Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Hrozivé prognózy zmeny klímy: Slovensko sa o 30 rokov zmení na austrálsku púšť!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Ľudstvo už nemá veľa času a bude sa musieť nevyhnutne pripraviť na klimatickú zmenu, ktorá postihne hlavne európske metropoly. Tie totiž zažijú teploty ako v hlavnom meste Austrálie, kde sú na vysoké teploty už zvyknutí. Slovensko nevynímajúc. Tvrdí to najnovšia štúdia zo Spolkovej vysokej technickej školy v Zürichu.

Čo je ale na celej štúdii alarmujúce, je fakt, že tá optimisticky predpokladá výrazné obmedzenie vypúšťania emisií oxidu uhličitého do atmosféry, čo dnes stále nie je samozrejmosťou. "Máme len jedenásť rokov, kým dosiahneme bod, za ktorým už nebude možnosť návratu," píše sa na stránke o štúdii v kontexte so skleníkovými plynmi. 

Podľa štúdie je už totiž teraz jasné, že pri dodržiavaní Medzivládneho panelu OSN pre klimatické zmeny (IPCC) teplota zeme v roku 2050 priemerne stúpne o 2 až 2,5 stupňa Celzia. V úvode sa vysvetľuje, že boli zbierané dáta o 520 hlavných mestách na svete, na ktorých boli prezentované možné scenáre, ktoré sa ich v roku 2050 z hľadiska klímy budú týkať.

Slovensko zažije Austráliu

Už pri prvom pohľade na mapu je zjavné, že zmena sa dotkne hlavne nášho regiónu. V Európe budú už totiž čoskoro realitou také teploty, aké už dnes bežne zažívajú v Austrálii.

Hrozivé prognózy zmeny klímy:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: crowtherlab.pageflow.io)

Značné zmeny budú teda hlavne na severe planéty. Podľa štúdie bude napríklad v Londýne oproti dnešku počas najteplejšieho mesiaca v roku teplota vyššia o 5,9 stupňa Celzia, čo sú reálne hodnoty dnešného Madridu. 

Zaujímavejšie dáta však štúdia ponúka pre naše hlavné mesto. V Bratislave totiž zažijeme obrovský teplotný skok, aký tu ešte nebol. Vedci z univerzity totiž predpokladajú, že o tridsať rokov teploty na juhozápade našej krajiny môžu počas leta vystúpiť až o 7,5 stupňa Celzia oproti súčasnosti. Dnes tieto teploty dosahujú skôr na južnej pologuli, v Canberre, ktorá je hlavným mestom Austrálie.

Vedci prišli s interaktívnou mapou, vďaka ktorej si ľudia môžu presne pozrieť, aké prognózy boli vyslovené v prípade ich štátu.

Markantné rozdiely v zahraničí

Kým Slovensko zažije Austráliu, Londýn budú atakovať teploty podobné španielskej metropole a v samotnom Madride bude zase ako v Maroku. Výnimkou nebude ani Rusko. V Moskve vraj bude o pár desiatok rokov ako v americkom Detroite a teplota tam v priemere vystúpi o rovné tri stupne Celzia. 

"Chceme, aby boli naše dáta relevantné a ovplyvnili tak hlavne občanov a predovšetkým politikov, aby sa viac zaujímali o rozhodnutia v oblasti klímy," píše sa ďalej na stránke štúdie. Čo je však pozoruhodné, je predpoveď o tom, že oblasti pri rovníku sa na veľké zmeny chystať nemusia. V Singapure alebo v Jakarte sa teda nevyhnú extrémnym suchám a dažďom. Výsledkom všetkých prognóz teda je, že svet bude mať teplejšiu klímu a pribúdať budú aj extrémne suchá. 

Viac o téme: PočasieKlíma2050
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu