Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

AKTUÁLNE V Rusku vybuchla sopka: Od utorka chrlí obrovské množstvo sopečného popola!

(Zdroj: Getty Images)

MOSKVA - V utorok ráno sa zobudila aktívna ruská sopka. Do ovzdušia vypúšťa obrovské množstvo sopečného popola a odborníci sa obávajú, že tento prach by mohol zosadnúť aj do obývaných častí vzdialených od vulkánu.

Aktivita v Kľučevskej sopke na ruskej Kamčatke sa výrazne zvýšila už minulý týždeň. V utorok ráno však došlo k masívnej erupcii. Do výšky takmer šiestich kilometroch vychrlila stĺp popola a ten sa tiahol neuveriteľných 75 kilometrov severovýchodným smerom, informuje volcanodiscovery.com.

Ručne búrajú 80-metrový komín v centre mesta Trenčianske Teplice (Zdroj: TASR/ Radovan Stoklasa)

Podľa ruského ministerstva pre mimoriadne situácie sa oblasť Usť-Kamčatsk nachádza v oblasti, ktorú mal tento popol zasiahnuť. Zatiaľ nezaznamenali pád popola do obývaných oblastí regiónu, no je možné, že by sa tak mohlo stať v najbližších dňoch.

Výstrahu pre prelety nad sopkou už dostalo aj letectvo s oranžovým kódom. Na nebezpečenstvo zasiahnutia aj ďalších oblastí upozornilo Poradné centrum sopečného popola (VAAC) v Tokiu. Tí potvrdili, že popol vystúpil do výšky približne 5500 m a smeruje na severovýchod krajiny.

Kľučevská sopka je najaktívnejšou sopkou na Kamčatke. Nachádza sa 450 kilometrov severne od mesta Petropavlovsk-Kamčatskij a približne 100 kilometrov od Beringovho mora. Spolu s ďalšími sopkami tvorí samostatnú skupinu na východe vulkanickej zóny ostrova.  

Viac o téme: SopkaRuskoKľučevská sopka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu