Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Fico pripustil pokles daní z palív, zaťažil by však nimi podniky

BRATISLAVA - Vláda môže znížiť sadzby spotrebných daní z pohonných látok za podmienky, že štát dodatočne zdaní vlaňajšie zisky komerčných bánk a sprivatizovaných strategických podnikov.

Novinárom to dnes po rokovaní Rady pre hospodársku krízu (RHK) povedal premiér Robert Fico. Zvažovaný pokles spotrebných daní by si podľa neho vyžiadal výpadok príjmov štátu vo výške tri až päť miliárd korún (99,58 až 165,97 milióna eur).

"Som pripravený predložiť návrh na zníženie spotrebných daní z pohonných hmôt za predpokladu, že sa dodatočne zdania banky za rok 2008 a strategické podniky, ktoré mali historické zisky. Inak by zníženie spotrebných daní znamenalo rozpad verejných financií," vyhlásil premiér.

Fico ako opozičný politik viackrát presadzoval zníženie daní na pohonné hmoty. Po nástupe do čela vlády v roku 2006 však takéto návrhy už odmietal. Pre nižšie dane sa oplatí Slovákom najmä z prihraničných oblastí tankovať napríklad aj v Rakúsku. Ceny benzínu a nafty v Maďarsku zase zatraktívnilo oslabenie forintu.

Podľa premiéra žiadny z predstaviteľov, ktorí sa dnes zúčastnili rokovania RHK, nenavrhol zníženie daňového zaťaženia benzínu alebo nafty. Spotrebné dane z pohonných látok patria na Slovensku k najvyšším v rámci Európskej únie. Od nástupu súčasnej vlády v roku 2006 sa ich nastavenie nemenilo.

"Zníženie samotných daní spôsobí len výpadok príjmov a obmedzenie teda možností štátu ako takého," tvrdil minister financií Ján Počiatek. Oslabenie pozície štátu by podľa neho viedlo k tomu, že vláda by v čase svetovej hospodárskej krízy nemala peniaze na boj proti jej dôsledkom.

Štát okrem pohonných látok zaťažuje spotrebnými daňami napríklad aj alkohol a tabak. Na daniach vlani vybral celkovo 271,88 miliardy Sk (9,03 miliardy eur), asi pätinu z toho tvorili spotrebné dane. Daňové príjmy štátu v tomto roku negatívne zasiahne hospodárska kríza.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu