Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Na horách sa otepľuje: Stále dávajte pozor na lavínové nebezpečenstvo

Lavíny v Tirolsku si vyžiadali najmenej dve obete
Lavíny v Tirolsku si vyžiadali najmenej dve obete (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Vo všetkých pohoriach Slovenska pretrváva dopoludnia malé lavínové nebezpečenstvo, teda 1. stupeň a popoludní mierne lavínové nebezpečenstvo, t. j. 2. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Vplyvom striedania teplôt je zrána a dopoludnia snehová pokrývka dobre spevnená a to na väčšine miest.

Ako pripomína Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby, popoludní s oteplením a slnkom sneh stráca súdržnosť a môžu sa vyskytnúť aj spontánne lavíny a splazy z mokrého snehu, prípadne na trávnatých svahoch základové lavíny. Obzvlášť nebezpečné sú južne orientované svahy. Starší voľný sneh vo forme menších dosiek a snehových vankúšov sa ešte ojedinele môže vyskytovať na severne orientovaných svahoch najvyšších polôh. Vo veľmi strmom až exponovanom teréne je možné pri veľkom dodatočnom zaťažení uvoľniť menšiu doskovú lavínu. Lavínové nebezpečenstvo v priebehu dňa má stúpajúcu tendenciu.

Na horách je typická jarná situácia, s jasným teplým počasím a slabým vetrom severozápadných smerov. Teploty sa ráno pohybovali od -3°C do 4°C. Sneh je vplyvom striedania teplôt na väčšine miest dobre stabilizovaný. Povrch snehu je zrána a dopoludnia tvrdý, až ľadový, prípadne sa vyskytuje kôra. Popoludní najmä na južne orientovaných slnkom osvietených svahoch sneh mäkne a kašovatie. Na severne orientovaných svahoch sa ešte nachádza suchý sneh, ktorý ojedinele tvorí menšie snehové dosky a vankúše. S pribúdajúcim teplom sa aj na takto orientovaných svahoch bude vytvárať jarný sneh.

Viac o téme: HoryLavínaVýstrahaSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu