Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V produkcii vajec je naša krajina sebestačná, no aj napriek tomu ich dovážame

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Dovážať slepačie vajcia zo zahraničia je zbytočné, ročne sa ich totiž na Slovensku vyprodukuje viac, ako sa spotrebuje. V minulom roku sa na Slovensku vyprodukovalo 1, 241 miliardy vajec, čiže o 4 % viac ako bola skutočná spotreba.

Napriek tomu sa na Slovensko doviezli konzumné vajcia v hodnote 2,6 milióna eur, pričom najviac ich pochádzalo z Českej republiky, Poľska a Maďarska. Uviedli to na tlačovej besede zástupcovia Únie hydinárov Slovenska (ÚHS).

"Je zrejmé, že Slovensko je v produkcii vajec sebestačné, keďže sme v minulom roku vyprodukovali o štyri percentá viac, ako sme spotrebovali," povedal riaditeľ ÚHS Daniel Molnár. V roku 2016 sa medziročne zvýšil aj priemerný počet nosníc o 1,8 % na 6,9 milióna a spotreba vajec na jedného obyvateľa za rok dosiahla 219 kusov. Napriek tomu prieskum Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory začiatkom roka ukázal, že na pultoch obchodov je len 72 % slovenských vajec. Ostatné vajcia sa dovážajú zo zahraničia.

Hydinári pritom upozorňujú na viaceré kauzy, ktoré sa spájajú s dovozom slepačích vajec zo zahraničia, najnovšie išlo o vajcia dovezené z Holandska, ktoré obsahovali zakázaný pesticíd fipronil. Štátna veterinárna a potravinová správa SR následne vykonala 64 kontrol v slovenských chovoch, pričom inšpektori ani v jednom chove nezistili používanie veterinárnych liekov, ktoré mali slúžiť na prevenciu parazitov u hydiny. Zástupcovia ÚHS preto opätovne vyzývajú spotrebiteľov, aby kontrolovali pôvod vajec a nakupovali iba slovenské vajcia. "Spotrebiteľ ho zistí podľa pečiatky na škrupine vajec, ktorá musí obsahovať označenie SK," povedal Molnár.

Hydinári sú podľa vlastných slov pod tlakom obchodných reťazcov, ktoré požadujú zvyšovanie ponuky vajec z podstielkových chovov, čo však v najbližšom čase nebude podľa ÚHS možné. "Obchodné reťazce Tesco a Kaufland nám oznámili, že od roku 2025 budú akceptovať len vajcia z podstielkového chovu, ale bez udania akéhokoľvek dôvodu," povedala riaditeľka spoločnosti Hydina Holding Anna Hrnčiarová Turčiaková. Hrozí teda, že v prípade, ak slovenskí producenti takéto vajcia nedodajú, reťazce sa obrátia na dovoz zo zahraničia.

V súčasnosti totiž na slovenskom trhu dominujú vajcia z klietkových chovov, a to s podielom 88,8 %, vajcia z podstielkových chovov dosahujú len 11 %, podiel vajec z biologických chovov a chovov s voľným výbehom je na úrovni 0,5 %. "Kvalita a zloženie vajec vôbec nezávisí od spôsobu chovu nosníc. Nie je dôležité, či nosnica bola chovaná v obohatenej klietke, na podstielke alebo vo voľnom výbehu. Kvalitu vajec ovplyvňuje iba krmivo, ktoré nosnica konzumuje a jeho zloženie," vysvetlil Molnár. Podľa neho by sa spotrebitelia nemusia báť konzumácie vajec z obohatených klietok.

Viac o téme: VajciaSlovenskoProdukcia vajec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu