Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Ekonomika môže tento rok skĺznuť do recesie, tvrdí Fico

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Slovenská ekonomika môže v tomto roku skĺznuť do recesie. Po rokovaní Rady pre hospodársku krízu (RHK) to dnes pred novinármi naznačil premiér Robert Fico. S prepadom hospodárstva krajiny do červených čísel počítajú už viaceré komerčné banky. Revíziu prognóz vývoja hrubého domáceho produktu (HDP) smerom nadol už pripustilo ministerstvo financií aj centrálna banka (NBS).

Podľa Fica sa v krajinách eurozóny tento rok predpokladá zníženie HDP v priemere o tri percentá. "Slovenská republika, ak si zoberieme aj tie najpesimistickejšie odhady (...) je stále okolo dvoch percentuálnych bodov vpredu pred priemerom eurozóny," vyhlásil premiér.

Kríza poznačila výkonnosť hospodárstva už koncom minulého roka, keď sa medziročný rast HDP v štvrtom kvartáli výrazne spomalil na 2,5 percenta. Za celý uplynulý rok si ekonomika polepšila o 6,4 percenta. Napriek očakávanému ochladeniu hospodárstva by sa Slovensko malo udržať v popredí krajín Európskej únie.

Ministerstvo financií v aktuálnej prognóze počíta na tento rok s rastom HDP o 2,4 percenta. NBS ho odhadla na 2,1 percenta. Ficova vláda presadila viaceré opatrenia na zmiernenie dopadov krízy na zamestnanosť a hospodársky rast. Pôvodne na ne vyčlenila asi 332 miliónov eur (okolo desať miliárd korún), ktoré chcela získať presunom výdavkov jednotlivých ministerstiev a štátnych úradov. "Je to 340 miliónov eur nakoniec, to presné číslo," doplnil minister financií Ján Počiatek.

Štát tiež finančne podporil nákup nových áut výmenou za likvidáciu starších vozidiel. "Nebudeme prijímať finančné opatrenia, ktoré by ďalej zvyšovali deficit štátneho rozpočtu," tvrdil dnes Fico. Štátny rozpočet na tento rok počíta s verejným schodkom 2,08 percenta HDP, ministerstvo financií však už pripustilo, že bude vyšší.

Fico už skôr vyhlásil, že kabinet sa bude snažiť udržať deficit pod hranicou troch percent z výkonu ekonomiky. Ďalším protikrízovým opatrením by malo byť finančné posilnenie programu zatepľovania, o ktorom má RHK diskutovať vo štvrtok.

"Sme pripravení zvýšiť objem finančných prostriedkov, ktoré sú v Štátnom fonde rozvoja bývania na zatepľovanie, možno až o dve miliardy korún (66,39 milióna eur)," priblížil premiér. Ľudia budú môcť čerpať tieto peniaze zrejme prostredníctvom dlhodobých pôžičiek, ktoré fond poskytuje.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu