Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Firmy a invalidi podľa odborníkov spolu nevedia komunikovať

Bratislava - Mnohí zdravotne postihnutí ľudia ostávajú bez práce, pretože komunikácia medzi firmami a invalidmi viazne. Žiadatelia o prácu často nedokážu presne určiť, aké podmienky v podniku potrebujú a zamestnávatelia zase váhajú, či sa im zdravotne postihnutého vyplatí zamestnať.

Tvrdia to zástupcovia zamestnávateľov a invalidov, ktorí sa zapojili do medzinárodného projektu Check & Go.

"Zmeniť je potrebné prístup aj na strane postihnutých, aj na strane zamestnávateľov," myslí si odborník na ľudské sily Jaroslav Holeček z automobilky Volkswagen Slovakia.

Napríklad náboroví zamestnanci by podľa neho mali byť ústretovejší k požiadavkám invalidných uchádzačov, od invalidov zase podniky očakávajú väčšiu spoľahlivosť. V minulosti sa totiž firmy sťažovali, že sa invalidi vyhýbali práci, aj keď by im ich zdravie pracovať umožnilo.

Zamestnávatelia, invalidi a zástupcovia štátu si od projektu Check & Go sľubujú uľahčenie komunikácie oboch strán. Invalidi si napríklad prostredníctvom dotazníka na internetovej stránke môžu vytvoriť svoj presný profil aj s vybavením, ktoré k práci potrebujú.

Zamestnávatelia zase môžu na základe informácií z projektu presnejšie vypočítať náklady na zamestnávanie invalida, priblížil možné prínosy jeden z autorov projektu Helmut Schinnerl z Rakúska.

Úrady práce na Slovensku evidovali v júni necelých 8500 zdravotne postihnutých uchádzačov o prácu. Podľa skorších vyjadrení zástupcov chránených pracovných dielní, kde nachádza uplatnenie veľká časť invalidov, pracovné príležitosti pre zdravotne postihnutých ľudí už dlhšie obdobie skôr ubúdali ako pribúdali.

Firmy často uprednostňujú pokuty pred zamestnaním zdravotne postihnutých, hoci môžu na miesta invalidov získať štátne dotácie, poznamenala dnes štátna tajomníčka ministerstva práce Emília Kršíková.

Bez zamestnania sa mnohí invalidi cítia zbytoční a nešťastní, dodala.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu