Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Hladiny riek prestávajú stúpať, oteplenie môže situáciu skomplikovať

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRŠA - Hladina rieky Suchá v obci Prša v okrese Lučenec sa dnes stabilizovala a prestala stúpať. V obci ale ešte stále platí druhý stupeň povodňovej aktivity. Ako povedala starostka obce Mária Nagyová, pred povodňami ich uchránili opatrenia, ktoré urobili vlani vodohospodári a samotná obec.

V obci Prša mali v minulosti problém s vodnými tokmi na viacerých miestach. Minulý rok však vodohospodári vyčistili koryto Suchej a vybratým materiálom spevnili brehové hrádze. Obec na vlastné náklady vyčistila starý melioračný kanál.

"Môžem povedať, že ak by sa vlani tieto opatrenia nespravili, mali by sme problém so záplavami už aj tento rok. Pomohla aj úprava mostov. Betónovú rúru sme napríklad vymenili za most a vznikol tak voľný priepust. Upravovali sme najmä úsek od železničného mosta v smere na Fiľakovo, až po Šávoľský most. Pri prietoku Suchej sme teraz mali rezervu približne pol metra. Momentálne sa už situácia stabilizovala, hladiny nestúpajú a my už len pokračujeme v monitoringu," povedal Nagyová.

Myjava zostala v koryte, problémy robí topiaci sa sneh

Už druhý deň je v obci Jablonica v okrese Senica vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity. Obyvatelia Trnavskej ulice majú zaplavené pivnice domov, dvory a záhrady. Vodu odčerpávajú miestni dobrovoľní hasiči.

Problémy v tomto prípade nespôsobila rieka Myjava, ale náhle oteplenie a topenie sa snehu v horách a na poliach. "Myjava nám tiež stúpala, ale našťastie zostala v koryte. Keby sa k terajším problémom pridala aj Myjava, to by bol koniec,“ povedala starostka Alena Hazuchová. Oproti pondelku je dnes situácia v obci pokojnejšia, zaplavené už nie sú ani miestne cesty a verejné priestranstvá. Tretí povodňový stupeň podľa Hazuchovej pravdepodobne ešte dnes odvolajú.

Hasiči dnes ráno postupne odčerpávali vodu z pivníc a kotolní domov na Trnavskej ulici. Náhradu vzniknutej škody si podľa starostky musia majitelia domov uplatňovať v poisťovniach, na obecnom majetku škody nevznikli. Hazuchová v súvislosti so záplavami vyzdvihla neúnavnú činnosť dobrovoľných hasičov, ktorí už tretí deň pomáhajú všade, kde je to potrebné.

Horné Orešany: Potok Parná kulminoval, hladina klesá

Hladina potoka Parná v Horných Orešanoch pri Trnave sa už dva dni pohybuje na úrovni 1. stupňa povodňovej aktivity, ale po kulminácii má klesajúcu tendenciu.

Podľa starostu Jána Kormútha je situácia pokojná, vodu z topiaceho sa snehu v Malých Karpatoch nad obcou zachytáva priehrada, ktorá má ešte značnú rezervu. Nič nenasvedčuje podľa neho tomu, že by sa zopakovali záplavy spred takmer dvoch rokov.

"Boli sme sa pozrieť v kopcoch, je tam ešte viac ako polmetrová vrstva snehu. Postupné topenie priehrada zvládne a vodohospodári budú vodu vypúšťať priebežne. Nemáme obavy," dodal Kormúth.

Horné Orešany zažili záplavy v júni 2011, keď prudký prívalový dážď dvihol hladiny tokov a hrozilo vyliatie priehrady. Parná zaplavila niekoľko desiatok pivníc domov v obci. Podobnú situáciu riešili v Horných Orešanoch aj v roku 2006.

Lehota pod Vtáčnikom: V obci už neplatí druhý stupeň povodňovej aktivity

Vzhľadom na pokles hladiny vo vodnej nádrži Suchý polder v obci Lehota pod Vtáčnikom (okres Prievidza) starosta obce Ján Cipov odvolal druhý stupeň povodňovej aktivity pre územie časti obce na vodnom toku Suchý potok a prítokoch z katastra obce Podhradie. Dnes o tom informoval prednosta Obecného úradu v Lehote pod Vtáčnikom Jozef Mendel.

"Počas tejto noci teploty poklesli na hodnotu okolo nula stupňov Celzia, čo znamená, že poklesli aj prítoky a menej sa topil sneh. Voda preto momentálne plynulo preteká aj tam, kde sa predtým vylievala," informoval o aktuálnej situácii Mendel.

Ako doplnil Mendel, ďalší vývoj bude záležať na počasí, pretože meteorológovia hlásia teploty okolo desiatich stupňov Celzia. "Naďalej sledujeme situáciu. Uvidíme, ako sa bude nádrž počas obeda správať, či tam nebudú ďalšie veľké prítoky vody," uzavrel Mendel.

Druhý stupeň povodňovej aktivity platil v časti obce Lehota pod Vtáčnikom od 24. februára od 15.00 h. Dôvodom výrazného vzostupu hladiny nádrže Suchý polder boli vyššie teploty, pre ktoré sa začal topiť okolitý sneh. Obecní a dobrovoľní hasiči vodu prečerpávali, obec mala v prípade potreby pripravených aj viac ako 180 vriec s pieskom.

Hladina Moravy stúpa

V júni to budú tri roky od devastačnej povodne, ktorá sa prehnala obcami Častá a Píla. Spôsobila ju prívalová vlna z dažďových zrážok, ktoré aj v súčasnosti môžu ohroziť pokojný život ľudí v malokarpatských obciach.

Zatiaľ je však všetko v poriadku. "Ráno som obišiel rizikové úseky aj na Píle a nič nehrozí. Boli tu aj pracovníci z Povodia Váhu. Pred tromi rokmi povodeň dokonca strhla aj most ponad frekventovanú cestu medzi obcami Častá a Dubová, no dosiaľ nič nenaznačuje, že by sa podobná situácia mala opakovať. Nový most, ktorý dal postaviť Bratislavský samosprávny kraj, drží a prietočnosť potoka pod ním je bezproblémová," uviedol starosta Častej Stanislav Jablonovský.

Relatívne pokojná je zatiaľ situácia aj na rieke Morava. Jej hladina sa od Moravského Svätého Jána až po Devínsku Novú Ves pohybovala dnes ráno približne od troch do štyroch metrov, čo nebol dôvod ani na vyhlásenie prvého stupňa povodňovej aktivity. Avšak prakticky na všetkých meracích staniciach pozdĺž toku voda v koryte stúpa.

V Záhorskej Vsi dosiahla výšku 350 cm. "Takáto hladina nám už nedovoľuje prevádzkovať kompu na rakúsku stranu, bol sme nútení ju uzavrieť. Situáciu stále monitorujeme. Vážnejšia sa zdá byť na prítoku Moravy, riečke Malina. Bol som sa ráno pozrieť v Jakubove a hladina Maliny je už len jeden meter od koruny hrádze," uviedol starosta obce Záhorská Ves Boris Šimkovič.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu