Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Na horách treba byť obozretný: Stále pretrváva lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Denis Mentha/Keystone via AP)

BRATISLAVA - V pohoriach prevláda typická jarná situácia, ktorá prináša firnovatenie snehu. V noci sneh zamrzne a v priebehu dňa rozmrzne. Vo všetkých horských oblastiach počas dnešného dňa pretrváva malé lavínové nebezpečenstvo, t.j. prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Sneh z posledného sneženia je vplyvom slnka, tepla a nočného mrazu dobre stabilizovaný. V priebehu dňa sa očakáva oblačnosť, preto sa nepredpokladá kritické natopenie snehového profilu, no od poludňajších hodín jeho stabilita napriek tomu klesá. Lavína z mokrého snehu sa môže uvoľniť najmä na veľmi strmých svahoch nad 40° pri veľkom dodatočnom zaťažení.

Na slnkom osvietených svahoch sa môžu očakávať samovoľné lavíny a splazy z mokrého snehu. Na trávnatých svahoch stredných polôh, kde bude sneh premočený v celom profile, môžu padať aj kĺzavé (základové) lavíny.

Lavínové nebezpečenstvo v priebehu dňa mierne stúpa. Na horách bolo dnes ráno polooblačno s čerstvým vetrom južných smerov, teplota vzduchu dosiahla ráno o 07:00 v najvyšších polohách mínus šesť stupňov Celzia, na podhorí plus tri stupne Celzia. Vplyvom striedania denných a nočných teplôt a slnečného žiarenia je sneh z poslednej periódy sneženia na väčšine miest dobre stabilizovaný.

Snehová pokrývka je ráno zmrznutá, od poludňajších hodín vplyvom oteplenia mäkne. Súvislá snehová pokrývka je na severných stranách pohorí v priemere od 900 metrov, na južných od 1 100 metrov nad morom. V úzkych dolinách je to ešte nižšie.

Viac o téme: HoryLavínyLavínové nebezpečenstvoSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu