Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Mladí vedci zo Slovenska súťažia v USA o ceny za 4 milióny!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: flickr.com)

BRATISLAVA - Sedem mladých stredoškolákov zo Slovenska v týchto dňoch bojuje v konkurencii študentov z celého sveta na súťaži Intel ISEF v americkej Arizone o ceny v hodnote štyri milióny amerických dolárov. Finále tohto medzinárodného vedecko-technického veľtrhu odštartovalo v nedeľu (12. 5.) a potrvá do piatka (17. 5.).

"Slovenských súťažiacich čaká tvrdá konkurencia vyše 1500 študentov približne zo 70 krajín celého sveta, ktorých projekty bude hodnotiť medzinárodná porota za účasti špičkových vedcov vrátane niekoľkých nositeľov Nobelovej ceny," uviedol Pavel Svoboda zo spoločnosti Intel Czech. Slovenskú reprezentáciu, sedmičku mladých vedcov a ich päť projektov, vybrali združenia Amavet a Mladí vedci Slovenska.

Na víťaza čaká počas slávnostného vyhlásenia v piatok (17. 5.) Cena Gordona Moorea, ktorú tento rok udelia už štvrtýkrát. Udeľuje ju Nadácia spoločnosti Intel a je dotovaná sumou 75.000 USD (57.812 eur). Dvaja ďalší finalisti získajú Cenu spoločnosti Intel pre mladých vedcov vo výške 50.000 USD.

Na ostatných úspešných finalistov v 17 vedeckých kategóriách od matematiky, chémie a počítačové vedy cez botaniku, medicínu až po spoločenské vedy, ekológiu čakajú ceny, granty, štipendiá a vedecké pobyty, ktoré im môžu pomôcť s vedeckou kariérou. Študenti, ktorí sa vo svojej kategórii umiestnia do štvrtého miesta, môžu počítať s bezplatným štipendiom na najlepších amerických univerzitách.

O priazeň poroty sa budú uchádzať študenti z košického Gymnázia sv. Tomáša Akvinského Michal Dorko a Saša Havrillová s projektom Experimentálne štúdium plazmového výboja vo vzduchu. Projekt 2-deoxyglukóza znižuje účinok Sorafenibu metabolickou dráhou v malígnom melanóme predstaví Emília Petríková z banskobystrického Gymnázia J. G. Tajovského.

Michaela Brchnelová sa vo svojom projekte zaoberá dynamikou pozostatku po supernove G120.1+01.4, ktorý je tiež nazývaný aj Tychov pozostatok po supernove. Katarína Orsághová a Mária Beňová sa v projekte zameriavajú na alergiu na roztoče. Projekt súťažiaceho Michala Račka je zas o Farnsworthovom fúzore. Podmienkou je, aby projekty finalistov riešili významné vedecké problémy, ktoré reagujú na globálne výzvy súčasného sveta.

Aktuálny ročník súťaže prebieha vo Phoenixe v Arizone v termíne od 12. do 17. mája. Zúčastňuje sa na ňom viac ako 1500 študentov stredných škôl približne zo 70 krajín, ktorí tam predstavia viac ako 1200 projektov a budú súťažiť takmer o štyri milióny USD. Slovenskí študenti už na súťaži získali viacero ocenení.

Intel ISEF je najväčšia a jediná celosvetová súťaž pre študentov stredných škôl, ktorú od roku 1950 organizuje Spoločnosť pre vedu a verejnosť.

(1 EUR = 1,2973 USD)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu