že som mal dať príkaz na lustráciu Jána Kuciaka uvádzam. Takýto príkaz som nikdy nevydal! Nemám o týchto tvrdeniach z vyšetrovania žiadne informácie, preto sa nedokážem k veci bližšie vyjadriť,“ vyjadril sa vtedy Gašpar.

Tibor Gašpar sám odstúpil z postu policajného prezidenta 31. mája 2018 po dohode s predsedom vlády Petrom Pellegrinim. Do tejto funkcie ho ešte 15. mája 2012 vymenoval bývalý minister vnútra Robert Kaliňák, kedy nahradil Jaroslava Spišiaka. Šéfom polície je už v súčasnosti Milan Lučanský.

Viac o téme: StránkaTibor Gašpar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu