Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zvyknete ráno odkladať budík? Keď si zdriemnete takto dlho, prospieva to vášmu telu!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŠTOKHOLM - Ak si ráno po zazvonení budíka ešte na chvíľku zdriemnete a až potom vstanete, môže to byť pre vás veľmi prospešné. Čas po prebudení, ktorý strávite v posteli, vám totiž môže pomôcť lepšie sa rozbehnúť do nového dňa. Zistila to štúdia, ktorá bola zverejnená v časopise Journal of Sleep Research.

Vedci zistili, že ľudia, ktorí si po prebudení dopriali polhodinu spánku navyše, dosiahli lepšie výsledky v mozgových testoch než tí, ktorí vyskočili rovno z postele do nového dňa. "Naše zistenia naznačujú, že nie je dôvod prestať ráno driemať, ak sa vám to páči. V skutočnosti to môže dokonca pomôcť ľuďom, ktorí majú rannú ospalosť, aby boli po vstávaní o niečo viac bdelí," povedala Doktorka Tina Sundelinová zo Štokholmskej univerzity. 

 

'"Our study shows that half an hour of snoozing does not have negative effects on night sleep or sleep inertia, the...

Posted by Melissa Lawrence on Wednesday, October 18, 2023

Odborníci pripisujú zvýšenú výkonnosť skutočnosti, že človek sa neprebudí príliš náhle z REM spánku (paradoxný spánok), keď sa mu sníva najviac snov. Tieto zistenia vyplývajú z dvoch experimentov. V prvom z nich vedci sledovali 31 ľudí. Zistili, že tridsať minút driemania po prebudení im buď zlepšilo, alebo neovplyvnilo výkon v testoch pamäti, koncentrácie a matematiky v porovnaní s náhlym prebudením. Neboli u nich zaznamenané žiadne jednoznačné zmeny týkajúce sa hladiny stresových hormónov, rannej ospalosti, nálady ani štruktúry nočného spánku. 

V druhej časti štúdie boli analyzované zvyky 1732 dospelých osôb pri rannom vstávaní. Približne dve tretiny uviedli, že aspoň niekedy používajú funkciu odloženia budíka alebo si nastavujú viacero budíkov. Čas, ktorý strávili driemaním cez deň, sa pohyboval od jednej do 180 minút, v priemere to bolo 22 minút. Nočné budíky používali skôr mladšie "nočné sovy", ktoré celkovo spali menej. Najčastejším dôvodom zdriemnutia bol pocit "prílišnej únavy na to, aby som sa zobudil", nasledovaný "príjemným pocitom" a túžbou "prebudiť sa pomalšie/jemnejšie". Hoci sa účastníci cítili po prebudení rovnako ospalí v oboch prípadoch, lepšie výsledky dosiahli, keď si predtým mohli ešte polhodinu zdriemnuť. Necítili sa však menej ospalo alebo negatívne. 

Zvyknete ráno odkladať budík?
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

"Ak prvý budík preruší spánok s pomalými vlnami alebo spánok REM, driemanie môže umožniť dosiahnuť ľahšiu fázu spánku pred úplným prebudením. To by mohlo uľahčiť prebúdzanie a znížiť ospalý účinok spánkovej inercie, čiže prechodného obdobia od spánku k prebudeniu, ktoré sa vyznačuje zhoršenou výkonnosťou a ospalosťou," dodala Sundelinová. 

Viac o téme: BudíkSpánokúnavaOspalosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu