Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nigéria volila guvernérov: Hlasovanie sprevádzalo kupovanie hlasov, násilnosti i vraždy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Sunday Alamba)

LAGOS - Nigérijskí voliči v sobotu volili guvernérov 29 z 36 štátov tejto najväčšej africkej krajiny. Podľa pozorovateľov počas volieb dochádzalo k porušovaniu volebného zákona i násilnostiam - vrátane vrážd.

Agentúra AP informovala, že na viacerých miestach boli zaznamenané prípady kupovania voličských hlasov. Napríklad v štáte Kano za hlas odovzdaný určenému kandidátovi vyplácali voličom po 100 nairov (28 centov). Boli aj prípady, keď volič dostal výmenou za svoj hlas mydlo. Pozorovatelia a zástupcovia miestnych úradov hlásili aj vraždy - najmenej siedmich ľudí -, či iné násilnosti. Neznáme osoby napríklad vypálili v štátoch Benue a Ebonyi viacero objektov, ktoré slúžili ako volebné miestnosti alebo sklady tlačív a ďalších potrieb pre voľby. 

Organizácia Situation Room, ktorá monitorovala priebeh volieb, informovala v sobotu večer vo svojom vyhlásení, že účasť na voľbách bola nízka. Objasnila to apatiou voličov po nedávnych prezidentských a parlamentných voľbách. Dodala, že ďalším faktorom, ktorý voličov odradil, bolo rozmiestnenie vojakov a príslušníkov bezpečnostných zložiek v okolí volebných okrskov, čo vyvolalo obavy o nezávislosť hlasovania. 

Iná pozorovateľská skupina - YIAGA Africa - odsúdila prípady zastrašovania voličov, ku ktorým sa uchýlili vojaci v niektorých zo štátov Nigérie. Nigéria má 190 miliónov obyvateľov a pomerne slabú infraštruktúru, čo spôsobilo problémy s logistickým zabezpečením hlasovania, a to nielen v dnešných voľbách guvernérov, ale aj v nedávnych prezidentských a parlamentných voľbách. Tie boli pre problémy s doručením hlasovacích lístkov a volebných materiálov o týždeň odložené a konali sa 23. februára. 

Viac o téme: VoľbyNásilnostiNigériaLagos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu