Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Heribanove (†43) neznesiteľné bolesti: Výsledky pitvy... Toto je príčina jeho smrti!

Dano Heriban Zobraziť galériu (2)
Dano Heriban (Zdroj: Petr Kozlík pre film Muž, ktorý stál v ceste)

BRATISLAVA - Zdá sa, že za smrť herca Dana Heribana naozaj nemôže infarkt. Objavili sa totiž informácie, že pitva odhalila natrhnutie srdcovej tepny.

Dano Heriban skonal v stredu ráno po tom, čo ho bolel chrbát a v utorok zamieril na urgentný príjem jednej z bratislavských nemocníc. Podľa vyjadrení jeho suseda boli hercove bolesti doslova neznesiteľné. Lekári však neodhalili žiadnu závažnú príčinu. 

Spočiatku sa preto hovorilo o infarkte. To však spochybnil uznávaný lekár Milan Kulkovský. „Podľa dostupných informácií je na základe mojich skúseností pravdepodobnou príčinou náhleho skonania Daniela Heribana akútna disekcia aorty, ktorá sa, žiaľ, prejavuje často nešpecificky, napríklad bolesťami chrbta,“ vyjadril sa na sociálnej sieti Instagram. 

Heribanove (†43) neznesiteľné bolesti:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR)

A zdá sa, že jeho odhad bol naozaj správny. Denník SME totiž priniesol správu, že už bola vykonaná pitva. Príčinou umelcovho úmrtia bola podľa ich informácií práve akútna disekcia aorty. To znamená, že v srdcovej tepne vznikla trhlina. Ak sa tento stav neodhalí včas, následkom môže byť vnútorné krvácanie či prerušenie prívodu krvi do životne dôležitých orgánov. 

Príznakom býva náhla bolesť hrudníka alebo chrbtice a tiež ďalšie sprievodné znaky môžu vyvolávať dojem, že ide o infarkt. To, či lekári v Heribanovom prípade nepochybili, keď ho poslali domov, zatiaľ Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou nepreveruje, pretože nedostal žiadny podnet. Do zisťovania okolností sa však môže pustiť aj z vlastnej iniciatívy. „Dôvody na dohľad z vlastného podnetu v súčasnosti analyzujeme,“ povedala pre denník hovorkyňa úradu Monika Hudecová.

Ako sa vyjadril prednosta Kliniky angiológie Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb v Bratislave Juraj Maďarič, tento stav sa veľmi ťažko diagnostikuje a nemusí ísť o zanedbanie starostlivosti. „Najistejšou metódou, ako akútnu disekciu aorty odhaliť, je CT vyšetrenie aorty s podaním kontrastnej látky, alebo v niektorých prípadoch aj echokardiografické vyšetrenie,“ uviedol. 

Viac o téme: Dano Heriban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu