Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vedci budú skúmať vplyv pohybu na prevenciu a liečbu chorôb

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: flickr.com)

BRATISLAVA - Využitie pohybu nielen ako prevencie, ale aj liečby civilizačných ochorení a prejavov starnutia, bude skúmať nové Centrum výskumu starnutia a civilizačných ochorení na Univerzite Komenského (UK) v Bratislave. Centrum bude pôsobiť na Fakulte telesnej výchovy a športu UK.

"Náplňou centra bude skúmať pohybové aktivity vo vzťahu k prevencii, vzniku rozličných ochorení, spomaleniu procesu starnutia, udržaniu dobrého funkčného stavu aj v neskoršom veku či terapii pri mnohých ochoreniach," uviedla riaditeľka nového centra Janka Lipková. Pripomenula, že pohyb má pozitívny efekt na ochorenia ako vysoký tlak, srdcovo-cievne choroby, obezita, osteoporóza, diabetes, onkologické ochorenia, metabolický syndróm a ďalšie. 

Niektoré projekty už bežia, ako napríklad Mobilita v starobe. "Rieši sa tam účinnosť klasického silového tréningu v porovnaní s elektrostimuláciou, ktorá sa používa u ochrnutých pacientov, ale má svoj potenciál aj u seniorov, ktorí sú naozaj slabí," uviedol vedúci sekcie fyziológie a molekulárnej biológie Milan Sedliak.

Tréningovú štúdiu v rámci projektu, ktorý sa začal v roku 2008, už dokončilo 30 ľudí. Od mája tohto roku do projektu zapojili aj onkologických pacientov. Taktiež sa podrobia klasickému silovému tréningu a elektrostimulácii, potom sa porovná účinnosť v podpornej liečbe karcinómu prostaty a prsníka.

"Bude sa skúmať, ako im pohyb pomôže zvládnuť poliečebné následky," hovorí Sedliak. Pripomenul, že napríklad pri karcinóme prostaty sa používajú lieky, ktoré znižujú svalovú hmotu a človek je slabý. "Tréning je práve zameraný na to, aby tú svalovú hmotu zvýšil," dodal. Cieľom by mali byť odporúčania, aké pohybové aktivity môžu pomôcť pacientom pri určitých ochoreniach. 

V budúcnosti sa chcú venovať aj iným diagnózam, ale aj deťom, či už zdravým, alebo deťom s nadváhou. "Ak sa to podchytí v skorom veku, nemusí sa riešiť nedostatok sily v staršom veku," dodal. Výstupom projektu by teoreticky mohli byť odporúčania aj pre hodiny telesnej výchovy na školách. 

Činnosť centra je financovaná prevažne z prostriedkov zo zahraničných a domácich grantov. "Nechceme zaťažovať FTVŠ požiadavkami na financovanie," dodal Sedliak. Centrum disponuje technickým vybavením, ktoré pochádza čiastočne z vlastného vývoja a sčasti ide o štandardné diagnostické prístroje. Spolupracujú aj s ďalšími univerzitami či vedeckými ústavmi. Podľa Sedliaka nechcú robiť len vedu pre vedu a výstupmi ich činnosti by mali byť aj publikácie v medzinárodných vedeckých časopisoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu