Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Slováci, pripravte sa na silný vietor: FOTO Hrozia aj lavíny, problémy aj na cestách

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Vo všetkých pohoriach dnes pretrváva zvýšené lavínové nebezpečenstvo t.j. 3. stupeň z 5-dielnej stupnice. Vplyvom postupného oteplenia počas noci sa snehový profil do výšky 2000 m n.m. premočil a oťažel. Nad 2000 m n.m. počas poslednej periódy sneženia silný vietor vytvoril hlavne na záveterných stranách štítov a hrebeňov nebezpečné dosky a snehové vankúše. V pondelok bude fúkať silný vietor.

Nebezpečné sú preto svahy vo všetkých výškach pohorí, pričom v stredných polohách hrozia lavíny z mokrého snehu v najvyšších polohách doskové lavíny. V priebehu dňa sa môžu vyskytnúť aj spontánne lavíny menších rozmerov. Vo vysokých polohách nad 2200 m n.m. sa na severných a tienistých svahoch nachádzajú kritické vrstvy krúpkov a hranatozrnného snehu, ktoré tiež môžu byť potencionálnou klznou plochou lavín. Počas poobedia je na južných svahoch možný výskyt hlavne menších lavín z mokrého snehu, na trávnatom podklade aj kĺzavé (základové) lavíny.

Očakáva sa silný vietor

Výstraha pred vetrom sa týka noci z nedele na pondelok (18.3.) a zasiahne viacero okresov. Na horách môže vietor v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 110 až 135 km/h.

Slováci, pripravte sa na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: shmu.sk)

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je vlhký až mokrý. Všetky horské priechody (HP) sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až mokrý.

Slováci, pripravte sa na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: shmu.sk)

Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až mokrý. V hornatejších oblastiach Slovenska sú vozovky miestami pokryté vrstvou čerstvého, kašovitého až utlačeného snehu hrúbky jeden až tri centimetre. Zľadovatený sneh hrúbky jeden centimeter sa miestami vyskytuje na ceste II/526 v úseku hr. okr. DT/PT - Kokava nad Rimavicou.

Upozornenie pre vodičov

Pre hmlu je dohľadnosť do 50 m v lokalite Trnava a Buková. Dohľadnosť do 100 m je v okolí lokality Bratislava, Šamorín, Senec a Sedlo Besník. Dohľadnosť do 200 m je v lokalite Pezinok, Závod,, Čierne Polesie, Horné Ozorovce a Šturec.

Celú zimnú sezónu sú uzatvorené horské priechody Fačkov (úsek cesty I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom) pre vozidlá nad 10 m, Veľké Pole (cesta II/512 Oslany - Cerová), Šútovce (cesta III/1774). Skýcov (II/511) pre vozidlá nad 3,5 t.

Neudržiavané cesty v zime: II/549 v úseku Úhorná - Úhornianske sedlo - Krásnohorské podhradie, III/3227 v úseku Hrabušická Píla - Stratená (križovatka ciest I/67 a III/3227) a Herlianske Sedlo (II/576) sú uzatvorené pre všetku dopravu.

Vietor v Tatrách a na juhozápade

Do pondelka 18. marca bude veterno najmä na juhozápade krajiny. Výstraha prvého stupňa pred vetrom platí pre niektoré okresy Bratislavského, Trenčianskeho, Nitrianskeho a Trnavského kraja. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe. Miestami sa tam očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne v nárazoch 65 – 85 kilometrov za hodinu. Výstraha platí do pondelka do 6.00 h. 

Slováci, pripravte sa na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: shmu.sk)

Veterno bude do pondelka do 3.00 h aj v okolí Vysokých a Nízkych Tatier. V okresoch Žilina, Martin, Ružomberok, Dolný Kubín, Tvrdošín, Námestovo, Liptovský Mikuláš, Poprad, Brezno a Banská Bystrica sa očakáva nad pásmom lesa miestami výskyt vetra, ktorý dosiahne v nárazoch 110 – 135 kilometrov za hodinu. "Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale predstavuje potenciálne nebezpečenstvo najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo," dodali meteorológovia.

Viac o téme: HoryPočasieVietorLavíny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu