Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rodinné peklo v Rovinke: Vierku (38) s deťmi týra agresívny muž, pomoc v poslednej minúte!

Vierka sa stará o deväť vlastných detí Zobraziť galériu (4)
Vierka sa stará o deväť vlastných detí (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Médiami rezonujú prípady mnohých týraných žien. Častokrát sa stáva, že sa verejnosť o nešťastných osudoch dozvie, keď už je neskoro, keď dôjde k tragédii. Následne sa spustí lavína nepokojov, ktorá má spoločného menovateľa - slovíčko keby. Keby konala polícia, keby konala prokuratúra, keby konala sociálka... Prinášame vám príbeh matky deviatich detí s neľahkým osudom.

Na prípad Vierky, mamy deviatich detí z Rovinky, sme upozornili už vlani. O potomkov sa stará zo všetkých síl aj vďaka dobrým ľuďom, ktorí jej v neľahkej situácii pomáhajú vecnými darmi. Jej druh, otec ôsmich detí, na domácnosť neprispieva. Krik, nepokoj, oplzlé nadávky a hádky sú v rodine na dennom poriadku. Mikuláš sa dennodenne utápa v alkohole a agresívnym správaním terorizuje celú rodinu. "Takú facku mi dal, skoro som letela na zem, už som volala policajtov, ja už nevládzem, neviem, čo robiť... deti všetko vidia," zdôverila sa nám Vierka a jedným dychom dodala: "Opakovane nás psychicky týra, vykrikuje po nociach, budí deti, robí nám zle a napriek." 

Zúfalej žene sme chceli pomôcť. Matka s tromi deťmi na materskej dovolenke je v podobných prípadoch bezmocná. Nevie, na koho sa obrátiť, kde hľadať pomoc, preto tyrana po svojom boku v strachu trpí, a čo je najsmutnejšie, s ňou aj deti.


Prečítajte si aj:

Žalostné priznanie mamy (37) deviatich detí: Obetujem im život, som na ne sama


Je dôležité spomenúť, že Mikuláš v rodných listoch svojich detí nefiguruje ako otec, dokonca si odmieta dať urobiť občiansky preukaz, aby ho nemohla kontaktovať sociálka. Vierka tak nemôže žiadať výživné. Pracovníci Úradu práce sociálnych vecí a rodiny chodia k nej pravidelne, kontrolujú, či sú deti zaopatrené a v poriadku. Doteraz žiadne pochybenie zo strany matky nezaznamenali. Vierka žije s deťmi v spoločnej domácnosti aj s Mikulášovou mamou, babkou detí. Starkú majú všetky vnúčatá radi, pomáha im ako najlepšie vie. Žiaľ, ani ona si so synom nevie rady. Agresívne a vulgárne sa správa aj k nej. Mikuláš bol v minulosti dvakrát súdne trestaný.   

Rodinné peklo v Rovinke:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Trauma na dennom poriadku

Počas roka Vierka niekoľkokrát kontaktovala políciu s úpenlivou prosbou, aby jej pomohli. V apríli podala trestné oznámenie, no kriminálka to vyhodnotila ako priestupok. Zarážajúce je, že oznámenie na polícii podáva na matku svojich detí aj Mikuláš. "Policajti Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Senci prijali od roku 2013 viacero vzájomných oznámení družky a druha z obce neďaleko Bratislavy. Oznámenia boli dôsledne preverované aj v súčinnosti s príslušným ÚPSVaR. Druh bol v dvoch prípadoch prejednaný za spáchanie priestupku proti občianskemu spolunažívaniu na príslušnom Okresnom úrade," uviedla hovorkyňa bratislavských policajtov Tatiana Kurucová. 

riaditeľka krízového centra Brána do života Daniela Gáliková
Zobraziť galériu (4)
riaditeľka krízového centra Brána do života Daniela Gáliková  (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Rada nad zlato

"Ak žena podá v rámci jedného kalendárneho roka na partnera trestné oznámenie, a to je vyhodnonté ako priestupok, druhé oznámenie je už hodnotené ako trestný čin. Zúfalé matky, ktorým sa neprávosti dejú opakovane, musia polícii v prvom rade povedať, že ich pomoc potrebujú nie na základe jedného chvíľkového skutkového stavu, ale že sa to deje opakovane. Ak ženy políciu volajú často, v priestupkovom registri by mala polícia všetky hlásenia evidovať," povedala nám riaditeľka krízového centra Brána do života Daniela Gáliková a vysvetlila: "V Trestnom zákone v prípade týrania blízkej a zverenej osoby bol zavedený princíp trestnoprávnej zodpovednosti priestupkovej recidívy. V praxi to znamená, že ak bol akt domáceho násilia kvalifikovaný ako priestupok, ďalší akt domáceho násilia spáchaný rovnakým páchateľom v priebehu nasledujúcich 12 mesiacov bude posudzovaný ako trestný čin." 

Rodinné peklo v Rovinke:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Do hry vstúpil generálny prokurátor, radostná správa

Na Vierkin prípad sme upozornili generálnu prokuratúru. Keď sa o osude ďalšej nešťastnej ženy dozvedel generálny prokurátor Jaromír Čižnár, okamžite konal. "Generálny prokurátor odstúpil vec krajskej prokurátorke v Bratislave," informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová. Vierka podala na Mikuláša ďalšie trestné oznámenie. "Posledné oznámenie bolo prijaté 27.10.2016 a policajti v tomto prípade rozhodli o vykázaní z obydlia a vec naďalej preverujú. V dvoch posledných oznámeniach zatiaľ nebolo vydané právoplatné rozhodnutie," doplnila policajná hovorkyňa.

Počas toho, čo bol Mikuláš na desať dní vykázaný z domu, Vierka požiadala súd o predĺženie vykázania. V týchto dňoch sa dozvedela jednu z najradostnejších správ svojho života. Súd jej žiadosti vyhovel a Mikuláš sa nateraz k nej a deťom vrátiť nesmie. Prípadom sa polícia stále zaoberá, Vierka je s mužmi zákona v neustálom kontakte."Neviete si predstaviť, aký máme teraz pokoj. Všade je ticho... Som len ja s deťmi a babka. Aj oni hovoria, že takto je nám oveľa lepšie," zhodnotila Vierka, no zároveň smutne doplnila: "Len dokedy..." 

 

Viac o téme: PomocDetiMatkaRovinka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu