Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Vašu obľúbenú omáčku si už nekúpite: FOTO Inšpekcia v nej objavila zakázané farbivá!

Oznámenie o zistení nevyhovujúceho výrobku. Zobraziť galériu (3)
Oznámenie o zistení nevyhovujúceho výrobku. (Zdroj: Getty Images, ŠVPS SR,)

BRATISLAVA – V pikantnej omáčke od značky Hamé bola zistená prítomnosť syntetických farbív, ktoré nie je povolené v danej potravine používať. Na svojej internetovej stránke na to upozornila Štátna veterinárna a potravinová správa (ďalej len ŠVPS) SR s tým, že výrobok bol stiahnutý z trhu.

Regionálni inšpektori v rámci úradnej kontroly potravín vykonali v rimavskosobotskej prevádzke supermarketu CBA odber vzorky výrobku "Hamé chilli omáčka - ostrá, slaná" s hmotnosťou 250 gramov.

Oznámenie o zistení nevyhovujúceho
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ŠVPS SR)


Čítajte aj: Z obľúbeného ovocia na FOTO nepečte! Vianočné maškrty spraví ťažkými na žalúdok, varuje úrad


„V analyzovanej vzorke bola zistená prítomnosť syntetických farbív ponceau 4R (E124) a žltá SY (E110), ktoré nie je povolené v danej potravine používať,“ píše ŠVPS SR zdôrazňujúc, že výrobok bol stiahnutý z trhu.

Dátum minimálnej trvanlivosti je do 10. januára 2021. Krajinou pôvodu je Vietnam. Dovozcom je bratislavská spoločnosť DARWELL spol. s.r.o. a distribútorom je HAMÉ SLOVAKIA spol. s.r.o. v Stupave.

Oznámenie o zistení nevyhovujúceho
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ŠVPS SR)

Vyjadrenie spoločnosti Hamé

ŠVPS SR identifikovala pri kontrole v novembri minulého roka v jednom obchode pri konkrétnej šarži - teda výrobnej dávke - tohto produktu, že omáčka obsahuje prídavné látky v potravinách E 110 a E124. Používanie daných látok do niektorých kategórií potravín, ako aj do týchto koreniacich prípravkov, nie je na území Európskej únie od výroby po roku 2013 povolené.

Uvedené prídavné látky E 110 a E124 sú schválené v potravinárskom priemysle. Môžu sa štandardne používať v žuvačkách, cukrovinkách, ochutených tavených syroch, polevách, horčici, džemoch, ochutených nápojoch, ovocných vínach atď.

Tento výrobok dodáva Hamé už mnoho rokov primárne na slovenský trh. Daný výrobok Hamé nevyrába, pochádza od dlhoročného dodávateľa (Darwell spol. s.r.o.), ktorý ho importuje z Vietnamu.

Ihneď po upozornení od slovenskej veterinárnej správy začalo Hamé konať a dané výrobky zistenej šarže stiahlo zo slovenského trhu. Situáciu začalo Hamé okamžite riešiť s dodávateľom, ktorému dané výrobky vrátilo. Všetky výrobky tohto druhu sú po zistení tejto záležitosti už na slovenskom trhu bez uvedených látok.

Zákazníci a ich spokojnosť s výrobkami je pre Hamé jednoznačnou prioritou. Preto Hamé ako seriózna firma urobila ústretový krok a ponúkla všetkým, ktorí si zakúpili daný výrobok s týmito dvoma prídavnými látkami, možnosť výmeny tovaru, prípadne vrátenia peňazí.

Viac o téme: OmáčkaHaméŠVPS SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu