Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Slovensku hrozia záplavy: V Levickom okrese vyhlásili 3. stupeň, ľudia zostali bez pitnej vody!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto

ZVOLEN - Na Slovensku stúpajú hladiny riek, v dvoch obciach je vyhlásená mimoriadna situácia – povodeň. Uviedla to Miriam Žiaková z Hasičského a záchranného zboru (HaZZ). Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) nameral dnes na 22 staniciach štátnej hydrologickej siete hladiny, ktoré zodpovedajú povodňovým situáciám.

V obci Lehota pod Vtáčnikom (okres Prievidza) naďalej platí druhý stupeň povodňovej aktivity. Informoval o tom prednosta Obecného úradu v Lehote pod Vtáčnikom Jozef Mendel. "Situácia na prvom záchytnom stupni vodnej nádrže Suchý polder sa nemení, tam priteká väčšie množstvo vody. Spodný stupeň je zastabilizovaný, naďalej tam však prečerpávame vodu do strán," informoval o aktuálnej situácii na vodnej nádrži Mendel. Podľa slov Mendela stav vodnej hladiny na nádrži ovplyvní vývoj počasia v nočných hodinách. "Uvidíme ako bude v noci, či bude mrznúť," uzavrel Mendel. Druhý stupeň povodňovej aktivity pre územie časti obce Lehota pod Vtáčnikom na vodnom toku Suchý potok a značných prítokoch z katastra obce Podhradie platí v obci od 24. februára od 15.00 h. Dôvodom výrazného vzostupu hladiny nádrže boli vyššie teploty, pre ktoré sa začal topiť sneh.

Pre stúpajúcu hladinu rieky Hron uzatvorili cestu tretej triedy III/51015 medzi obcami Hronovce a Malé Ludince. Ako informuje nitrianske krajské operačné stredisko polície, na mieste je dopravné značenie a obchádzka vedie cez obce Hronovce, Želiezovce, Sikenica a Malé Ludince.

"K 12.00 h dnešného dňa (25.2.) bola na Slovensku vyhlásená mimoriadna situácia - povodeň v obciach Plášťovce a Veľký Biel. Druhý stupeň povodňovej aktivity bol vyhlásený v troch obciach. Všetky tri sú na území Banskobystrického kraja," uviedla Žiaková. V obciach Veľký Biel (okres Senec) a Plášťovce (okres Levice) bola vyhlásená mimoriadna situácia - povodeň. "Na základe žiadosti ObÚ Senec boli o 10.40 h z humanitárnej základne CO Limbach poskytnuté obciam Chorvátsky Grob a Čierna Voda dve kalové čerpadlá s príslušenstvom," dodala. V troch obciach na území Banskobystrického kraja bol vyhlásený II. stupeň povodňovej aktivity, a to v obciach Čeláre, Muľa a Zvolenská Slatina. V dopoludňajších hodinách odčerpávali hasiči vodu z pivničných priestorov domov pre stúpajúce hladiny riek v mestách a obciach Jablonica, Prievidza - osada Borina, Pohorelá a Brehy. Príslušníci HaZZ situáciu na stúpajúcich tokoch monitorujú a sú pripravení poskytnúť pomoc. "Tretí stupeň povodňovej aktivity bol vyhlásený dnes v dvoch obciach. Jablonica, okres Senica, Trnavský kraj a v obci Plášťovce okres Levice, Nitriansky kraj. K 14.00 h dnešného dňa bol vyhlásený druhý stupeň povodňovej aktivity v ďalších dvoch obciach, a to Lehota pod Vtáčnikom a Sološnica," doplnila Žiaková. Situácia ani vo večerných hodinách nebola podľa Hazuchovej dobrá, pretože hladina vody klesala len veľmi pomaly. Jablonicu pravidelne ohrozuje rieka Myjava, dnes však voda pochádzala hlavne z okolitých kopcov a polí. Obvodný úrad v Senici v ďalších obciach okresu väčšie problémy s vodou neeviduje. Krízový štáb by bol zvolaný len v tom prípade, ak by voda ohrozovala dve alebo viac obcí, čo sa dnes nestalo.

"Na jednej stanici bola dosiahnutá hladina zodpovedajúca 3. stupňu povodňovej aktivity, na siedmich staniciach hladiny dosiahli 2. stupeň povodňovej aktivity a na 14 staniciach 1. stupeň povodňovej aktivity. Najviac postihnutými oblasťami boli povodie Ipľa a povodie Nitry," povedala hydrologička SHMÚ Danica Lešková. Dodala, že vzhľadom na dnes predpokladané teploty 4 až 8 stupňov Celzia a zrážky už len do 5 mm sa predpokladá na tokoch ustálenosť až mierny vzostup vodných hladín. Tretí stupeň povodňovej aktivity je v Plášťovciach na toku Litava.

Lešková pripomenula, že nepriaznivá hydrologická situácia sa začala vyvíjať už v piatok 22. februára, keď spadlo 5 – 10 mm zrážok vo forme mokrého snehu, na západnom Slovensku do 18 mm. Sobotňajšie zrážky s úhrnom v priemere 20 mm a teploty do päť stupňov Celzia zapríčinili, že dážď a topiaci sa sneh zdvihli hladiny tokov. "Nedeľňajší dážď s úhrnom osem až 15 mm opäť na západnom Slovensku a juhu stredného Slovenska znamenal ďalšie vzostupy hladín riek," povedala Lešková. Dodala, že v súčasnosti na postihnutých miestach neprší alebo len slabo mrholí. Takáto poveternostná situácia by podľa nej mala postupne zmierniť vzostupy vodných hladín a situáciu upokojovať.

Obyvatelia obce Ipeľský Sokolec na Šahansku  v okrese Levice zostali bez pitnej vody. Občania si chodia odoberať pitnú vodu do fliaš z cisterny, ktorú zabezpečila obec. Ipeľský Sokolec so zhruba 850 obyvateľmi nemá obecný vodovod, ľudia využívajú vlastné studne. Tie sú momentálne zaplavené znečistenou spodnou vodou. „Boli tu hygienici, odobrali vzorky. Bude trvať minimálne tri dni, kým budú známe výsledky. Ešte dnes vyhlásime mimoriadnu situáciu v obci. Kým nebude voda v poriadku, budeme ju musieť dovážať v cisternách. Neviem povedať, ako dlho to bude trvať,“ uviedol starosta Arnold Ozsvald.

Vody z topiaceho sa snehu sa dnes obávajú v obci Rapovce v okrese Lučenec. Ako informoval starosta dediny Ladislav Sóky, v Mučínskom potoku a v rieke Ipeľ sú ešte minimálne prietokové rezervy. Viac sa obávajú vnútornej vody, ktorá tečie z polí popri sociálnych bytovkách. V Rapovciach monitoruje samospráva povodňovú situáciu každú hodinu. Doteraz ešte ale nemuseli vyhlásiť ani najnižší stupeň povodňovej aktivity. "Pri hlavnej ceste, ktorú voda ohrozuje najviac, máme ešte rezervu približne 30 centimetrov. Platí to tak pre Mučínsky potok, ako aj pre rieku Ipeľ. Napriek tomu, že neprší, výrazne sa oteplilo, následkom čoho sa topí sneh na poliach. Táto vnútorná voda potom tečie intravilánom obce a okolo bytoviek. Tam nemáme veľa možností, ako sa chrániť, pretože je to nižšie položené miesto," dodal Sóky. Stúpajúcu hladinu rieky Ipeľ potvrdil aj Slovenský vodohospodársky podnik. Podľa jeho hovorcu Ľuboslava Krna situáciu zatiaľ riešia prečerpávaním vôd najmä v južnejšie položených okresoch.

Zdvihnutie hladiny toku Litavy na 231 cm, čo už znamená 3. stupeň povodňovej aktivity, zaznamenali dnes ráno pracovníci Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) na mernom úseku v Plašťovciach. Vzostup na druhý stupeň hlásia v Banskobystrickom kraji aj z tokov Suchej v Prši, Tisovníka v Dolnej Strehovej, Starej rieky v Pôtri, Krtíša v Želovciach, Krupinice v Pláštovciach a Štiavnice v Horných Semerovciach. Zvýšenie hladín na 1. stupeň hlásia aj niektoré úseky tokov Ipeľ, Sikenica, Búr, Muráň, Turiec a Rimava. Na poliach medzi Vígľašom - Pstrušou a Detvou sú vyliate prítoky rieky Slatina.

Hladina miestneho potoka v obci Veľká nad Ipľom v okrese Lučenec dnes začala klesať. Ako povedal starosta obce Gabriel Rácz, v obci pokračujú v monitoringu podľa druhého stupňa povodňovej aktivity, ale voda samotnú obec neohrozuje. Voda miestneho potoka vo Veľkej nad Ipľom sa zatiaľ vybrežila len v extraviláne obce. V dedine už začala hladina klesať. "Od rána je to možno menej o desať centimetrov. Ani na okolí už nie sú také veľké zásoby snehu, tak jeden až dva centimetre. S tohto hľadiska by sme už nemali byť ohrození. Bol som sa pýtať aj ľudí, ako je to s vodou v pivniciach. Aj tam je to v rámci bežnej situácie," dodal Rácz.

Pred možnými povodňami z dažďa a topiaceho sa snehu varuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pre okresy Lučenec, Veľký Krtíš a Levice - východ vydal výstrahu druhého stupňa. Výstraha prvého stupňa dnes platí pre okresy Skalica, Senica, Malacky, Myjava, Piešťany, Trnava, Pezinok, Topoľčany, Bánovce nad Bebravou, Prievidza, Partizánske, Žarnovica, Nové Zámky, Levice - západ, Revúca a Rožňava.


Slovensku hrozia záplavy: V
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: shmu.sk)

Slovensku hrozia záplavy: V
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: shmu.sk)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu