Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Bombastický objav: Staroveký supervulkán ukrýva neuveriteľný poklad! Má to však krutý háčik

Poľná cesta vedúca cez oblasť ťažby lítia v Thacker Pass
Poľná cesta vedúca cez oblasť ťažby lítia v Thacker Pass (Zdroj: Getty Images)

NEVADA - Podľa novej štúdie by McDermitt kaldera, ktorá leží na hranici medzi Nevadou a Oregonom, mohla obsahovať najväčšie ložisko lítia na svete. Odhaduje sa, že hlboko v obrovskom kráteri leží asi 20 až 40 miliónov ton ceneného kovu. To je viac ako dvojnásobok koncentrácie zistenej kdekoľvek inde na svete.

Najnovší výskum tvrdí, že McDermitt kaldera obsahuje vôbec najväčšie ložisko lítia na svete. Alkalický prvok si v posledných rokoch vyslúžil titul "biele zlato" pre svoju úlohu pri výrobe batérií, najmä pre použitie v elektromobiloch, veterných turbínach a solárnych paneloch. Podľa mnohých odborníkov je tento kov jadrom globálneho prechodu od fosílnych palív. Spôsobuje to však aj vlastné ekologické problémy.

Procesy potrebné na ťažbu a transformáciu lítia na cenné zásoby energie totiž môžu poškodiť či dokonca zničiť ekosystémy, vyčerpať podzemnú vodu a vyprodukovať obrovské množstvo odpadu. A tak veľa ochrancov životného prostredia a miestne komunity znepokojuje nedávne rozhodnutie americkej vlády schváliť prevádzku novej bane v rámci McDermitt kaldery. Tá leží v oblasti, ktorá je domovom vzácnych biotopov voľne žijúcich živočíchov a ktorá je posvätná pre množstvo pôvodných obyvateľov, uvádza Science Alert

Projekt vlastní spoločnosť Lithium Nevada, ktorá financovala nedávny výskum potenciálu kaldery ako obrovskej rezervy lítia. Podľa výpočtov, ktoré boli vykonané pomocou odborníkov z University of Oregon a novozélandského výskumného inštitútu GNS Science, najjužnejší okraj krátera vrátane oblasti nazývanej Thacker Pass obsahuje najvyššie koncentrácie lítia.

Keď pred asi 16 miliónmi rokov vybuchol staroveký supervulkán, horúca tekutá magma prenikla trhlinami a puklinami v zemi, čím sa ílovitá pôda obohatila o lítium, tvrdí štúdia. Po vyschnutí starovekého jazera kaldery pravdepodobne došlo k ďalšiemu oživeniu magmy, čo viedlo ku vzniku neobvyklého typu hliny okolo Thackerského priesmyku nazývaného illit, ktorý je obzvlášť bohatý na lítium. "Ide o veľmi, veľmi významné ložisko lítia. Mohlo by to zmeniť dynamiku lítia globálne, pokiaľ ide o cenu, bezpečnosť dodávok a geopolitiku," povedala pre Chemistry World geologička Anouk Borstová, ktorá sa na výskume nezúčastnila. 

Obrovský zásah do prírody

Niektorí však tvrdia, že náklady na takúto cenu sú príliš vysoké. Preskúmanie, ktoré vykonalo ministerstvo vnútra USA, poukázalo na nebezpečenstvo, ktoré môže baňa Thacker Pass predstavovať pre pôvodné druhy vrátane orla skalného a antilopy vidlorohej. Rančeri sa tiež obávajú, že by to mohlo spôsobiť pokles hladín podzemných vôd na nebezpečne nízke úrovne. Okrem toho je Thacker Pass tradičnou domovinou niekoľkých domorodých národov. Naďalej tu lovia a zháňajú potravu a tiež uctievajú krajinu ako miesto masakru v roku 1865, pri ktorom federálni vojaci zabili desiatky členov kmeňa Paiute. 

Viac o téme: SopkaVulkánPokladLítium
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu