Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Cez obrazovku dozerajú na poriadok

Policajti vytvorili chránené dielne pre invalidných dôchodcov.
Policajti vytvorili chránené dielne pre invalidných dôchodcov.

NOVÉ ZÁMKY - Mestskí policajti majú výnimočných pomocníkov. Cez veľkoplošnú obrazovku im pomáhajú dozerať na poriadok v meste štyria invalidní dôchodcovia. Tí si robotu chvália a tvrdia: Máme kopu vzrušenia!

"Od decembra dianie v centre monitoruje kamera. Pri obrazovke by mal vždy sedieť mestský policajt a sledovať, čo kamera zachytáva. Keďže na 40-tisícové mesto nás nie je veľa, bol by luxus, aby niekto celý deň sedel pri obrazovke. Preto sme si povedali, že to zvládnu aj zdravotne postihnutí ľudia, ktorí zároveň budú mať pocit užitočnosti," zdôvodňuje originálny nápad náčelník Róbert Major.

Chránenú dielňu zriadili 1. apríla za peniaze od štátu a z európskych fondov. Podmienkou prijatia troch mužov a jednej ženy bolo, aby vedeli pracovať s počítačom. Za štyri hodiny denného sledovania obrazovky dostanú viac ako 3-tisíc Sk. A čo je ich úlohou? Ak kamera zachytí výtržníka obťažujúceho okolie alebo vodiča, ktorý zle zaparkoval, okamžite to oznámia vedúcemu zmeny a ten na miesto vyšle hliadku. Invalidní dôchodcovia netaja nadšenie z tejto roboty. Vladimír Zeleňák (21) a Marta Vargová (48) svorne tvrdia, že by radi pracovali aj v noci, lebo by to vraj bolo vzrušujúcejšie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu