Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Chladnejšie počasie sa tak skoro neskončí: V sobotu bude najteplejšie, má to však jeden háčik

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Horúčavy nám niekoľko nasledujúcich dní nehrozia. Do našej oblasti totiž bude prúdiť studený vzduch. Maximálne teploty počas dňa sa budú na našom území udržiavať pod hranicou +25 °C. Najteplejším dňom tohto týždňa by mala byť sobota, no potom sa znova citeľne ochladí.

O tom, že chladné počasie sa tak skoro neskončí, hovoria meteorológovia z portálu iMeteo.sk.

Avizujú, že za studeným frontom, ktorý počas včerajšieho dňa postúpil cez našu oblasť, sme sa dostali do studeného prúdenia. „Studený vzduch sa k nám dostáva medzi tlakovou výšou so stredom nad Škandináviou a tlakovou nížou so stredom nad Ruskom,“ spresnili odborníci.

Uvedené má za následok, že v chladnom, studenom prúdení sa budeme nachádzať niekoľko dní, preto s oteplením nepočítajte.

Maximálne teploty počas dňa sa budú na našom území udržiavať pod hranicou +25 °C. „Nad túto hranicu by sa teploty mohli dostať až na konci týždňa. Popoludňajšie teploty, ktoré nás čakajú, budú na súčasnú ročnú dobu podpriemerné,“ uviedli meteorológovia s tým, že ešte chladnejšie bude v noci. „Teploty budú v dolinách a v kotlinách klesať postupne aj pod +5 °C,“ píše meteorologický portál.


Súvisiace: Šokujúci ZVRAT: Už o pár hodín udrie chladné počasie, niekde budú v noci len dva stupne!


Najteplejším dňom tohto týždňa by mala byť sobota, má to však jeden háčik. „Popoludní opäť postúpi studený front, ktorý prinesie búrky a opäť sa za ním ochladí,“ uzavreli odborníci.

Ochladenie prináša menej kolapsov z tepla

Ochladenie prináša menej zdravotných komplikácií. Dokazuje to klesajúci počet kolapsov z tepla. Pomoc záchranárov v pondelok potrebovalo 38 pacientov, ktorí skolabovali z tepla. Pritom v nedeľu ich bolo 51 a v sobotu na Slovensku skolabovalo z tepla až 75 ľudí.

Ako agentúru SITA informoval Jozef Minár z Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR, prvý pracovný deň tohto týždňa najviac ľudí skolabovalo v Nitrianskom a Žilinskom kraji, zhodne po šesť. Najmenej pacientov malo zdravotné ťažkosti pre horúčavy v Trnavskom kraji, išlo o tri osoby.

Záchranná zdravotná služba apeluje na verejnosť, aby dbala na prevenciu. Od 11:00 do 15:00 sa treba zdržiavať v interiéri a dodržiavať dostatočný pitný režim. „Vysoké teploty predstavujú záťaž pre každý organizmus, najohrozenejšie sú však deti, seniori a chronickí pacienti. Ak sa už nevyhneme pobytu vonku, netreba zabudnúť na vhodnú pokrývku hlavy a ľahký odev. Tekutiny treba dopĺňať priebežne, počas celého dňa a nečakať na pocit smädu. Ideálne je piť čistú vodu, minerálne vody, zriedené ovocné a zeleninové šťavy. Kávu s mierou, alkoholu je vhodné vyhnúť sa úplne, pretože rozširuje cievy,“ zdôrazňujú záchranári.

Viac o téme: PredpoveďOchladenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu