Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Bývalý policajný prezident Gašpar útočí: Z rukáva vyťahuje trestné oznámenia

Tibor Gašpar podal viaceré trestné oznámenia Zobraziť galériu (7)
Tibor Gašpar podal viaceré trestné oznámenia (Zdroj: Facebook/Tibor Gašpar, Topky/Maarty, SITA/Alexandra Čunderlíková)

BRATISLAVA - Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar naplno rozbehol svoju stránku na sociálnej sieti. Momentálne sa venuje prezentovaniu svojich názorov na aktuálne dianie, no nevynecháva ani minulosť, kedy šéfoval slovenskej polícii. V jednom z posledných statusov priniesol prehľad trestných oznámení, ktoré podal na rozličné osoby - politikov, satirickú stránku i neznámych páchateľov.

Gašpar prekvapil v posledných dňoch svojou novou stránkou na sociálnej sieti. Zrejme chce naprávať krivdy z minulosti. Nevylúčil ani možné angažovanie sa v politike. Okrem toho v posledných dvoch príspevkov informoval o trestných oznámeniach, ktoré za posledný rok podal. Trestné oznámenie je zákonná cesta ako poukázať na páchanie trestnej činnosti a umožniť jej dôsledné vyšetrenie,“ napísal v úvode Gašpar. 

Branislav Diďák

Medzi prvým na rane je bývalý policajný funkcionár a plukovník vo výslužbe Branislav Diďák, ktorý vedie iniciatívu Za lepšiu políciu a podieľa sa aj na programe koalície PS/SPOLU. O podanom trestnom oznámení sa hovorilo ešte v júni. Gašpar v statuse označuje Diďáka za bývalého policajta a kariéristu. Toto trestné oznámenie Gašpar podal na margo Diďákovho rozhovoru pre portál Aktuality.sk z apríla tohto roka, kde pracoval aj zavraždený novinár Ján Kuciak.

Bývalý policajný funkcionár Branislav Diďák
Zobraziť galériu (7)
Bývalý policajný funkcionár Branislav Diďák  (Zdroj: Maarty)

Gašpar podal na Diďáka trestne oznámenie pre podozrenie z neoznámenia trestného činu korupcie a iných v súvislosti s jeho tvrdeniami v rozhovore. Následne Diďákovi venoval aj samostatný status, ktorý je zrejme len prvou časťou zo série ďalších. „Tento pán vo svojom rozhovore dehonestuje svojich bývalých kolegov a znevažuje prácu mnohých slušných policajtov. Nebudem však komentovať všetky jeho výroky, ale len tie, ktoré boli dôvodom podania môjho trestného oznámenia,“ uviedol Gašpar, ktorý v statuse následne porovnal odpovede v rozhovore s odpoveďami pred vyšetrovateľom, ktorý si Diďáka v trestnej veci predvolal. 

„Niečo takéto som nezažil ani za Mečiara. Vtedy sa „kradlo, a privatizovalo“, aj ich vydierali zločinecké skupiny. Ale nikdy normálnych ľudí nevydierala polícia. Dnes na Vás buď vyrobia falošný spis a následne od Vás chcú 200-tisíc eur, alebo príde daňová kontrola či chalani z NAKA. A vysvetlia Vám, že ak pošlete peniaze na správne miesto, tak všetko prestane. Preto som aj v niektorých vyjadreniach veľmi opatrný,“ povedal v aprílovom rozhovore Diďák. Gašpar oponoval tvrdením, že pre vyšetrovateľmi uviedol, že o žiadnom trestnom čine nemá vedomosť. Takýchto príkladov uviedol Gašpar niekoľko. 

Nenechám sa zastrašiť

S reakciou na toto trestné oznámenie sme oslovili aj Diďáka. Bývalý policajt sa v SPOLU venuje reforme polície a nenechá sa zastrašiť. „Moja priorita je reforma Policajného zboru tak, aby Polícia slúžila ľuďom, fungovala tak ako moderný Policajný zbor 21. storočia. Nenechám sa od tohto cieľu odradiť zastrašovaním a som rád, že SPOLU ma podporuje,“ uviedol Diďák pre Topky s tým, že zúfalé pokusy o zastrašovanie a šikanovanie sú signálom, že sú na správnej ceste. „Náš program radikálnych zmien má potenciál rozbiť štruktúry organizovaného zločinu a oligarchie pôsobiacej v bezpečnostných zložkách aj inde v štruktúrach štátu,“ povedal. 

Expolicajt Braňo Diďák.
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Maarty)

Diďák o vyšetrovaní vedel. „Vedel som o tom a bol som už raz vypovedať pred povereným príslušníkom Policajného zboru (tzv. skrátený vyšetrovateľ).“ V spolupráci s políciou bude pokračovať. „Pokiaľ ma bude polícia kontaktovať, samozrejme, budem spolupracovať.“ Diďák uviedol, že o týchto postupoch v polícii, o ktorých predtým hovoril, sa vo všeobecnosti vie. „Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie však nemôžem hovoriť o konkrétnych prípadoch, aby som kolegom nemaril vyšetrovanie,“ dodal. Diďák na sociálnej sieti zverejnil aj video, kde o podaných oznámeniach povedal viac. „Môžem vám povedať, že zo štyroch podaní, ktoré boli podané na moju osobu sú živé len dve,“ tvrdí vo videu.


Gašpar sa vracia, zmenil imidž a pritvrdil: Už vraj nechce mlčať, nevylúčil ani politickú dráhu


Igor Matovič

Druhým v poradí bol predseda Obyčajných ľudí a nezávislých osobnosti. Gašpar ne neho podal „trestné oznámenie pre podozrenie z ohovárania za jeho nepravdivé výroky na tlačových besedách k mojej osobe v súvislosti s vraždou novinára a jeho priateľky“.

Bývalý policajný prezident Gašpar
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

O reakciu sme požiadali aj Igora Matoviča.

Andrej Kiska

Tretia osoba, na ktorú ukazuje, je bývalá hlava štátu Andrej Kiska. Gašpar ho v príspevku označuje za prvého amerického prezidenta Slovenskej republiky. Podľa vlastných slov podáva trestné oznámenie v súvislosti z podozrenia z ohovárania. „Za jeho nepravdivé výroky na tlačovej besede o dôvodoch trestného stíhania konateľa spoločnosti KTAG, kde tvrdil, že za daňovú trestnú činnosť jeho spoločnosti môžem ja,“ napísal Gašpar.

Andrej Kiska
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

Kiska bol vypovedať

Bývalý prezident Andrej Kiska bol vo veci trestného oznámenia vypovedať na polícii. „Minulý týždeň polícia sama vo svojej správe písomne potvrdila, že Bödor s Kočnerom cez svojich ľudí, pracovali na mojej diskreditácii v prospech strany Smer. Gašpar je rodina s Bödörom,“ uviedol v reakcii Kiska. Bývalý policajný prezident má podľa neho zrejme stále veľký vplyv v polícii. „Polícia sa ponáhľala a už ma na základe jeho trestného oznámenia vypočula. Zopakoval som vyšetrovateľovi to isté, čo som povedal aj verejne,“ povedal. „Gašpar je človek, ktorý by mal chodiť vypovedať na políciu denne, káuz v ktorých sa spomína jeho meno je obrovské množstvo,“ dodal.

Vyšetrovateľ Peter Juhás

Gašpar podal trestné oznámenie aj na neznámeho páchateľa. V tomto prípade ide o vraždu novinára Kuciaka a bývalý policajný prezident dokonca ukazuje na konkrétne osoby. "Trestné oznámenie na neznámeho páchateľa (pravdepodobne hlavného vyšetrovateľa Juhásza) z tímu, ktorý vyšetruje vraždu novinára a jeho priateľky, pre podozrenie zo zneužitia právomocí verejného činiteľa za nevyužívanie zákonnej možnosti odmietnuť nahliadnutie do vyšetrovacieho spisu oprávneným osobám (napr. Lipšicovi, Kvasnicovi)," tvrdí Gašpar.

Rekonštrukcia vraždy v dome
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Podľa slov Gašpara tu dochádza k mareniu priebehu vyšetrovania práve zo strany splnomocnencov poškodených, ktorí verejne deklarovali, že budú informácie zo spisu poskytovať vybraným médiám.

Zamietnuté trestné oznámenie: Skutok sa nestal

Predmetné trestné oznámenie sa týkalo podozrenia, že príslušníci PZ podieľajúci sa na vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice v nedostatočnej miere využívajú zákonnú možnosť odmietnuť nahliadanie do vyšetrovacieho spisu opraveným osobám. Uviedol pre Topky Petra Friese z tlačového oddelenia ministerstva vnútra. „Trestné stíhanie, ktoré bolo vedené v súvislosti s týmto trestným oznámením vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby v júni 2019 v zmysle trestného poriadku zastavil. Vykonané úkony potvrdili, že je nepochybné, že sa nestal skutok, pre ktorý bolo trestné stíhanie vedené,“ povedala. 

Satirická stránka Zomri

Nevynechal ani digitálny priestor. Svoj podiel si z týchto trestných oznámení má odniesť aj satirická stránka Zomri, ktorá pôsobí na sociálnej sieti Facebook. Gašpar však nemá v hľadáčiku len administrátorov stránky. Trestné oznámenie na neznámych administrátorov stránky „ZOMRI“, respektíve neznámych diskutujúcich, pre podozrenie zo spáchania viacerých trestných činov zverejňovaním nenávistných príspevkov voči viacerým osobám,“ dodáva Gašpar a avizuje, že v nasledujúcich statusoch sa bude podrobne venovať každému z trestných oznámení.

Viac o téme: Tibor GašparAndrej KiskaBranislav Diďák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu