Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kríza v Nigérii ani zďaleka nekončí: FOTO Ľudia utekajú, sú uväznení v otrasných podmienkach

Tábor pre vysídlených v meste Barma Zobraziť galériu (6)
Tábor pre vysídlených v meste Barma (Zdroj: Lekári bez hraníc/Natacha Buhler)

MAIDUGURI - Konflikt na severovýchode Nigérie uväznil mnoho ľudí v otrasných podmienkach. Humanitárna kríza na severovýchode Nigérie ani zďaleka nekončí. Pokračuje prinajmenšom pre viac ako dva milióny ľudí, ktorí v posledných deviatich rokoch museli utiecť zo svojich domovov. Ďalší ľudia kvôli nekončiacemu násiliu denne opúšťajú krajinu.

Dlhoročný konflikt uväznil v otrasných podmienkach v štátoch Borno a Jobe tisícky ľudí, je pre nich veľmi ťažké zohnať jedlo, vodu či zariadiť prístrešie a sú závislí na humanitárnej pomoci. „Mám len to oblečenie, ktoré mám na sebe,“ uviedla obyvateľka tábora.  

Nedostala som žiadne jedlo, deku ani matrac

Maryam Sofo je osemdesiatročná vdova. Žije v tábore pre vysídlených v nigérijskom meste Bama. Pochádza však z mesta Banki, ktoré opustila pred pár dňami, aby sa pridala k svojmu synovi. Žila v ňom aj s rodinou, ktorá však pred dvoma rokmi rodné mesto opustila, časté útoky predstavovali tamojšej život neznesiteľným.

Kríza v Nigérii ani
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Lekári bez hraníc/Natacha Buhler)

Maryam kvôli zdravotnému stavu odísť nemohla a tak zostala. Bola príliš slabá na to, aby mohla chodiť na drevo a variť si, prežívala vďaka jedlu od humanitárnych organizácií. Vlani na jeseň sa jej podarilo znovu nabrať silu a v novembri odišla za synovou rodinou do šesťdesiat kilometrov vzdialenej Bamy. Tam zistila, ako je ťažký život v tábore pre vysídlených.

Obrovský príliv ľudí spôsobil, že mnohí žijú v preplnených komunálnych útulkoch (60 až 70 osôb) alebo musia kempovať na otvorenom mieste pod stromami. Môžu tam zostať niekoľko mesiacov pred pridelením osobného úkrytu pre svoju rodinu.
Zobraziť galériu (6)
Obrovský príliv ľudí spôsobil, že mnohí žijú v preplnených komunálnych útulkoch (60 až 70 osôb) alebo musia kempovať na otvorenom mieste pod stromami. Môžu tam zostať niekoľko mesiacov pred pridelením osobného úkrytu pre svoju rodinu.  (Zdroj: Lekári bez hraníc/Natacha Buhler)

„Prišla som pred dvadsiatimi dňami, krátko po každomesačné distribúciu jedla a základnej pomoci v tábore. Od chvíle, kedy som dorazila, som nedostala nič. Nemám jedlo, deku, kanister na vodu ani matrac na spanie. Mám len to oblečenie, ktoré mám na sebe. Momentálne zdieľa stan s rodinou svojho syna,“ opisuje ťažký život v tábore Maryam.

Príliv osôb vysídlených v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Lekári bez hraníc/Junaid Khan)

S príchodom obdobia sucha sa pre ňu - rovnako ako pre takmer dva milióny ďalších ľudí, ktorí boli nútení odísť zo svojich domovov - zásadne mení len jediná vec. V oblasti sa zase viac šíri násilie, rastie neistota a títo ľudia sú ešte viac zraniteľní. Mnoho z nich (okrem domova) prišlo o svojich príbuzných a prežili násilné útoky. Teraz sú zavretí v táboroch a ich vyhliadky na lepšiu budúcnosť sú obmedzené.

Mesiace strávené pod stromami

„Ľudia uviazli v táboroch na celé roky. Mimo tábor sa môžu pohybovať len obmedzene, čo im bráni v tom, aby sa mohli o seba postarať. A kvôli pokračujúcemu konfliktu majú pramalú šancu na návrat domov,“ približuje Luis Eguiluz, vedúci misie Lekárov bez hraníc v Nigérii.

Viac ako 29-tisíc ľudí v súčasnosti žije v tábore v Bame, kde sa nachádza viac ako 60-tisíc nových prišelcov. Niektorí z nich tam boli takmer dva roky a sú úplne závislí od humanitárnej pomoci na ich prežitie. Ísť mimo tábor na farmu je obmedzené a môže byť veľmi nebezpečné. Ľudia začali pestovať listy vedľa svojich stanov.
Zobraziť galériu (6)
Viac ako 29-tisíc ľudí v súčasnosti žije v tábore v Bame, kde sa nachádza viac ako 60-tisíc nových prišelcov. Niektorí z nich tam boli takmer dva roky a sú úplne závislí od humanitárnej pomoci na ich prežitie. Ísť mimo tábor na farmu je obmedzené a môže byť veľmi nebezpečné. Ľudia začali pestovať listy vedľa svojich stanov.  (Zdroj: Lekári bez hraníc/Natacha Buhler)

Ľudia sú závislí na humanitárnej pomoci a málokedy si vieme s pridelenou pomocou vystačiť. „Humanitárna pomoc je nedostatočná a nekryje všetky potreby, či už ide o zdravie, vodu, prístrešie, alebo ochranu. V Gwoze sme zaznamenali zníženú distribúciu jedla, v Pulke sú nedostatočné dodávky vody a štyritisíc ľudí v tranzitnom tábore tam čaká na pridelenie prístreškov. Podobné je to v Bame, kde novo prichádzajúci niekedy mesiace spávajú pod stromami alebo zdieľajú spoločné prístrešie s ďalšími 70-imi ľuďmi,“ uviedol Luis Eguiluz.

Kritická situácia v Nigérii

Dostať humanitárnu pomoc k ľuďom v severovýchodnej Nigérii je zložité, bezpečnostná situácia sa mení každú chvíľu a do niektorých oblastí sa humanitárne organizácie vôbec nedostanú. V mnohých častiach štátu Borno pokračujú vojenské operácie a pravidelne dochádza k útokom na cestách spájajúcich jednotlivé mestá alebo priamo v centrách obcí. Humanitárne organizácie preto musia často posielať do miest, ktoré sú mimo Maiduguri (hlavné mesto štátu Borno), personál aj zásoby pomocou lietadiel. Humanitárnu pomoc však nedostávajú ani v miestach, kde bezpečnostná situácia nie je až taká žalostná.

Výsledkom zlých životných podmienok v táboroch a nedostatku pomoci sú zdravotné problémy. Nedávno sa na niektorých miestach objavila cholera. „Lekári bez hraníc museli rozšíriť svoje aktivity v Maiduguri a niekoľkých ďalších mestách v štáte Borno a Jobe kvôli výskytu cholery. Len v roku 2018 Lekári bez hraníc ošetrili viac ako osemtisíc pacientov s cholerou a 332 700 ľudí proti tejto chorobe očkovali,“ približuje zdravotný koordinátor Lekárov bez hraníc v Nigérii Louis Vala.

Na začiatku januára tohto roka Lekári bez hraníc v Maiduguri čerstvo vysídleným ľuďom poskytovali lekársku pomoc, distribuovali medzi nich deky a mydlo, stavali latríny. Počas niekoľkých týždňov prišlo do Maiduguri vyše osemtisíc ľudí, ktorí utiekli pred zhoršujúcim sa boji na severe štátu Borno.

Jedlo nestačí

Falmata Hassan žije v tábore v Bama s rodinou dva roky. Má 36 rokov a 12 detí, z ktorých šesť je stále nažive. Žila v Dare Jamal so svojou rodinou, kde mala farmu. Mnoho ľudí odišlo z dediny, aby unikli útokom ozbrojených opozičných skupín (AOG), keď prišli hľadať jej manžela. Namiesto toho vzali ju, no nezabili ju, pretože bola v tom čase v deviatom mesiaci. Zviazali jej zápästie a členky a bičovali ju za trest za niečo, čo spravil jej manžel. 

Zábery z Bamy
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Lekári bez hraníc/Natacha Buhler)

Po dvojdňonovom terore priviedla na svet dievčatko v kríkoch.Pripojila sa k manželovi v Bame, kde teraz žije so štyroma deťmi. Najmladšie sa narodilo pred 20-imi dňami v materskom tábore. Hovorí, že život v tábore nie je ani tvrdý, ani sladký, ale jedlo nestačí. Potrebujú dlhú dobu čakať na rozdelenie potravín a jeden človek dostane jednu misku múky týždenne na osobu, jednu misku kukurice, pol šálky oleja, niekoľko fazúľ a škrob.

Varovný signál

Úrad pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) odhaduje, že 800-tisíc ľudí žije v oblastiach, kam sa humanitárna pomoc vôbec nedostane. K dispozícii je len málo informácií o tom, v akých podmienkach žijú a akú pomoc potrebujú. Avšak varovným signálom je, v akom zdravotnom stave sú ľudia, ktorí z týchto oblastí prichádzajú. Podľa epidemiologickej štúdie, ktorú vykonali Lekári bez hraníc v septembri 2018, trpelo 8,2 percenta detí prichádzajúcich do Bamy vážnou akútnej formou podvýživy. To je vysoko nad medzinárodne uznávanou hranicou krízové ​​situácie.

Krízová situácia v severnej Nigérii ani zďaleka nekončí. „Teraz nie je čas na redukovanie humanitárnej pomoci v štáte Borno. Životy ľudí závisia od vonkajšej pomoci a v súčasnej dobe sa im nedostáva asistencie ani na pokrytie základných potrieb,“ podotkol Luis Eguiluz. Lekári bez hraníc poskytujú život zachraňujúcu lekársku starostlivosť v severonigerijských štátoch Borno a Jobe od roku 2014. V súčasnosti prevádzkujú projekty v mestách Maiduguri, Damaturu, Bama, Ngala, Rann, Pulka a Gwoza. Zároveň krízové tímy poskytujú pomoc pri vypuknutí epidémií rôznych chorôb. Od januára do októbra 2018 poskytli tímy Lekárov bez hraníc v severnej Nigérii viac ako 98-tisíc ambulantných ošetrení, do nemocnice prijali takmer 32-tisíc pacientov. Do nemocničnej starostlivosti prijali 6 300 vážne podvyživených detí a ambulantne ošetrovali 6-tisíc detí s vážnou formou podvýživy.

Viac o téme: Konflikt NigériaHumanitárna krízaLekári bez hranícBama
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu