Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Veľká zmena počasia prichádza: VIDEO Meteorológovia varujú, prudké ochladenie a pol metra snehu!

Aktuálna predpoveď počasia Zobraziť galériu (4)
Aktuálna predpoveď počasia (Zdroj: Thinkcstock.com)

SLOVENSKO - Na západnom Slovensku nie je po snehu ani chýru a teploty počas víkendu presahovali aj päť stupňov Celzia. To sa však počas nasledujúcich dní zmení. Snehová nádielka, ktorá už pribudla na východe krajiny, by mala napadnúť aj v ďalších častiach Slovenska. Pre niektoré okresy vydali meteorológovia výstrahy.

Výstraha prvého stupňa pred snežením platí pre okresy severného Slovenska, kde môže napadnúť 35 až 50 centimetrov snehu. "Predpokladaná výška nového snehu je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," upozorňuje Slovenský hydrometeorologický ústav. Výstraha platí do 12. decembra do šiestej hodiny ráno.

Meteorológovia vydali výstrahy pred
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Reprofoto/SHMÚ)

V Bratislave a okolí hlásia nehody, kolóny a zdržanie do 50 minút

Vodiči jazdiaci v Bratislave a jej blízkom okolí hlásia aktuálne viaceré nehody a tvorbu kolón so zdržaním zhruba do 50 minút. Stella centrum informuje o kolóne na diaľnici D2 za Stupavou v smere do Bratislavy, kde sa vodiči zdržia do 30 minút. Zdržanie 10 až 20 minút hlásia vodiči v Bratislave na Račianskej v smere do centra, na diaľnici D1 pred vjazdom do Bratislavy a pred Prístavným mostom. V smere z bratislavských Vajnôr do centra hlavného mesta si vodiči počkajú asi 20 minút. S výrazným zdržaním treba podľa Stella centra rátať za Viničným v smere na D1 a do Senca. Kolóny sa tvoria aj v Dunajskej Lužnej v smere do Rovinky a Bratislavy, v Moste pri Bratislave, Ivanke pri Dunaji a za Studeným a Miloslavovom v smere do Bratislavy.

Zelená vlna RTVS upozorňuje na kolóny v Bratislave so zdržaním 15 až 20 minút aj na Vajnorskej a Rožňavskej. Na D1 od križovatky Senec až do bratislavskej Petržalky eviduje až 50-minútové zdržanie. Nehodu hlási na bratislavskom diaľničnom obchvate smerom na Prístavný most, kde sa zrazil kamión s autom. Nehoda je podľa Zelenej vlny RTVS aj na výjazde z Ivanky pri Dunaji smerom do Bratislavy.

Aktuálna situácia na Slovensku

Všetky sledované úseky diaľnic, rýchlostných komunikácií, horských priechodov a ciest na Slovensku sú momentálne zjazdné. Vodiči by si však mali dávať pozor na tvorbu poľadovice, miestami na hmlu a sneženie. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webe zjazdnost.sk. Poľadovica je podľa SSC na ceste II/527 Veľký Krtíš - Ryžovisko a na cestách III. tried v okolí Čeboviec. Vodiči by si mali podľa cestárov dávať pozor na poľadovicu na cestách stredného a východného Slovenska.

Hmlu s dohľadnosťou do 50 metrov hlásia v okolí Turne nad Bodvou a do 100 metrov v lokalitách Tornaľa a Giraltovce. Sneženie obmedzuje dohľadnosť do 100 metrov v okolí Ružomberka a v okrese Čadca. Pre vozidlá nad desať metrov sú po celú zimnú sezónu uzatvorené horské priechody Fačkov (úsek cesty I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom), Veľké Pole (cesta II/512 Oslany - Cerová), Šútovce (cesta III/1774). Horský priechod Skýcov (II/511) je uzatvorený pre vozidlá nad 3,5 tony.

Cesty II/549 v úseku Úhorná - Úhornianske sedlo - Krásnohorské Podhradie, v úseku Hrabušická Píla - Stratená (križovatka ciest I/67 a III/3227) a Herlianske Sedlo (II/576) sú uzatvorené pre všetku dopravu. Cesty sú v zime neudržiavané.

Problémy na cestách odštarovali už v pondelok

Útrapy vodičov odštartovali už v pondelok večer. Mnohí sa na sociálnych sieťach posťažovali na to, že cestári nestíhajú, cesty nie sú odhrnuté a sú zľadovatelé. Pre intenzívne sneženie si počkali v kolónach niekoľko desiatok minút, niektoré úseky boli neprejazdné. Situácia bola kritická najmä v okolí Dolného Kubína.

Ochladenie a biela perina

Práve v pondelok začal do našej oblasti prúdiť od severozápadu chladný morský vzduch. To sa nezmení ani počas nasledujúcich dní, teploty podľa predpovedí SHMÚ dokonca ešte klesnú. V utorok by malo snežiť na viacerých miestach Slovenska, v nižínách sa vyskytne dážď so snehom alebo dážď. V stredu a vo štvrtok budú snehové prehánky postupne ustávať. Koncom pracovného týždňa by malo slabo snežiť už len ojedinele. 

Vodiči sa neďaleko lyžiarskeho strediska Látky zapotili už v nedeľu.
Zobraziť galériu (4)
Vodiči sa neďaleko lyžiarskeho strediska Látky zapotili už v nedeľu.  (Zdroj: Tip čitateľa)

Aké teploty nás čakajú?

Utorok: 0 až 5 stupňov, na Orave, v Liptove a na Spiši -2 až 0 stupňov. Na horách budú teplomery ukazovať približne - 7 stupňov.

Streda: 0 až 5 stupňov, na Kysuciach, Orave, v Liptove a na Spiši -2 stupne.

Štvrtok: -2 až 3 stupne, na Orave a v podtatranskej oblasti miestami okolo -4 stupne. 

Piatok: -2 až 3 stupne, na Kysuciach, Orave, v Liptove a na Spiši miestami okolo -4 st.

Viac o téme: DecemberPočasieSneženiePredpoveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu