Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Podmienky pre prácu invalidov sa zlepšujú

BRATISLAVA - Nájsť či udržať si prácu sa pre invalidov stáva ľahším. K zlepšeniu ich situácie na trhu práce prispeli aj tohtoročné zmeny zákonov, povedala predsedníčka Asociácie zamestnávateľov občanov so zdravotným postihnutím Anna Kulichová.

Firmy však podľa nej naďalej čelia viacerým úradným obmedzeniam, ktoré sú údajne zbytočné. Postavenie zamestnávateľov navyše môžu ohroziť problémy, akým je súčasná finančná kríza, dodala. Pozitívny trend v zamestnávaní invalidov potvrdzujú aj štatistiky Ústredia práce a rodiny (UPSVAR).

Kým napríklad na jeseň v roku 2000 evidovali úrady práce asi 26.000 záujemcov so zdravotným postihnutím o zamestnanie, v tomto roku ich je približne 8000. Prácu si invalidi podľa UPSVAR dokázali nájsť aj v zahraničí. Do zákona o službách zamestnanosti navyše poslanci doplnili v apríli ďalšie štátne dotácie pre spoločnosti zamestnávajúce ľudí so zdravotným hendikepom. Príspevky môžu podniky a podnikatelia dostávať už aj na udržanie pracovného miesta invalida či modernizáciu chránenej pracovnej dielne.

"Zákon priniesol viaceré pozitíva," zhrnula Kulichová. Asociácia združuje podniky, ktoré zamestnávajú asi 2000 hendikepovaných. Zamestnávatelia sa však podľa Kulichovej sťažujú, že naďalej strávia mnoho času získavaním potvrdení, či nemajú záväzky voči zdravotným poisťovniam daňovým úradom alebo Sociálnej poisťovni. Úradom by malo stačiť aj čestné prehlásenie, priblížila zmenu, ktorú by v budúcnosti zamestnávatelia chceli presadiť.

Prekáža im taktiež údajná nejednotnosť pri výklade zákona so strany jednotlivých úradov práce. Účinkom sa však doposiaľ vyhlo opatrenie, ktoré malo prispieť k zvýšenej výrobe chránených pracovísk, tvrdí majiteľ chránenej pracovnej dielne z Trnavy Mikuláš Hanzlík z Trnavy. Firmy zatiaľ podľa neho vo zvýšenej miere neuplatňujú možnosť objednávať si výrobky či služby v chránených dielňach, čo by im umožnilo vyhnúť sa povinnosti zamestnávať predpísaný počet ľudí so zdravotným hendikepom.

V každom podniku s viac ako 20 zamestnancami by totiž invalidi mali tvoriť aspoň 3,2 percenta z celkového počtu pracovníkov. Firmy však radšej zaplatia takzvané náhradné plnenie. Vlani podľa UPSVAR touto formou celkovo uhradili približne 392 miliónov korún (13 miliónov eur). Ministerstvo práce zákon hodnotí pozitívne. Jeho súčasná podoba motivuje podniky zamestnávať ľudí so zdravotným postihnutím, reagovala Barbora Petrová z mediálneho oddelenia ministerstva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu