Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Počasie sa búri: Juhu hrozia povodne, na horách nárazový vietor

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Na juhu Slovenska v okresoch Levice a Nové Zámky hrozia povodne. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) výstrahou prvého stupňa. Tá platí v Leviciach už od utorka (26. 2.) a v Nových Zámkoch od štvrtka (28. 2.) a potrvá až do odvolania.

"Na dolnom Ipli je predpoklad pretrvávania vysokých vodných hladín zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," vysvetľujú meteorológovia výstrahu na svojom webe.

Nadpriemerne vysoká hladina riek bola dnes o 12.00 h nameraná celkove na piatich staniciach. Najdlhšie sa vysoká hladina rieky drží na toku Ipľa pri mernej stanici Vyškovce, ktorá je pri hranici s Maďarskom. Hladina vody tam dosiahla druhý stupeň povodňovej aktivity.

Najnižší stupeň povodňovej aktivity bol nameraný na staniciach Slovenské Ďarmoty, Kalonda, Salka (všetko na toku rieky Ipeľ) a Vysoká pri Morave (na toku rieky Morava).

V Západných Tatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Na svahoch so severnou orientáciou sa vyskytujú nestabilné snehové dosky rôznych veľkostí a tvrdostí, sneh nie je previazaný a tieto lokality si vyžadujú lokálne posúdenie stability snehovej pokrývky. Informoval o tom Igor Žiak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

V Nízkych Tatrách a Veľkej Fatre sa vytvorilo malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Snehová pokrývka je všeobecne dobre spevnená a stabilná, tvrdá. Uvoľnenie lavín je vo všeobecnosti možné len pri veľkom dodatočnom zaťažení na ojedinelých plochách vo veľmi strmom extrémnom teréne. Možné je len uvoľnenie spontánnych splazov a malých lavín.

Pre Nízke Tatry, Západné Tatry a Veľkú Fatru vydala Horská záchranná služba výstrahu pred silným vetrom. „Na hrebeňoch sa očakáva výskyt vetra, ktorý krátkodobo v nárazoch môže dosahovať rýchlosť 90 kilometrov za hodinu. Turistické chodníky sú na mnohých miestach v najvyšších polohách zľadovatené, hrozí nebezpečenstvo pošmyknutia, používajte zimnú výstroj a výzbroj,“ uvádza sa vo výstrahe HZS.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu