Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

PRÁVE TERAZ Veterinári našli nadmerný obsah fipronilu vo varených vajciach z Česka

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Nadmerný obsah jedovatého insekticídu fipronil zistili slovenskí veterinári vo varených lúpaných vajciach, ktoré boli vyrobené v ČR. Oznámila to dnes slovenská Štátna veterinárna a potravinová správa (SVPS). Meno výrobcu a skutočnosť, či vajcia pochádzajú z českého chovu, úrad neuviedol.

Riaditeľ ŠVPS Jozef Bíreš povedal, že išlo o väčšie množstvo spomínaného výrobku a že kontroly ďalej prebiehajú. Analýza odhalila štvornásobné zvýšenie povolenej hranice fipronilu vo vzorke varených lúpaných vajec. Vzorku odobrali inšpektori v sklade slovenskej distribučnej firmy Zeelandia, ktorá patrí do holandskej skupiny Zeelandia International Holding.

Podľa Bíreša bol výrobok medzitým ďalej distribuovaný, orgány vydali zákaz ďalšieho spracovania. Slovenskí inšpektori v posledných týždňoch odhalili niekoľko zásielok výrobkov kontaminovaných fipronilom. Bola to napríklad vaječná zmes.

Česká firma Zeelandia podľa dnešného oznámenia českej Štátnej veterinárnej správy obdržala na začiatku augusta 7,2 tony vaječnej melanže a tekutých pasterizovaných bielkov od nemeckého distribútora. Potraviny by mohli byť kontaminované jedovatým insekticídom fipronil. Spoločnosť ho distribuovala viac ako 130 prevádzkovateľom. V žiadnom z doteraz vyšetrovaných vzoriek nebola prítomnost fipronilu zistená, informoval hovorca SVS Petr Vorlíček.

Fipronil je látka, ktorá je súčasťou prípravkov na blchy, vši a kliešte. Nesmie sa však podávať zvieratám, ktorých mäso konzumuje človek. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) považuje prípravok za mierne toxický; jeho vysoké dávky vedú k pocitu nevoľnosti a závratov. Aféra ohľadom fipronilu vypukla v auguste, kedy sa na trhu v Belgicku, Holandsku a Nemecku objavili milióny vajec obsahujúcich jedovatý insekticíd.

Viac o téme: VajciaFipronil
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu