Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Na výskum a inovácie by sme mohli z EÚ dostať 2,23 mld. eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Na výskum a inovácie by Slovensko mohlo dostať z eurofondov v nasledujúcich rokoch takmer 2,23 miliardy eur. Vláda SR dnes schválila návrh Operačného programu Výskum a inovácie, ktorý na rokovanie predložilo ministerstvo školstva. Peniaze by k nám mali smerovať v rokoch 2014 až 2020.

„Finančná podpora v rámci Operačného programu Výskum a inovácie bude poskytovaná zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja v celkovej výške 2 226 776 537 eur,“ uvádzajú tvorcovia materiálu.

Vláda dnes zároveň poverila ministra školstva, aby rokoval s Európskou komisiou o návrhu na poskytnutie peňazí z eurofondov pre našu vedu. Predložiť ho má komisii do 15. mája, aby ho formálne schválila. Slovensko patrí medzi krajiny s najnižšími výdavkami na výskum a inovácie. V roku 2012 tvoril podiel výdavkov na výskum a inovácie 0,82 % HDP. Pre porovnanie, priemer v EÚ bol 2,06 % a v krajinách V4 1,27 %.

Pri financovaní výskumu a inovácií u nás pritom prevláda verejný sektor, súkromný sektor, teda firmy, sa do financovania zapájajú len málo. Od roku 2005 síce Slovensko zvýšilo investície do výskumu a vývoja na jedného obyvateľa, stále však zaostávame za inými krajinami. Naša krajina sa tiež málo zapája do medzinárodnej spolupráce, upozorňuje materiál.

Peniaze z eurofondov budú podľa návrhu v nasledujúcich siedmich rokoch smerovať najmä do posilnenia technologického rozvoja a inovácií a do zvýšenia konkurencieschopnosti malého a stredného podnikania. Na cieľ s názvom Posilnenie výskumu, technologického rozvoja a inovácií, by malo ísť z celkovej sumy 2,23 miliardy eur takmer 81 %, teda 1,8 miliardy. Z toho 146 miliónov eur by malo špeciálne smerovať na podporu aktivít výskumu v Bratislavskom kraji.

„Aktivity sú zamerané na konsolidovanie existujúcej a nevyhnutné rozšírenie výskumnej a inovačnej infraštruktúry a kapacít s cieľom rozvoja excelentnosti v oblasti výskumu, vývoja a inovácií,“ uvádzajú tvorcovia materiálu. Tieto peniaze pôjdu aj na opatrenia, ktoré by mali zabezpečiť lepšiu výkonnosť výskumu na Slovensku, aby sa zlepšilo poskytovanie služieb výskumným inštitúciám aj podnikateľom. Financie by mali smerovať aj do spolupráce medzi akademikmi a podnikateľmi.

Ďalších takmer 366 miliónov eur z celkovej sumy by zas malo poslúžiť na zvýšenie konkurencieschopnosti malého a stredného podnikania. Slovenské podniky totiž podľa materiálu uprednostňujú nákup hotových technológií a neinvestujú tak do vlastného výskumu. Rezort školstva si sľubuje, že by to peniaze z eurofondov mohli pomôcť zmeniť.

„Aktivity budú zamerané na stimulovanie podnikania, najmä prostredníctvom uľahčenia využívania nových nápadov v hospodárstve, podporu zakladania nových firiem a zvýšenie miery ich prežitia na trhu aj prostredníctvom vytvorenia podmienok pre podporu rastu, inovatívnosti a rozvoja,“ uvádza rezort školstva v návrhu. V rámci uvedenej sumy pre rozvoj konkurencieschopnosti malého a stredného podnikania je vyčlenených takmer 25 miliónov eur špeciálne pre Bratislavský kraj.

Zvyšných 68 miliónov eur z celkovej sumy navrhovaného Operačného programu Výskum a inovácie je vyčlenených na jeho riadenie a koordináciu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu