Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Obchodovanie s ľuďmi sa nevyhýba ani Slovensku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: indiatvnews.com)

BRATISLAVA – Podľa odhadov neziskových organizácií sa ročne tisícky ľudí na celom svete stávajú obeťami obchodovania s ľuďmi, pričom ani Slovensku sa tento pálčivý problém nevyhýba.

Podľa Slovenskej katolíckej charity (SKCH) na Slovensku zatiaľ platí, že sme viac zdrojovou a tranzitnou krajinou ako cieľovou. Dokazujú to aj skúsenosti z projektu Stop obchodovaniu s ľuďmi, ktorý SKCH zastrešuje už od roku 2008. TASR o tom informoval hovorca SKCH Lukáš Melicher.

 "Obchodovanie s ľuďmi sa spája s javmi ako chudoba, nezamestnanosť či napríklad nedostatočné vzdelanie. Naša práca potvrdzuje, že ľudia z chudobných oblastí migrujú do zahraničia s vidinou lepšieho života a pod tlakom životných okolností. Ten obchodníci vedia využiť vo svoj prospech a zlákať ich," uviedol generálny sekretár SKCH Radovan Gumulák. Ohrozenými alebo priamo obeťami sa doteraz stali nielen ľudia s nízkym vzdelaním, ženy či Rómovia, ale aj tí s vysokoškolským diplomom. Muži boli obchodovaní na nútené manuálne práce alebo v prípade hendikepu na nútené žobranie. Mladí ľudia boli najväčšiemu riziku vystavení počas študijných pobytov, letných brigád či práce ako au-pair.

"Praktiky obchodníkov sa zdokonaľujú a takmer na každú cieľovú skupinu existujú špeciálne prispôsobené triky," vysvetlila Andrea Bezáková, projektová manažérka projektu Stop obchodovaniu s ľuďmi. Dodáva, že pritom väčšinou nejde o únosy ľudí, ale dobrovoľné vycestovanie za prácou, ktoré nesprevádza násilie, ale skôr lákavé ponuky a falošné sľuby. Na ľudí stále zaberajú ponuky rýchleho zárobku s pokrytím cestovných nákladov a ubytovania alebo ponuky na splatenie dlhov úžerníkom v rómskych komunitách. Lákadlom sú aj ponuky sobášov, pohodlného života a lásky v zahraničí pre mladé ženy a dievčatá. "Naši klienti až na mieste postupne zistili, že sa začala nečistá hra s ich životom, prišli o doklady, nedostávali sľúbený plat a žili v ťažkých podmienkach," dodal Gumulák.

SKCH preto spolupracuje s Ministerstvom vnútra SR na plnení Národného programu boja proti obchodovaniu s ľuďmi poskytovaním svojich služieb, predovšetkým starostlivosťou o obete obchodovania s ľuďmi, ale v rámci možností aj ich vyhľadávaním na miestach, kde sa predpokladá ich prítomnosť. Charita sa rovnako venuje preventívnym aktivitám medzi najviac ohrozenými skupinami obyvateľstva, na školách, v detských a reedukačných zariadeniach a zariadeniach pre žiadateľov o azyl. Cieľom návštev a kontaktu s rizikovými skupinami je tiež aktívne vyhľadávanie obetí obchodovania s ľuďmi s následnou ponukou pomoci.

"Väčšina klientov sa k nám dostáva prostredníctvom mimovládnych organizácií, či už našich slovenských, alebo zahraničných parterov," povedala Bezáková. Cestou je aj Linka pomoci 0800 800 818 financovaná rezortom vnútra, kde môžu ľudia v ohrození dostať adekvátnu podporu a pomoc, a v prípade potreby sa dostať do starostlivosti SKCH.

Charita poskytuje ľuďom, ktorí sa stali obeťou obchodovania, komplexnú pomoc od opätovného vybavovania dokladov, cez zdravotnú, psychologickú a sociálnu starostlivosť, možnosť dokončenia vzdelania či získania kvalifikácie, až po možnosť utajeného ubytovania, najmä v prípade, že obeť nemá vlastný domov, alebo bola by pri začatí vyšetrovania ohrozená páchateľmi. Východiskom je vždy konkrétna situácia daného človeka a jeho potreby. "Od začiatku projektu sme mali v starostlivosti 25 klientov, ktorým bola poskytovaná práve komplexná starostlivosť," dodal Gumulák.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu