Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS si nevyberá: Na následky COVID-19 zomrela ikona sveta módy (†81)

Kenzo Takada Zobraziť galériu (7)
Kenzo Takada (Zdroj: SITA/AP Photo/Zacharie Scheurer, file)

PARÍŽ - Na následky choroby COVID-19 zomrel dnes v nemocnici Neuilly-sur-Seine pri Paríži vo veku 81 rokov japonský módny návrhár Kenzo Takada, zakladateľ značky Kenzo. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním na Takadovho hovorcu.

"Kenzo Takada zomrel v nedeľu 4. októbra 2020 v americkej nemocnici v Neuilly-sur-Seine na následky covidu-19," uviedol návrhárov hovorca vo vyhlásení. Takada bol prvým japonským návrhárom, ktorý sa usídlil v Paríži. Tu si od roku 1964 vybudoval kariéru a preslávil svoje krstné meno. Značku Kenzo založil v roku 1970.

Kenzo Takada
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jacques Brinon, File)

Rodák z prefektúry Hjógo na najväčšom japonskom ostrove Honšú (27. februára 1939) sa o módu zaujímal od detstva, aj keď sa to jeho rodičom veľmi nepáčilo. "Som zo siedmich detí, rodičia nikdy nechceli, aby som sa venoval móde. Dokonca mi to zakazovali, takže som cez deň pracoval a v noci si dorábal módne kurzy. Ako jeden z mála mužov som vyštudoval tokijskú módnu školu, ktorá je hlavne pre ženy," spomínal návrhár, ktorý sa v polovici 60. rokov presťahoval do centra svetovej módy, Paríža.

Modelky pózujú v modeloch
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Photo by Vianney Le Caer/Invision/AP, file)

Svet zaujal už svojou prvou prehliadkou v roku 1970, skutočnú slávu dosiahol koncom 70. rokov. Návrhár, ktorý nachádzal inšpiráciu v starých filmoch, obrazoch, ale aj časopisoch, sa preslávil okrem iného odvážnymi modelmi, ktoré vychádzali z tradičného japonského kimona. Počas 80. rokov pridal k dámskej i pánsku módu a neskôr tiež populárne parfumy, v roku 1993 ale svoju značku predal koncernu LVHM, pod ktorý spadá aj Louis Vuitton alebo Christian Dior.

Kenzo Takada bozkáva ruku
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo, File)

Aktívnu kariéru návrhára a dizajnéra ukončil Takada na prelome storočí, zo sveta módy ale nikdy úplne neodišiel. Jazdil po celom svete, okrem iného radil mladým návrhárom, ktorých povzbudzoval k tomu, aby sa snažili udržať vlastnú identitu a štýl. Niekoľkokrát bol aj v Prahe, napríklad v roku 2003 prišiel do českého hlavného mesta na prehliadku The Prague Fashion Days.

Viac o téme: MódaúmrtieKoronavírusCOVID-19Kenzo Takada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu