Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Biť ženy je podľa slovenskej vyšetrovateľky v poriadku: Stačí, aby urobili toto rozhodnutie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: Thinkstock, Tv Joj)

BRATISLAVA - Najhoršie dni svojho života prežíva matka štyroch detí. Z lásky sa pred rokmi vydala za muža zo Saudskej Arábie, no dnes sa pred ním so strachom ukrýva. Na muža podala niekoľkorát trestné oznámenie, no polícia to vyhodnotila ako priestupok s tým, že v islamskom manželstve môže muž potrestať ženu fackami a ignorovaním. Generálny prokurátor označil konanie za obludné a ihneď konal.

Katarína žila s manželom a deťmi na Slovensku. Približne pol roka pred svadbou prijala islamské náboženstvo. Láska s mužom zo Saudskej Arábie sa ale rokmi poriadne zvrtla. "Ja som už spala a on ma vytrhol z postele, ťahal ma za vlasy a začal do mňa kopať a strašne ma zmlátil, sotil do steny a kričal, že ma zabije," uviedla žena. Na manžela podala trikrát trestné oznámenie pre týranie, naposaledy v roku 2012. Polícia ich vyhodnotila ako priestupok s odôvodnením, že islamské náboženstvo a zákony znevýhodňujú ženu rôznymi spôsobmi. Arab uplatňoval ismalské rodinné právo šaría, ktoré je založené na striktnom patriarcháte. 

Ako Katarína uvádza, jej manželstvo je dlhé roky nefunkčné. S Arabom má tri deti. Aby ochránila seba aj deti, utiekla. Manžel ale polícii nahlásil jej nezvestnosť. "Ona mňa psychicky týra. Ona nesúhlasí s rozvodom, lebo právnik jej volal, chcel začať konanie na rozvod, ona nesúhlasila. Zobrala deti a odišla preč. Má akútnu depresiu, vymýšľa si," povedal muž.

Právo šaría

Polícia sa v prípade Kataríny priklonila k zákonom islamského náboženstva. Priestupok odôvodnila tým, že islamské manželstvo a zákon o rodine znevýhodňuje ženu rôznymi spôsobmi, muž môže potrestať ženu v prípade nezhôd fackami alebo ignorovaním.

Biť ženy je podľa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: Thinkstock, Tv Joj)

V krajinách, kde vládne islamské náboženstvo, musí manželka svojho muža na slovo poslúchať. On sa stará o finančné zabezpečenie rodiny, ona ho musí plne rešpektovať. Muž jej napr. určí, kedy môže dom opustiť, za akých podmienok a ako často.

Do prípadu vstúpil generálny prokurátor

Na prípade je najzarážajúcejšie, že rodina žije na Slovensku, kde platia iné zákony, pravidlá a predpisy. Slovenská vyšetrovateľka ale pri vyšetrovaní tohto prípadu postupoval podľa islamského právneho systému. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár označil tento postup za obludný a v prípade začal okamžite konať. "Generálny prokurátor Jaromír Čižnár požiadal krajskú prokuratúru o prešetrenie tohto prípadu," informovala hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. Iveta Kopčová, bratislavská krajská prokurátorka si po kontakte s generálnym prokurátorom vyžiadala spis a vo veci postupu polície začala konanie.


Prečítajte si aj:

Šaría v Nemecku? Mladá Sýrčanka odmietla dodržiavať zvyky, bratia ju dobodali na smrť


Arab je už za mrežami

Arab už čelí obvineniu zo zločinu týrania blízkej a zverenej osoby. "Okresný súd Bratislava II dňa 8.10.2016 vzal do väzby obvineného, a to z dôvodov tzv. útekovej a preventívnej väzby, t.j. dôvodnej obavy, že by mohol utiecť a z dôvodnej obavy, že by mohol pokračovať v trestnej činnosti," uviedla zastupujúca hovorkyňa bratislavského krajského súdu Daniela Meravá a doplnila: "Obvinený podal sťažnosť, o ktorej po predložení spisu bude rozhodovať Krajský súd v Bratislave."

Policajný prezident Tibor Gašpar dá preskúmať aj kontrolnú činnosť nadriadeného vo vzťahu k vyšetrovateľke, ktorá sa prípadom Kataríny zaoberala a ktorá ho vyhodnotila ako priestupok. Na prípad ako prvá upozornila televízia Joj

 

 

 

Viac o téme: ManželiaIslamNáboženstvoŠária
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu