Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nápady mladého Slováka dobývajú svet: Tomáš (25) naprojektoval budúcnosť v extrémnom počasí!

Tomáš Boroš (vľavo) s Gabrielom Golumbeanu, hlavným organizátorom súťaže ISOVER Zobraziť galériu (14)
Tomáš Boroš (vľavo) s Gabrielom Golumbeanu, hlavným organizátorom súťaže ISOVER (Zdroj: Evgeniya Gorobets)

KOŠICE – O Slovákoch si myslí, že sme veľmi šikovný a pracovitý národ, možno práve preto, že medzi tých talentovaných suverénne patrí. Tomáš Boroš z Technickej univerzity v Košiciach navrhol už niekoľko architektonických projektov, ktoré ocenili na medzinárodných súťažiach. Ten najúspešnejší budú teraz realizovať špičkoví architekti a urbanisti v Helsinkách.

Máloktorý študent dostane s diplomom aj pozvánku do sveta úspešných architektov tak, ako vy. Mohli by ste zhrnúť vaše úspechy?

V rámci môjho štúdia som sa zapojil do asi 25 architektonických súťaží, pracoval som v niekoľkých tímoch, ale aj sám. Z tých zahraničných, v ktorých som uspel a nie sú až také známe, možno spomenúť návrh detského múzea v štáte Kentucky v USA, návrh bambusového mrakodrapu v Singapure či návrh školy budúcnosti pre turecké mestečko Gaziantep.

Minulý rok ste sa zapojili do veľkej medzinárodnej súťaže, ktorú vyhlásili Helsinki. S akým projektom ste porotcov zaujali?

Cieľom súťaže The Next Helsinki bolo podporiť miestne kultúrne komunity v Helsinkách. Môj návrh spočíval v akýchsi malých perinách roztrúsených po vnútroblokoch v centre mesta. Tieto periny nemali za úlohu vytvárať umenie, ale poskytnúť priestor pre kulmináciu umenia, kreativity a kultúry. Perina sa mala stať symbolom politickej, priestorovej, finančnej a každej inej podpory, ktorú miestna komunita potrebuje. V druhej časti súťaže som sa venoval plávajúcemu kultúrnemu centru, ktoré malo za úlohu toto umenie z Helsínk zozbierať a uchovať pre budúce generácie. Mala to byť akási Noemova archa pre umenie.

Návrh do fínskej súťaže The Next Helsinki
Zobraziť galériu (14)
Návrh do fínskej súťaže The Next Helsinki  (Zdroj: Tomáš Boroš)

Nápady mladého Slováka dobývajú
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Tomáš Boroš)

Spomedzi koľkých návrhov vybrali práve ten váš?

Ak si dobre spomínam, tak sa do súťaže zapojilo okolo 250 súťažiacich z celého sveta. Išlo  o študentov, ale aj profesionálov. Nesmierne zaujímavé pre mňa bolo to, že do súťaže sa zapojili aj ľudia z iných odborov ako spisovatelia, politici a kultúrni znalci.

Nápady mladého Slováka dobývajú
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Tomáš Boroš)

Nápady mladého Slováka dobývajú
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Tomáš Boroš)

Otvoril vám tento triumf dvere do sveta? Aké nápady z vášho projektu boli zrealizované alebo najviac zaujali?

Porota vybrala 8 návrhov, ktoré počas tohto leta bude študovať skupina urbanistov v Helsinkách. Tí majú za úlohu nájsť projekty alebo časti projektov, ktoré majú potenciál byť zrealizované v Helsinkách, či v iných fínskych mestách. Čo sa týka ďalších súťaží, zrealizované boli doposiaľ tie, na ktorých som pracoval s architektmi v praxi. Počas stáže v Rakúsku sa nám podarilo vyhrať niekoľko súťaží, ktoré sa následne premietli aj do reality. Išlo o menšie projekty, ako fasády nákupného centra alebo menšie námestie v meste Graz.

Nápady mladého Slováka dobývajú
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Tomáš Boroš)

Nápady mladého Slováka dobývajú
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Tomáš Boroš)

V Astane ste začiatkom júna dostali prvé miesto v kategórii špeciálna cena poroty v súťaži Isover Multi Comfort House Students Contest 2015. Čím ste nadchli?

Z rozhovoru s architektom, ktorý mi ocenenie odovzdával, som sa dozvedel len toľko, že sa im páčila jednoduchosť, čerstvosť a energia, ktorá z návrhu vyžarovala. Pri odovzdávaní ceny som počul slová: „Tomáš, verím, že raz príde čas, keď budeme všetci natoľko dospelí, že začneme znova čítať rozprávky.” Porotca, ktorý mi cenu odovzdával, to vystihol dokonale. Moje projekty poslednú dobu skutočne pôsobia tak trochu detsky. To však vôbec neuberá na ich vážnosti, či reálnosti. Detskosť, jednoduchosť, priamočiarosť, naivnosť- to sú vlastnosti, do ktorých chcem znova dospieť.

Astanský projekt rieši redukciu emisií CO2
Zobraziť galériu (14)
Astanský projekt rieši redukciu emisií CO2  (Zdroj: Tomáš Boroš)

Nápady mladého Slováka dobývajú
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Tomáš Boroš)

Na čo bola súťaž zameraná a prečo vás oslovila?

Súťaž už 11 rokov rieši celosvetový problém - množstvo produkcie emisií CO2 . Stavebný sektor je v celosvetovom meradle zodpovedný za 40 % celkovej spotreby energie a produkcie emisií CO2, a preto sa firma ISOVER rozhodla každoročne organizovať študentskú architektonickú súťaž, ktorá sa zameriava na spomínaný ekologický problém. Tento rok bol špeciálny miestom, kde sme mali objekt navrhovať, keďže sa nachádza v extrémne chladnom klimatickom pásme. Z tohto dôvodu sa kľúčovou témou stalo zachytenie a uchovanie slnečnej a veternej energie. Do súťaže som sa zapojil už po druhýkrát. Ponúka totiž výhody ako preplatenie nákladov na tlač, organizovanie exkurzií či online konzultáciu s odborníkmi na danú tému. Aj to sú dôvody, pre ktoré som sa na to znova dal, a ak by som tento rok nekončil školu, zapojil by som sa aj budúci rok.

Nápady mladého Slováka dobývajú
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Tomáš Boroš)

Čo je jadrom a cieľom vášho originálneho nápadu?

Myšlienka môjho projektu bola veľmi jednoduchá. Keď nám je zima, oblečieme sa. Keď navrhujeme budovu do klimatického pásma, kde je zima, tak ju treba jednoducho obliecť. Okolo celej budovy je preto nafúknutá akási „bublina”, ktorá zmierňuje dopad extrémneho počasia na bývajúcich. Medzi touto bublinou a vnútornými obytnými priestormi vznikli veľmi zaujímavé miesta, kde nie ste vonku, ale ani dnu. V týchto priestoroch sa nachádzajú privátne, ale aj spoločné záhrady, cyklistická cesta (hlavný komunikačný prostriedok v celej budove) a mnoho spoločných priestorov ako kaviarne, trhy a iná vybavenosť pre bývajúcich.

Nápady mladého Slováka dobývajú
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Tomáš Boroš)

Koľkých študentov ste v súťaži porazili?

Ťažko povedať. Na medzinárodnom kole bolo 51 tímov. Ak však zrátame všetkých študentov, ktorí sa zapojili do súťaže v národných kolách jednotlivých krajín, bude to štvorciferné číslo. Myslím, že niečo okolo 1 300. Netreba však zabudnúť na to, že sa predo mnou umiestnili ešte 3 iné projekty, ktoré porota uznala za lepšie ako ten môj.

Nápady mladého Slováka dobývajú
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Tomáš Boroš)

Aký osobný význam pre vás ocenenie má?

V rámci môjho štúdia sa mi, vďakabohu, podarilo uspieť vo viacerých architektonických súťažiach. Každé ocenenie poteší a motivuje ma do ďalšej práce, zároveň som rád, že som dostal skvelú príležitosť porovnať moje práce so šikovnými študentmi v zahraničí. Bez ohľadu na to, či v súťaži uspejem alebo nie, po vyhlásení súťažných výsledkov strávim veľa času štúdiom ocenených, ale aj neocenených projektov, ktoré sú zaujímavé. Toto je pre mňa najväčším prínosom. 

Tomáš Boroš počas prezentácie projektu v Kazachstane
Zobraziť galériu (14)
Tomáš Boroš počas prezentácie projektu v Kazachstane  (Zdroj: Evgeniya Gorobets)

Aký by mal byť podľa vás inovátor 21. storočia? Majú Slováci dostatok talentu na zdolávanie podobných svetových výziev?

Inovátor 21. storočia by sa nemal báť výziev. Mal som možnosť byť chvíľu v zahraničí a myslím si, že Slováci sú veľmi šikovní a pracovití. Naším nedostatkom je však to, že sa len často bojíme zapájať do takýchto svetových výziev. Samozrejme, česť výnimkám, ktorých je čím ďalej viac.

Nápady mladého Slováka dobývajú
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Evgeniya Gorobets)

 

 

Viac o téme: Architekt Tomáš Boroš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu