Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slovenskí študenti ohúrili na svetovej olympiáde v USA: Doniesli zlato a bronz!

Náš úspešný tím, gratulujeme
Náš úspešný tím, gratulujeme

BRATISLAVA - Študenti zo Slovenska získali so svojimi vedeckými projektmi na olympiáde I-SWEEEP v americkom Texase zlatú a dve bronzové medaily.

Na celosvetovej súťaži v USA, ktorá sa uskutočnila od 30. apríla do 5. mája, Slovensko reprezentovali Martin Ferianc z bratislavského Gymnázia Jura Hronca a tím študentov Gorazda Štiebera a Gabriela Nagya z Gymnázia sv. Tomáša Akvinského v Košiciach.

Tento tím z košického gymnázia získal bronzovú medailu v kategórii Energy za svoj projekt Experimentálne štúdium plazmového výboja v plyne. Martin Ferianc vyhral zlato v kategórii Engineering a súčasne špeciálnu cenu Texaského centra pre supravodivosť Texaskej univerzity za svoj projekt Aktívna a pasívna rekuperácia vzduchu, v ktorom skúmal možnosti novonavrhnutého tepelného čerpadla, ktorého princíp si dáva práve patentovať. Úspešná na súťaži bola aj Adriana Hološková, ktorá získala bronzovú medailu v kategórii Environment. Vo svojom projekte sa zamerala na jarnú migráciu obojživelníkov.

"Na Olympiáde projektov I-SWEEEP v roku 2014 sa stretlo viac ako 350 súťažiacich zo 60 krajín sveta, pričom boli vybraní z viac ako 1400 prihlásených kandidátov. Čakalo ich viac ako 150 porotcov, profesionálov z rozličných odborov, ktorí ich prísne, ale spravodlivo hodnotili," informovala Bronislava Czinegeová z Asociácia pre mládež, vedu a techniku - AMAVET. Asociácia umožnila účasť na súťaži Martinovi Feriancovi aj Gorazdovi Štieberovi a Gabrielovi Nagyovi. Títo traja účastníci boli víťazmi celoslovenského Festivalu vedy a techniky, ktorý každoročne organizuje AMAVET.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu