Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slovákom hrozí nákaza, varujú špičkoví európski vedci! V jahodách je vírus, ktorý spôsobuje žltačku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Potravinoví inšpektori zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR odporúčajú nekonzumovať mrazené jahody bez dostatočnej tepelnej úpravy pre podozrenie na žltačku typu A. Úrad o tom informoval v piatok 19. októbra na svojej stránke s odvolaním sa na vedecký výskum publikovaný v európskom odbornom časopise Eurosurveillance.

Aktuálne na Slovensku prebieha veľká kontrola mrazených jahôd pre podozrenie na žltačku. ŠVPS SR zverejnila stanovisko k publikovanej správe v európskom vedeckom časopise Eurosurveillance, ktorý sa špecializuje na epidemiológiu.

Mrazené jahody
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Rakúski a švédski odborníci zistili, že mrazené jahody pôvodom z Poľska dovezené do Švédska a Rakúska obsahovali vírus, ktorý spôsobuje hepatitídu typu A.

V oznámení pre spotrebiteľov sa ďalej píše, že ŠVPS SR žiadala od rakúskych kontrolných orgánov podrobnosti o dodávkach týchto jahôd do slovenskej obchodnej siete na základe medializovaných údajov. „Do dnešného dňa (19. októbra, pozn. red.) sme podrobnosti o týchto dodávkach nedostali. Rovnako k uvedenej potravinovej kauze doposiaľ nevydala odborné stanovisko pre členské krajiny ani Európska komisia,“ informuje úrad.

Mrazené jahody
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)


Čítajte aj: Čaká nás extra štátny sviatok: Obchody majú výnimku, zistili sme, v ktorých reťazcoch nakúpite


Z uvedeného dôvodu ŠVPS SR zároveň vydáva odporúčanie pre spotrebiteľov, aby nekonzumovali mrazené jahody zakúpené v obchodnej sieti bez ich predošlej tepelnej úpravy. „Vzhľadom na túto situáciu prebieha kontrola v mraziarenských skladoch a v obchodnej sieti spojenej s odberom vzoriek,“ dodal inšpektorát.

Viac o téme: PotravinyJahodyŽltačkaInšpekcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu