Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Pravda odhalená! Veľká analýza Biblie a Koránu pokorila mýtus: Ktoré náboženstvo je násilnejšie

Biblia z roku 1549 Zobraziť galériu (3)
Biblia z roku 1549 (Zdroj: TASR)

LONDÝN - Náboženstvo je častou témou rozhovorov. Názory o tom, ktoré náboženské texty sú dokonalejšie sa rozchádzajú. Je Biblia nenásilná a káže Korán to, čo prezentujú násilné skupiny? Nikdy nekončiace debaty sa rozhodli objasniť odborníci. Výsledok asi prekvapí viacerých zástancov kresťanstva.

Analýza, ktorej vedúcim sa stal softvérový inžinier Tom Anderson vyšetruje, či je Korán prudší než jeho židovsko-kresťanské náprotivky. Na svojom blogu Anderson vysvetľuje, čo ho viedlo k rozlúšteniu tejto chúlostivej témy. "Projekt bol inšpirovaný momentálnymi debatami ohľadom toho, či terorizmus je alebo nie je spojený s islamským fundamentalizmom. A či islam odráža niečo neodmysliteľne a zreteľne násilné v porovnaní s ostatnými hlavnými náboženstvami."

Pravda odhalená! Veľká analýza
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

Anderson pre porovnanie využil špeciálny softvér pre analýzu textu. Pomocou neho analyzoval novú medzinárodnú verziu Starého i Nového zákona a anglickej verzie Koránu z roku 1957. Systému stačili dve minúty a výsledok rozboru troch kníh bol na svete.

Porovnanie prebiehalo tak, že rozdelil slová podľa ôsmich emócií, ktorými boli – radosť, očakávanie, hnev, znechutenie, smútok, prekvapenie, strach alebo úzkosť a dôvera. Výsledkom bolo, že Biblia obsahuje viac hnevu a oveľa menej dôvery ako Korán. Ďalším zistením bolo, že Starý zákon obsahuje viac násilia ako Nový zákon a dvojnásobne viac ako Korán.

Pravda odhalená! Veľká analýza
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)
Výsledky v číslach

"Zabíjanie a ničenie sa o niečo častejšie spomína v Novom zákone (2,8%) ako v Koráne (2,1%), ale Starý zákon jasne vedie. Ide o dvojnásobne viac zmienok o ničení a zabíjaní (5,3%) ako v Koráne," vysvetlil autor analýzy.

Zverejnili FOTO unikátneho papyrusu. Jeruzalemské tajomstvo ulúpené z jaskyne

Anderson nezabudol vo svojom vysvetlení zdôrazniť, že ku chúlostivej téme akou je náboženstvo a k celému porovnaniu pristupoval s rešpektom a s úctou. "Chcem, aby bolo jasné, že sme nechceli dokazovať, či je islam násilnejší  alebo nie oproti iným náboženstvám," dodal. Uvedomuje si, že uskutočnená analýza bola povrchová, keďže existuje mnoho ďalšej literatúry a faktov, ktorú pri porovnávaní nepoužil. 

Viac o téme: Porovnanie NáboženstvoAnalýzaBibliaKorán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu