Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V Stráňach pod Tatrami a Krížovej Vsi otvorili modulové školy

V Stráňach pod Tatrami a Krížovej Vsi otvorili modulové školy Zobraziť galériu (5)
V Stráňach pod Tatrami a Krížovej Vsi otvorili modulové školy (Zdroj: SITA)

STRÁNE POD TATRAMI – V obciach Stráne pod Tatrami a Krížová Ves v Kežmarskom okrese dnes otvorili ďalšie dve modulové základné školy pre rómske deti. Ide už o druhú a tretiu takúto školu, ktorú vybudovali v tomto okrese zo štátnych peňazí v okrese Kežmarok, prvú otvorili minulý rok v Podhoranoch.

"V tomto roku plánujeme výstavbu ďalších štyroch modulových, teda kontajnerových škôl, ďalšie dve vyrastú v Stráňach pod Tatrami, jedna ešte v Podhoranoch a posledná, realizovaná v tomto roku, bude v obci Jurské. Vo všetkých bude po osem tried. Tak celý problém presunu žiakov a nezabezpečenia školskej dochádzky bude v našom okrese vyriešený na minimálne desať rokov," uviedol prednosta Okresného úradu v Kežmarku Ján Ferenčák. Ostáva ešte obec Rakúsy, kde sa problém nedostatku školských kapacít momentálne rieši.

"Všetky úspechy sú založené na spolupráci, aj my sme vytvorili tím medzi ministerstvami vnútra, školstva a financií, pridali sa šikovní ľudia v Kežmarskom okrese. V tomto roku vybudujeme ďalších 15 takýchto škôl," upozornil štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Štefan Chudoba. Zároveň vyzval aj mimovládne organizácie na spoluprácu v tomto smere, aby nielen kritizovali, ale aj prinášali riešenia.

Podľa splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity Petra Polláka sa však už nebude pokračovať vo výstavbe modulových základných škôl priamo v marginalizovaných rómskych osadách. "Táto v Stráňach pod Tatrami sa ešte postavila priamo v osade, keďže bol problém s pozemkami. Nebudeme v takejto výstavbe však pokračovať do budúcna, pretože to považujeme za segregáciu a určité znevýhodnenie rómskych detí," upozornil Pollák.

Paradoxom však je, že samotní Rómovia vítajú fakt, že školu majú v blízkosti svojich obydlí. Škola však podľa Polláka musí byť mostom medzi marginalizovanými skupinami a majoritnou spoločnosťou.

Aj napriek tomu sa domnieva, že kontajnerové školy sú spôsobom ako najlepšie a najlacnejšie postaviť chýbajúcu školskú infraštruktúru na Slovensku. Takto by sa dali podľa neho riešiť aj materské školy. Verí, že sa bude dať takéto školy stavať aj z európskych peňazí. "Doposiaľ sme postavili päť takýchto škôl s rozpočtom 200.000 eur na jednu budovu, vláda vyčlenila v tomto roku tri milióny eur na ďalšie takéto školy," konkretizoval Pollák. Tie budú postavené na východnom a strednom Slovensku, na západe krajiny zatiaľ problémy s nedostatkom školských kapacít hlásené neboli.

"Vzdelanie je len prvým krokom, tak ako aj výstavba modulových škôl. Treba sa však pri rómskej problematike zamýšľať aj nad tým, čo ďalej, aká je uplatniteľnosť týchto detí na trhu práce. Chceme zároveň otvoriť tému rodiny a zodpovedného rodičovstva, či už z pohľadu štátu, ale aj cirkvi. Rodina neznamená len mám, ale viem sa aj postarať a dať možnosti ďalšieho rozvoja. Bez toho sa stratí zmysel výstavby škôl," uzavrel Ferenčák.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu